Nataša Sukič je nosilka kandidatne liste Levice za evropske volitve (foto: Bobo).
Kandidatno listo za evropske volitve so potrdili tudi v Levici.

Njena nosilka bo poslanka DZ Nataša Sukič, na listi pa bo moč najti tudi druga znana imena, kot sta Svetlana Slapšak in Zdenka Badovinac. Listo zaključuje minister za delo Luka Mesec, ki je poudaril, da je glas za Levico glas za mir, solidarnost, naravo in neodvisno Evropo. Kot je dejala koordinatorica Levice Asta Vrečko, so v Levici v skladu s pravili na svetu stranke potrdili listo za evropske volitve, z majem pa bodo tudi stopili v kampanjo pred prihajajočimi volitvami.

Za vidno članico stranke in podpredsednico DZ Natašo Sukič sta na listi še državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan in Katja Sluga, ki je po besedah Vrečko aktivna na področju dela in feminizma. Na četrtem mestu je dolgoletni predsednik bošnjaške zveze in aktivist Fahir Gutić, na petem pa nekdanja direktorica moderne galerije Zdenka Badovinac. Sledijo državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Luka Omladič, sociologinja Svetlana Slapšak in študentka, predstavnica mladih aktivistov in študentka Tarra Stermšek Kristan. Nekdanji koordinator stranke Mesec bo na volitvah sodeloval kot zadnji na listi.

»Lista je izjemno pestra. (...) Gre za kandidate, ki s svojo integriteto, dolgoletnim delom in aktivizmom pravzaprav zastopajo vrednote, ki jih želi Levica tudi zastopati v Evropi, torej tovarištvo, solidarnost, vključenost in predvsem dostojno življenje za vse,« 

je izpostavila Vrečko. V Levici po njenih besedah verjamejo, da imajo močno listo, s kampanjo pa želijo pokazati, da je Levica potrebna tudi v Evropi.

Kandidatno liste za evropske volitve so potrdili tudi v Levici (foto: Bobo).

 Levici, ki je sicer edina stranka aktualnega sklica DZ, ki v Evropskem parlamentu nima svojega predstavnika, po besedah Sukič realno računajo na en mandat.

»Če bom izvoljena v Evropski parlament, bom še naprej odločen glas progresivne, napredne civilne družbe, ki si prizadeva za socialno pravičnost, za pravičen zeleni prehod, za človekove pravice, za mir,« je dejala Sukič. Prav tako si bo prizadevala za socialno varno Evropo ter dvig minimalne plače in pokojnin na evropski ravni, »tako kot je uspelo Levici tu doma, v Sloveniji«.

Sicer pa je Nataša Sukič Prekmurka in znana tudi po tem, da bere komentarje v prekmurščini, preverite v videu spodaj.

Nataša Sukič bere jezne komentarje v prekmurščini
Nataša Sukič bere jezne komentarje v prekmurščini

Mesec je poleg podnebnih sprememb, glede katerih bi morala Evropa pokazati, da niso nepremostljiv izziv, kot programske usmeritve Levice izpostavil še, da bi morala Evropa postati mediator in glasnik miru, predvsem med ZDA in Kitajsko. Evropska solidarnost pa bi morala postati odgovor na nacionalizme, meni.

Mesec je kot zadnji na listi le podporni kandidat, saj si želi zaključiti delo na ministrstvu.

 »Trenutno imam za voditi zahteven resor dela, ki ima pred sabo med drugim pokojninsko reformo, to je moja prioriteta, zaključiti delo tam,«

 je dejal. Glede možnosti njegove izvolitve iz zadnjega mesta s preferenčnimi glasovi pa je dejal: 

 »To je riziko, ki ga je stranka pripravljena sprejeti.«

Volitve poslancev v Evropski parlament bodo 9. junija. Doslej sta listi uradno vložili le parlamentarna NSi in zunajparlamentarna stranka Vesna.

Komentarji (11)

FereKlem33 (ni preverjeno)

Kakšna prekmurka. Levica je za prekmurje nej napravila nika, niti nikoli nika nede. Marš nazaj v Ljubljano v draga stanovanja od staršov!

Bravo, S. (ni preverjeno)

Smečena Goričanka, prava si za zblojeno EU!

Pišta iz ... (ni preverjeno)

Bűdös si od vsej poslancov DZ sama najbole.

Aktivistka LGBT (ni preverjeno)

San za tou, ka na Goričkon daš postaviti azilni dom za migrante pa🏳‍🌈 druščino,
pa tou s plače ev-roparske poslanke.

Tur-nišče (ni preverjeno)

Ka pa modrüvle tej Gorički bočkor?

franček75 (ni preverjeno)

Tou je muško ali žensko...?

nihče (ni preverjeno)

bljak....što to vole???

trg zmage

Pred leti je bila t. i. "špitzen kandidat" levih Violeta Tomič. Pogorela je na celi črti, čeprav gledališka igralka se je izkazala z izredno slabim znanjem angleščine. Na vprašanja je odgovarjala dokaj neodločno, rekel bi kar zmedeno in odpikali so jo. Nato še v lastni stranki!
A se bo Sukičeva odrezala bolje? Zaradi mene lahko postane tudi predsednica namesto Ursule, ampak njeni pretirani radikalizem bo ostal in to ni dobro. Ne za leve in ne za desne. Po domače, to je "ženski kordiš"!

.... ..... (ni preverjeno)

No, dvomim, da je kdo še slabši od Violete! Sicer pa, čaka nas množica besed in obljub nikoli v praksi uresničenih. Slovenci bomo zopet le "tapetniki" mehkih stolov kandidatov, ne glede na njihovo politično barvo.

In reply to by trg zmage

Franček 75 (ni preverjeno)

Ven ka si nej Franček, pač pa DF. Če je to moški ali ženska, spitavleš.
Pri tej LGBT nigdar ne ne veš, ka sou, pa skin sexajo.

pametni (ni preverjeno)

mene pa zanima
Zakaj v babah na levi strani ni lepote

Starejše novice