Slika je simbolična.
Roman Leljak: »Enotnosti občin v sistemu C nikoli ni bilo.«

Roman Leljak, župan občine Radenci je občankam in občanom občin Ljutomer, Gornja Radgona, Apače, Križevci, Veržej, Sveti Jurij ob Ščavnici, Razkrižje in Radenci, podal pojasnilo, zakaj ni potrdil elaborata vseh osmih občin lastnic vodovodnega sistema C.    

Kot navaja, enotnosti občin v sistemu C  dejansko nikoli ni bilo, bila je samo na papirju.

»V petih letih sem na vsaki seji Sveta ustanoviteljic prosil in  povedal, da se vrnemo na izhodišče, da  Javno podjetje Prlekija ostane edino podjetje za oskrbo z vodo, da Občini Radgona in Radenci predata vodo v  upravljanje  Javnega podjetja Prlekija.

To smo leta 2020  v enotni pogodbi podpisali župani vseh osmih občin, a se je zapisano žal ponovno izjalovilo,« pojasni Leljak in doda, da je Občina Gornja Radgona ohranila svoj status.

Za izgradnjo tega sistema so občine dobile okrog 50 milijonov evrov nepovratnih sredstev. 

»Izgradil se je sistem, predan je bil v uporabo, čeprav  danes vsi vemo, da ni bilo vse narejeno tako kot je bilo zapisano/obljubljeno v dokumentaciji vloge, na osnovi  kateri smo dobili ta podarjeni denar,« navaja župan.

Kot je zapisano na spletni strani radenske občine, direktor Javnega podjetja Prlekija v štirih letih ni predložil nobene pogodbe z občino Gornja Radgona, ki bi na kakršen koli način urejala poslovno razmerje med Občino Gornja Radgona in Javnim podjetjem Prlekijo.

»Med tem je direktor Občini Gornja Radgona priznaval vse storitve, ki jih je Komunala Radgona  izvajala na sekundarnem  omrežju (v sto odstotnem lastništvu Občine G. Radgona) vodovodne infrastrukture. Storitve jim je  priznaval v višini, ki so pokrile strošek celotne višine cene vodarine.« 

Posebne storitve, kot dodatek na omrežnino. 

»Smo edini , ki smo to obliko posebnih storitev začeli zaračunavati. Torej dodatno omrežnino za podjetja kot posebno storitev. 

Inštitut za Javno finančno pravo je junija 2023  opravil revizijo poslovanja med Javnim podjetjem Prlekijo in občinami, predvsem Gornjo Radgono in Radenci. 

»Radgona bi morali plačati okoli 400.000 evrov, občina Radenci pa 260.000 evrov za vodarino, imela pa je 64.000 evrov preplačila na postavki omrežnine,« navaja in dodaja, da vseh sedem občin, ni sprejelo revizije. 

Od januarja 2023 do danes Občina Radenci po njegovih navedbah ne zadržuje niti enega evra pobrane vodarine od občanov in podjetji in vse nakazuje na račun podjetja Prlekija.  Radenska občina tako za storitev upravljanja ne dobi niti centa od leta januarja 2023 naprej. Vsa dela na področju občine pa opravlja Režijski obrat Občine Radenci.

»Kot župan Občine Radenci ne bom glasoval za  novo ceno vode, ki bi bila za 80 odstotkov višja. Kot župan Občine Radenci nimam možnosti, in si pridržujem pravico, da bo Občinski svet Občine Radenci  odločal o višji ceni takrat, ko bodo vse nepravilnosti, razmerja opisana zgoraj dogovorjena in rešena.«

Komentarji (11)

kuntakinte (ni preverjeno)

...no zaj san spoznau ešče edno kvaliteto Leljaka...zna, obvlada vse...či je letrika, či je grško gledališče (amfiteater), či se ide za ceste, pekovski krüj,...ka koli... ... ...samo un bi naj büu župan vsej občanov....samo za svoje odločijtve ne pijta nikoga...svoje vküp pozove ...pa njin zabiča ka inačik kak un mijsli...uni nesmijo misliti....Radenci iz edne diktature v drüjgo...

Neimenovani (ni preverjeno)

Leljak je fest fant v vseh pogledih in najboljši slovenski župan, ki se ne pusti zvrteti
vsakemu trotlu.

kuntakinte (ni preverjeno)

...vuk dlako menja kouže nigdar...lopov pa lažnijvec tou obojuje tüdi ostane... ... ... što ga ne pozna ga drago plača...

In reply to by Tanja flaškon (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...tanja flaškon...nej trbej ka se skrijvleš pod mojin imenon...pod svojin pokažeš svoj IQ domet pod lediščon...

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

a si ti peder
ali si obična pederčina
pa pojdi na zdravljenje
dragi moj
današnja medicina je že skoraj vsemogoča

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

ja današnja medicina je vse mogoča
Z elektrošoki se vse pozdravi

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

Scorpio-11160 (ni preverjeno)

Trditve župana Leljaka so na mestu . Cilji projekta niso doseženi zaradi Radgone. Bilo bi prav da Romunka iz Bruslja zahteva vrnitev vloženih sredstev .

kuntakinte (ni preverjeno)

...ka se tijče pomurskoga vodovoda A,B,C ...je že od vsega začetka znano...ka so tej trije projekti edna velka zloraba EU pejnezov... tak ka Leljaki nej trbej odkrijvati tople vode...za promocijo...gda so se začnoli tej projekti... je Leljak z Jelinčičon v Kapelskon hrami šank podperau...

In reply to by Scorpio-11160 (ni preverjeno)

XXX promo (ni preverjeno)

Strašno je somo tau, ka če ščeš ite delat kak ćistilec v javno upravo moraš meti potrdilo o nekaznovanosti, če pa bediš na milijonami Evrami pa si lejko najvećji nategator pa zločinec. Strašno ka nam takši izmečki krojijo živlenje.

Soboški prdec, (ni preverjeno)

Ja , istina je,g.Leljak se vmarsikaj razmi,tij kuntakinte pa se razmiš lekar samo v mlatenje prazne slame.

Tecumseh (ni preverjeno)

Živel gospod Leljak

In reply to by Soboški prdec, (ni preverjeno)

Starejše novice