Slika je simbolična.
Tudi ta mesec smo preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač v javnem sektorju. Preverite, kaj smo ugotovili ob pregledu 50 največjih izplačil.

V Sloveniji že od 15. januarja poteka stavka zdravnikov in zobozdravnikov, ki zahtevajo ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

Zdravniki in zobozdravniki trdijo, da so njihove plače neprimerne glede na zahtevnost in odgovornost dela, ki ga opravljajo, in da so v primerjavi z drugimi poklici v javnem sektorju podcenjeni.

Kako pa so v resnici razporejene plače v javnem sektorju in kdo so prejemniki najvišjih plač oziroma izplačil?

Zaradi pomembnosti javnega sektorja kot enega ključnih stebrov državne ureditve in enega največjih zaposlovalcev v državi je pregled ter analiza politik v tem sektorju odločilnega pomena za zagotavljanje učinkovitega delovanja javnih institucij in zaposlenih v njih.

V tem članku bomo tako razkrili informacije, ki so doslej ostale večinoma skrite pred očmi javnosti. Gre za zadnje dostopne številke, ki bodo razjasnile, kdo so najbolje plačani zaposleni v javnem sektorju in kakšni so dejansko njihovi zaslužki.

Kdo je februarja v javnem sektorju zaslužil največ?

Prečesali smo portal plač javnega sektorja in preverili, kdo so prejemniki najvišjih plač.

Zadnji dostopni podatki, ki se nanašajo na plače v februarju letošnjega leta, razkrivajo, da tokratno lestvico pretežno sestavljajo zaposleni v zdravstvu, pa tudi zaposleni v sodstvu in šolstvu.

Na lestvici najvišjih plač v javnem sektorju je na prvem mestu naveden višji državni tožilec svetnik, zaposlen na Okrožnem državnem tožilstvu v Krškem. Ta je februarja prejel najvišjo plačo, in sicer 25.040 evrov bruto.

Drugo mesto zaseda diplomirana medicinska sestra v dializi, ki je zaposlena v Splošni bolnišnici Celje, ki je februarja prejela 24.283 evrov bruto.

Tretje mesto pa zaseda visoki naravovarstveni svetnik Notranjskega regijskega parka. Februarja je namreč prejel 22.521 evrov bruto.

Na četrto mesto se je uvrstil policijski inšpektor, na peto pa višji zdravnik specialist zaposlen v Splošni bolnišnici Trbovlje. Policijski inšpektor je prejel 21.065 evrov bruto, zdravnik specialist pa 17.955 evrov bruto.

Prvo petdeseterico zaključuje plača visoka 11.777 evrov

Če nadaljujemo s pregledom prve deseterice, vidimo, da se je na šesto mesto uvrstil višji zdravnik specialist, zaposlen na Onkološkem inštitutu Ljubljana, ki je februarja prejel 16.706 evrov bruto.

Tudi ostala mesta prve deseterice zasedajo zaposleni v zdravstvu. Na sedmem mestu sledi višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je februarja prejel 15.605 evrov bruto, na osmem pa višji zdravnik specialist ljubljanskega kliničnega centra, ki je hkrati zaposlen kot asistent na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ta je februarja prejel 14.996 evrov bruto.

Sledi višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Sevnica s 14.421 evrov bruto na devetem mestu, prvo deseterico pa zaključuje višji zdravnik specialist Osnovnega zdravstva Gorenjske, ki je februarja prejel 14.373 evrov bruto.

Pogledali smo tudi, kako je na lestvici največjih zaslužkarjev zastopan vzhod Slovenije.

Komaj na 36. mestu se je znašel višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki je zaposlen tudi kot visokošolski učitelj ter kot znanstveni svetnik na Univerzi v Maribor. Ta je februarja prejel 12.210 evrov bruto.

Med prvo petdeseterico pa so še višji zdravnik specialist, zaposlen v Splošni bolnišnici Murska Sobota na 39. mestu (12.125 evrov bruto), na 40. mestu se je prav tako znašel višji zdravnik specialist, ta je zaposlen v Zdravstvenem domu Murska Sobota (12.022 evrov bruto), na 43. mestu je februarja pristal višji zdravnik specialist Zdravstvenega doma Lendava (11.907 evrov bruto), na 47. mestu pa je višji zdravnik specialist Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj (11.854 evrov bruto).

Prvo petdeseterico največjih zaslužkarjev javnega sektorja ne nazadnje zaseda višji zdravnik specialist Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki je februarja prejel bruto plačo visoko 11.777 evrov bruto.

Komentarji (21)

smrkci (ni preverjeno)

Mene ne zanima kdo ima večjo plačo,jaz hočem plačo dostojnega življenja v današnjem času primerno današnjim cenam.

. (ni preverjeno)

Prav imate. Toda v kapitalizmu žal veliko pridnih in delovnih državljanov nikoli ne bo prejemalo plač, ki bi jim zagotavljale dostojno življenje.

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Na ulico (ni preverjeno)

Rtvslo/gospodarstvo/slovenija-je-visokotvegana-drzava-glede-dolgorocne-vzdrznosti-dolga/zurnal24/slovenija/odlocitev-je-padla-prisel-je-cas-za-ulico-423462

In reply to by . (ni preverjeno)

htadfsde (ni preverjeno)

Minimalce zdignite pizda vam je materna gnila nesposobna podkuplena. In vsak poklic netto uro kot je to v tujini! Gnide ene nesposobne vsem okoli sebe škodljive spizdite mi!

kuntakinte (ni preverjeno)

...zakoj bi se mogli zdignoti minimalci...delodajalec naj te pošteno plača za tvoje opravleno delo...pa boude vse vredi...či pa tak malo napraviš...ka si več kak minimalca ne zaslüjžiš...si si pa san krijv...eli pa menjaj firmo...

In reply to by htadfsde (ni preverjeno)

Za premisliti (ni preverjeno)

Zakaj se to naveke piše ? Ali oni sami hočejo ka pisete od njih ali kaj je namen takega clanka

Gost0011 (ni preverjeno)

Napravite raziskavo što vse dodatek dobiva do minimalca......takšnih nas je več

Gl.Janez (ni preverjeno)

Diplomirana med.sestra zakon poklic, stokrat boljši kot zdravnik

ćupo (ni preverjeno)

redke....no, za dre*e pucate treba takšno plačo, keko pa te delavec osen ur za strojon

In reply to by Gl.Janez (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Dokler bodo delavci za strojem, na gradbišču in še kje le ponižno in pridno delali, ne bo nič z njihovimi distojnimi plačami. Če iščejo pravico na cesti s stavkami tisti, ki zaslužijo nekaj krat več, je prav, da se masovni dvigne tudi delavski razred! Zgodovina se mora ponoviti in to čim prej! Kot kaže, so postale stavke edino sredstvo za dosego. pravičnega vrednotenja dela.

In reply to by ćupo (ni preverjeno)

trg zmage

Saj se lahko vsi s tabo strinjamo, zakaj pa ne? Ampak, en pogoj za stavko je že močan sindikat. Nekdo mora delavski razred organizirati. Pa je ZSSS to sposoben kot največji sindikat? Pa Pergam? Tudi med njimi so razlike, velikorat ne držijo skupaj in lastniki kapitala hočejo ravno razdeljeni delavski razred.
Po drugi strani pa bi se to dalo urediti brez stavk s točnimi pravili, zakoni, doslednjim kaznovanjem izkoriščevalcev ipd... Tu pa vsaka vlada trči ob zid... svoje nedejavnosti, svoje nepripravjenosti, da kaj spremeni. Trči v svoje interese na kratko.
V glavnem v nekem krajšem obdobju sam ne vidim neke rešitve!
Kar se tiče teh najvišjih plač je to vse tako, tako... To so bruto plače, koliko pa je neto? Če je pri izplačilu npr. zraven odpravnina... to mislim da ni obdavčeno? Spet težko izračunamo neto plačo. Koliko je dodatkov pri teh plačah in predvsem se moramo vprašati... zakaj jih je toliko? So normativi previsoki... ni reda...???

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Se strinjam z vami.

In reply to by trg zmage

karčči (ni preverjeno)

Med najvišjimi plačami spet same čistilke in nobenega zdravnika

Ajme (ni preverjeno)

Dajte preverite in objavite vsaj enkrat najnižje plače v javnem sektorju. Bruh na nesposobno in goljufivo državo!

JozeTuk5ri 20e (ni preverjeno)

Pa te še vprašajte v te ustanove ka je te za to velko plačo delal

Karlovac (ni preverjeno)

Ka za boga je dipl med sestra delala ka dobila 24 tisoc eur bruto place…..kelko ur je te naskrabala pa ka za dodatkov je mejla,pa kelkokrat je noge zdignola….pa te se tej vragovje bunijo ka slaba placa,razmen za srednjo sestro ka so jo razvrednotili,ceprav so 100 krat bole koristne kak te zvisane dipl cucike…..
Fuj banda pokvarjena

KarlovacB (ni preverjeno)

Verjetno je šla v penzijo. Pa je bruto odpravnina poleg.

In reply to by Karlovac (ni preverjeno)

., (ni preverjeno)

Odpravnino ne dobiš pri plači.

In reply to by KarlovacB (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Ah revezi, gremo zbirat zamaske! 😝😝😝

LZN (ni preverjeno)

V SBMS dosti dipl.med.sester imajo boljšo plačo kot zdravniki, odgovornost pa dosti manjša.Destimulacija zdravstvenega sistema.Namesto med.fakultete greš na privat tvz.fakulteto za zdr.nego.

sava (ni preverjeno)

Če že objavlate te plače bi bar analizo napravili kak lejko dobijo takšno plačo, kakšne postavke majo, kelko haska so napravili in kakšno korist mamo davkoplačevalci od toga . Brez toga je tudi minimalec prevelka plača.

Starejše novice