Slika je simbolična (foto: Bobo).
Robert Golob je pojasnil, da se pričakuje, da bodo do konca tega meseca pogajanja na stebrih, vključno z zdravstvenim sistemom, pripeljali do zaključka in bi pogajanja do poletja zaključili.

Pogajanja o plačni reformi so po besedah predsednika vlade Roberta Goloba v zaključni fazi. Kot je pojasnil na današnji seji državnega zbora, si želi, da bi jih do poletja uspeli zaključiti. 

Verjame, da bo načrt uspešen, če se ne bo »vmes poskušal rušiti na različne načine«.

Premierja je o plačah v javnem sektorju spraševal poslanec SDS Zvonko Černač. 

»Po dveh letih vaše vladavine polovica javnega sektorja stavka ali je stavkala, druga polovica pa se na stavko pripravlja« je dejal poslanec. Opozoril je, da obljube ostajajo neizpolnjene, ljudje pa čakajo v vrstah, naj bo to v bolnišnicah ali pred upravnimi enotami. 

Premier tudi o stavkah

Premierja je spraševal, kdaj bo prevzel odgovornost za stanje, »da ljudje ne morejo normalno do storitev, za katere vsak mesec prispevajo preko davkov in prispevkov«.

Golob je pojasnil, da se pričakuje, da bodo do konca tega meseca pogajanja na stebrih, vključno z zdravstvenim sistemom, pripeljali do zaključka in bi pogajanja do poletja zaključili. 

»Verjamem, da bo ta načrt uspešen, če se ne bo vmes poskušal rušiti na različne načine,« je dejal. Ob tem je ocenil, da imajo nekatere stavke - pa ne tista na upravnih enotah - mogoče bolj funkcijo, »da vzbujajo pozornost, kot pa da bi dejansko naslavljali najbolj pereče probleme«.

Ob tem je izpostavil, da je ključno izhodišče plačne reforme, da nihče v javnem sektorju ne more imeti plače, ki bi bila nižja od minimalne. Tudi pri dinamiki izvedbe plačne reforme bo odpravljanje na tem segmentu imelo prioriteto, je zagotovil. 

Dogovor s sindikati 

Spomnil je še na dogovor s sindikati, zaradi katerega do septembra letos ne morejo vstopati v nobene parcialne dogovore. Tega dogovora se bodo držali, ker plačne reforme ne želijo ogroziti in je namen, da jo tudi izpeljejo, je poudaril.

Dodal je še, da je treba vse skupine naslavljati enakovredno, je pa to po njegovih besedah težko, ker vsaka od njih vidi sebe kot nekoga, ki si »iz kateregakoli razloga bolj zasluži in je bolj enakovredna«. 

Najlepši primer je po njegovih besedah ravno na področju zdravstva, »kjer ena skupina, ki je sindikalno neizmerno dobro organizirana, ki ima najete svetovalce, ki ima najete odvetnike, pač izsiljuje, da je več vredna od ostalih skupin v tem istem zdravstvu«.

Vsi naenkrat

Ponovil je, da se bo popravek plač zgodil za vse naenkrat, tako za negovalce, medicinske sestre, diplomirane medicinske sestre in tudi zdravnike. Da je treba vse spremembe izpeljati naenkrat, pa po njegovih besedah vedo tudi zato, ker so lani prisluhnili upravičenim zahtevam mladih zdravnikov za dvig njihovih plačnih razredov. 

»Danes je to eden ključnih razlogov, zakaj Fides stavka - ker so bili mladi zdravniki v primerjavi s starejšimi privilegirani, ker danes teh, ki stavkajo, ne zanima, kaj je prav, zanima jih samo to, da je nekdo drug dobil, oni pa ne. In to imenujejo nesorazmerja,« je dejal Golob.

»Ni tako enostavnih rešitev, kot jih poskušajo sedaj nekateri poslanci prodati javnosti. Če bi bile stvari tako enostavne, bi bile že zdavnaj, verjetno v vašem mandatu izvedene,« je še odgovoril Černaču.

Slednjega s svojimi pojasnili ni prepričal. Kritičen je bil tudi do vladnega predloga za dvig funkcionarskih plač. Premierju je očital, da je izgubil stik z realnimi problemi in da se očitno ne zaveda resnosti razmer ter bližajočega se kolapsa posameznih sistemov. 

Menil je, da bi državni zbor moral o premierjevem odgovoru opraviti razpravo in sprejeti usmeritve, da se prepreči kolaps posameznih sistemov in ljudem normalno dostopnost do storitev.

Komentarji (8)

Q (ni preverjeno)

Golub. Nihče Vam ne more dati več kolikor mi lahko obljubimo...1.) Ukinili so Muzej slovenske osamosvojitve. 2.) Ukinili so nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. 3.) Spremenili so zakon o dohodnini tako, da je prinesel nižje plače in višje davke. 4.) Uvedli so zakonsko podlago, da nam lahko tajno sledijo brez sodne odločbe. 5.) Ne upoštevajo potreb in gmotnega položaja upokojencev. 6.) Ne upoštevajo potreb občin po ustrezni višini povprečnine. 7.) Izvajajo politični pritisk na vodstvo RTVS in Ustavno sodišče RS. 8.) Z interventnim zakonom za skrajšanje čakalnih dob so se čakalne vrste še podaljšale. 9.) Za številne nujne investicije v zdravstvu so izgubili Evropska sredstva. 10.) Dopolnilno zdravstveno zavarovanje so spremenili v obvezni zdravstveni prispevek. 11.) Obljubili so 3000 stanovanj na leto, a zgradili niso niti enega. Vsa novozgrajena stanovanja so projekti prejšnje vlade. 12.) Obljubili so kakovost in dostopnost domov za starejše, a dosegli daljše čakalne vrste zaradi kadrovskega primanjkljaja ob praznih kapacitetah domov. 13.) Košarica cen hrane naj bi se znižala, a v praksi so cene tudi do 30 % višje. 14.) 50.000 kmetov ni prejelo pomoči zaradi visokih cen energentov. 15.) Vračajo globe in razveljavljajo postopke za prekrške, storjene v času epidemije covida-19. 16.) Ob 4-kratnem povečanju števila nezakonitih prehodov meje odstranjujejo ograje na meji. 17.) Nedopustno usmerjajo policijo glede javnih shodov in tako ustrahujejo kmete. 18.) Ukinili so urad za demografijo s sedežem v Mariboru. 19.) Ustavili so izvedbo del na projektih državnih cest. 20.) Zmanjšali so sredstva za železniško infrastrukturo. 21.) Sprostili so sporni projekt graditve kanala C0. 22.) Niso preprečili visokih cen pogonskih goriv in energentov. Južna pohlepnež !!! 23.) Prepočasi so ukrepali pri pomoči gospodarstvu. 24.) Daleč najbolj konkreten oz. viden rezultat je prestavljanje t. i. časovnic. 25.) Po letu dni dajanja obljub so obljubili, da ne bodo več obljubljali.

čarni vrag (ni preverjeno)

Lepo si naštel dosežke naše takoimenovane vlade, v resnici pa podaljšane roke WEF in Šoroša. Obstaja video, kjer Golob razlaga koga bi vzel v svojo ekipo. Na prvem mestu Harrareja glavnega ideologa WEF. Nakupovalka računalnikov ministrica Stojmen-Duh se je letos januarja udeležila letnega srečanja WEF v Davosu. Tu se zbirajo mijarderji in direktorji velikih korporacij. Mogoče je bila Stojmen_Duh kurirka, ki je prinesla nova navodila za uničevanje Slovenije.
Golob, nima interesa, da bi delal v naše dobro. Ne vem kaj bo zdaj, ko je vodilni japonski raziskovalec razkril dramatičen porast rakavih bolezni pri cepljeni covid populaciji. To je rezultat Janševega kovid terorja. Njegovo mesto je v zaporu in ne v parlamentu. Priporačam, da se še dalje delate neumne in tiščite glave v pesek.

In reply to by Q (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

In prišel bo "čudežni" Janez, ki bo v šestih dneh vse to porihtal, sedmi dan pa bo počival. In vso SLO ljudstvo ga bo slavilo na veke vekov! Pa verjemite, če želite. Imate na izbiro!

In reply to by Q (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

My ass golob....še računalnikov ste nej raztalale pa ste obljubili do konec mejseca marca

Hruške zakaj (ni preverjeno)

NA HRVAŠKEM ZA MESEC DNI DO UVEDLI MINIMALNO PLAČO 1.250 EUR, TALE NAŠA JANKOVIĆEVA VLADA NAS KRADE VSE DRŽAVLJANE SLOVENIJE, DOVOLJ JE KRAJE DRŽAVLJANOV , JANKOVIĆ+KUCAN+GOLOB !!!!

. (ni preverjeno)

Janez prekaša vse tri skupaj!

In reply to by Hruške zakaj (ni preverjeno)

Severina (ni preverjeno)

Ajd ne seri GOBCAČ.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Seri in gobezdaj, najbolje kar z nagobčnikom!

In reply to by Severina (ni preverjeno)

Starejše novice