Slika je simbolična.
Finančna uprava Republike Slovenije v teh dneh odpošilja odločbe o odmeri davka od najemnin, obresti in kapitalskih dobičkov.

Finančna uprava Republike Slovenije je doslej na podlagi vloženih napovedi izdala približno 80 odstotkov odločb, skupni znesek odmerjenega davka pa znaša 47 milijonov evrov. Naslednja tranša je predvidena sredi junija.

Odmerne odločbe v teh dneh pošiljajo zavezancem, ki so za leto 2023 napovedali dohodke iz oddajanja premoženja v najem, obresti, obresti na depozite pri bankah in hranilnicah s sedežem v Sloveniji in Evropski uniji, dividende ter dohodke od odsvojitve vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter investicijske kupone, so sporočili iz Finančne uprave Republike Slovenije.

Pritožbeni rok je 15 dni od vročitve

Zavezanci, ki so vključeni v sistem eVročanja, bodo odločbe prejeli v sistem eDavki, preostali pa v papirnati obliki po pošti. 

Ob tem na finančni upravi opozarjajo na pritožbeni rok, ki je 15 dni od vročitve odločbe. Pritožba se lahko vloži pisno ali ustno na zapisnik pri finančnem uradu, ki je odločbo izdal.

Napoved za odmero dohodnine od dobička, doseženega z odsvojitvijo vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter investicijskih kuponov, je vložilo 17.844 zavezancev. 

Od tega je Finančna uprava Republike Slovenije v prvi tranši izdala 15.487 odločb, obvestil oziroma sklepov, skupni znesek odmerjene dohodnine pa znaša 6,5 milijona evrov.

Za odmero dohodnine od drugih obresti je bilo vloženih 2690 napovedi. V prvi tranši je finančna izdal 2374 odločb, obvestil oziroma sklepov v skupnem znesku odmerjene dohodnine 1,3 milijona evrov.

Za odmero dohodnine od obresti na denarne depozite, dosežene pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji in v Evropski uniji, so na finančni upravi prejeli 8038 napovedi, od tega so jih doslej obdelali 7564. Skupni znesek odmerjene dohodnine znaša 3,9 milijona evrov.

Napovedi za odmero dohodnine od dividend je vložilo 6919 zavezancev, od teh je v prvo tranšo vključenih 5068. Skupni znesek odmerjene dohodnine znaša 7,6 milijona evrov.

Za odmero davka od dohodkov od oddajanja premoženja v najem za leto 2023 pa je finančna uprava prejela 38.744 napovedi. Za zdaj jih je obdelal 33.553, skupni znesek odmerjene dohodnine pa znaša nekaj manj kot 27,7 milijona evrov.

Na Finančni upravi Republike Slovenije so še spomnili, da je bil s 1. januarjem 2024 na finančnem uradu Ljubljana vzpostavljen kompetenčni center za odmero dohodnine od dobička, doseženega z odsvojitvijo vrednostnih papirjev, deležev v gospodarskih družbah, zadrugah in drugih oblikah organiziranja ter investicijskih kuponov. Zato je za vse zavezance odločbe o odmeri dohodnine za te vrste dobička izdal samo finančni urad Ljubljana. 

Vlaganje pritožb je možno kot do sedaj, in sicer elektronsko prek eDavkov, po pošti ali osebno na finančnem uradu.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (5)

majmun (ni preverjeno)

mafija ma dobre place

Gretta (ni preverjeno)

Kako pa so obdavčene najemnine od zasebnih stanovanj, ki jih lasgtniki oddajajo na črno, me zanima?

. (ni preverjeno)

Nejso zto pa so tudi najemnine tome primerne :) namesto 400-500€ za eno sobno 250€

In reply to by Gretta (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Ta desna goljufiva kapitalistična golazen vendarle ne sme plačevati davkov! Ti "poštenjaki" današnjega časa nimajo podna, niti poštenosti! Davek je za reveže in ne bogataše. To že ptiči čivkajo.

In reply to by Gretta (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

obcinska mafija si izplaca nagrade ,a nemajo ge zeti ,placa nej zadosti?
zakaj pa pobirajo parkirnino,gnoj banda

Starejše novice