V Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan je bila okrogla miza o vlogi romskih medijev in informiranju o aktualnih razmerah.

Rdeča nit okrogle mize v Raziskovalno izobraževalnem središču Dvorec Rakičan so bili pogovori o tem, kako pomembni so romski mediji za romsko skupnost in kako med njimi še poglobiti sodelovanje širom Evrope. 

V Dvorcu Rakičan je danes tekla razprava o tem, kako pomembni so romski mediji za romsko skupnost širom Evrope. Po besedah predsednika zveze Romov Slovenije Jožeka Horvata Muca, igrajo pomembno vlogo pri ohranjanju romske identitete in kulture.

»Pomembno je, da se romski mediji tudi povežejo, da imajo neki stik in koordinacijo dela. Prav ta konferenca je danes namenjena temu, da se nekako pogovorimo in ugotovimo, kaj so tudi naše skupne točke. 

Vem, da so nacionalni jeziki tisti, ki nekaterim delajo skrbi, pa vendar je romski jezik tisti, ki nas združuje in bi romski jezik moral imeti tisto vlogo, ki bo dal piko na i,« je povedal Horvat Muc.

Veliko novic o Romih je negativnih

Kot je poudaril predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc, bi morali romski mediji, poleg informativne tematike, pokrivati tudi tisto kritično, za nekatere Rome morda tudi manj prijetno tematiko.

»Zavedati se moramo, da mediji večinoma o Romih poročajo o negativnih stvareh. Romski mediji bi potem morali tudi poleg teh negativnih, imeti vlogo, da poročajo tudi o pozitivnih stvareh

Poročati bi morali tudi o informacijah in dogodkih, ki se dogajajo znotraj romske skupnosti in pa seveda biti kritični, posredovati kritične vsebine, kadar gre za romsko skupnosti,« je opozoril Horvat Muc.

13 milijonov evrov za manjšinske medije

Okrogle mize so se udeležili predstavniki romskih medijev in drugi udeleženci iz več Evropskih držav – denimo Nizozemske, Avstrije, Italije in Madžarske. 

Nagovorila sta jih tudi župan Mestne občine Murska Sobota Damjan Anželj in vršilec dolžnosti direktorja Urada vlade za narodnosti Rok Petje, ki je poudaril, da pri krepitvi romskih medijev, pomembno vlogo igra tudi država.

»Vlada oziroma urad podpira medije skozi sredstva, ki jih namenjamo. Lahko povem, da bomo letos namenili več kot 13 milijonov evrov za medije za vse tri manjšine, torej za madžarsko, italijansko in romsko skupnost. 

Seveda od medijev, predvsem tistih romskih medijev pa pričakujemo, da zagotavljajo kvaliteten in strokoven program, ki promovira romsko kulturo, življenje in navade,« je povedal Petje.

Romi pogosta tarča sovražnega govora

Eden od izzivov, s katerim se ob hitrem razvoju tehnologije prav tako sooča tudi Romska skupnost, je sovražni govor na družbenih medijih, na katerega opozarjajo že dalj časa. 

Tudi v tem pogledu romski mediji igrajo pomembno vlogo – da informacije posredujejo ažurno in ob pravem času, poudarja predsednik Zveze Romov Slovenije: 

»Kajti vedno, kadar se pojavi neka novica, informacija o Romih, o tem se komentira zelo zelo negativno. Torej naš namen ni, da se komentirajo zadeve, saj to so dogodki in niso komentarji in jih je treba izvzeti iz tega konteksta. Ker to je sprožanje sovražnega govora, diskriminacije in antiromizma

Komentarji (20)

krik34 (ni preverjeno)

Banda kradljivska! Muceka pa Rudaša bi mogli zaprejti za goljufije! Zokoj država to dovoli!¨ Banda

Assia (ni preverjeno)

Zakaj je na tem sestanku toliko policajev, če ste pa Romi tako pozitivni?

In reply to by krik34 (ni preverjeno)

Metlika (ni preverjeno)

Hahahahahaha

Metlika (ni preverjeno)

Kak bi blau fajn, če ne bi blau romof v Prekmurje

EnaizPušče (ni preverjeno)

Kak bi bilo fajn če tejbe nebi bilo

In reply to by Metlika (ni preverjeno)

Metlika (ni preverjeno)

Šuti šlogarca

In reply to by EnaizPušče (ni preverjeno)

EnaizPušče (ni preverjeno)

Mrsss Hitler

In reply to by Metlika (ni preverjeno)

Metlika (ni preverjeno)

Šlogarca malo nan zašlogaj

In reply to by EnaizPušče (ni preverjeno)

Gigi govedina (ni preverjeno)

Že,že mediji,samo glaven ga je pa mujcek.

EnaizPušče (ni preverjeno)

Mujceki, peseki, vse dobite pri nas.

In reply to by Gigi govedina (ni preverjeno)

Kavran (ni preverjeno)

Tau romsko kulturo si naj vlečejo odket so jo privlekli, nazaj v Indijo. Meni či zgibin slüjžbo do na CSDju pravili naj odan hišo če bi rad prežijvo. 3/4 Ciganov je pa takoj po rojstvi pricecanih na državne jasli.

EnaizPušče (ni preverjeno)

Rasisti preklete. Vas bi trbelo odstranite. Mrrsss

In reply to by ZTR__ (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Rasizem je dobra stvar, rad imaš svoje ne pa tujce.

In reply to by EnaizPušče (ni preverjeno)

ZTR__ (ni preverjeno)

Cigo ostane cigo. Muc, Rudaš ali sprepiti Kontreci. Odstraniti golazen.

Haho (ni preverjeno)

Ka vas boli ka cigani vaše paverske dekline dobro nategavlejo

Vstanite romsk… (ni preverjeno)

Vse vrejdi pa prav (Medijisko potkovani štoooo???? Mucova marioneta?več riga kak gučij ...Muc Romolog🤣🤣🤣dajte no od tabornika ,priučnoga kujara magister romologije nedopustna navajanja javnosti in politikov z velikimi lažmi ..no za njega je laž resnica ...kar se tiče zveze romov Slovenije se naj malo BALUHA da na VROČI STOL
seveda se pa vse instictucije sprašujejo kam gre denar iz centralne banke za Rome (MUC VE) koliko je denarja zprojektov šlo v nič ?kje je denar za finaciranje radija če vse vodi on in njegova marioneta???VSE SE VE ampak se nič ne ukrepa kje je računsko sodišče ta zakon za njih ne obstaja 🤷🤷🤷🌈

Assia (ni preverjeno)

Ali je mag.Muc dobil kakšno kazen za ponarejanje in kupovanje magistrskega naziva? Ali so mu pa to spregledali?

Assia (ni preverjeno)

Ali so preverili odkod mag.Mucu denar, da si je lahko kupil šolo? Šola ni poceni, plača je premalo.

In reply to by Assia (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Mogoče je plačal z denarjem namenjenim za razvoj romske skupnosti.

In reply to by Assia (ni preverjeno)

doncecakos

Na pozabimo na prekmurščino tüdi nej.

Starejše novice