Slovenska bakla je v sredo, 17. aprila, sto dni pred začetkom Olimpijskih iger v Parizu, v Lendavi pričela tri mesece dolgo pot po naši državi in zamejstvu. Danes so baklo gostili v Turnišču, tam smo bili tudi mi.

»Tudi letos nosimo olimpijske sanje, tudi letos imamo začrtano pot do njih!« so pred začetkom poti slovenske bakle sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije.

Komite je projekt prvič izvedel pred tremi leti, ko je olimpijada potekala na Japonskem, slovenska bakla pa bo tudi pred igrami v Parizu obiskala vse slovenske občine, ob tem pa tudi zamejska območja v Avstriji in Italiji ter na Hrvaškem in Madžarskem.

»Skupaj z našo slovensko baklo bomo tudi letos širili vrednote olimpizma, povezovali ljudi iz vseh koncev države in navduševali vse udeležence trimesečne poti.

S tem želimo našim športnikom in športnicam, ki bodo v času iger zastopali barve Slovenije, vliti dodano moč in motivacijo še pred otvoritveno slovesnostjo,« poudarjajo pri Olimpijskem komiteju Slovenije.

Baklo ponesel tudi pozvačin

Slovenska bakla je trimesečno popotovanje po Slovenije in zamejstvu pričela sto dni pred otvoritvijo olimpijskih iger v Parizu, kot prvi pa so jo v sredo ponesli v Lendavi, nato pa še v Dobrovniku in Kobilju. Včeraj so jo najprej pozdravili v Veliki Polani in Turnišču, na koncu pa še v Črenšovcih.

V občini Turnišče so baklo po krožni trasi v središču vasi nosili člani Prostovoljnega gasilskega društva Nedelica, Strelskega društva Štefan Kovač Turnišče, Društva upokojencev Turnišče, Nogometnega kluba Turnišče, člani Kolesarskega kluba Varaški šujstri, Prostovoljnega gasilskega društva Turnišče, Športnega društva Izziv Pomurje, Kulturnega društva Rdeči zvonček Nedelica, Kolesarsko pohodniškega društva Pedal, parakolesar Andrej Rotar, učenci Osnovne šole Turnišče in župnik Marko Magdič.

Članice Kulturnega društva Štefan Raj Turnišče so baklo s pesmijo popeljale kar na predelani traktorski prikolici, kot zadnji pa jo je ponesel še »pozvačin«. Na stojnicah na Polanščekovi domačiji se je ob Društvu kmetic Turnišče predstavila še Hiša gibanice.

Bakla v deset tisoč rok

»Na današnjem dogodku sodelujejo vsa društva v občini, tako od športnih kot do kulturnih. S tem podpiramo naše olimpijce, ki bodo poleti sodelovali na olimpijskih igrah v Parizu.

Slovenska bakla ponuja enkratno priložnost, da se društva iz občine predstavijo javnosti. Tudi danes tukaj vidimo nekaj njihovih rekvizitov, kar je samo delček vsega, s čim se ukvarjajo, sicer pa je paleta delovanja društev zelo široka.

Ta projekt ima predvsem turističen namen, vsaka občina se na ta način predstavlja in nekaj prispeva k olimpijskemu mozaiku,« je za Sobotainfo dejal Borut Horvat, župan občine Turnišče, ki je kasneje nagovoril zbrane na Polanščekovi domačiji.

Slovenska bakla bo trimesečno pot 13. julija končala na Trgu olimpijcev v Mojstrani, ustavila pa se bo tudi v Gornjem Seniku na Madžarskem, v Opčinah nad Trstom v Italiji, Reki na Hrvaškem in na koncu pod Ljubeljem na avstrijski strani Karavank.

Poneslo jo bo okrog 10.000 nosilcev različnih generacij, vse od otrok in mladostnikov, invalidov in športnikov s posebnimi potrebami, rekreativnih članov slovenske športne družine in stanovalcev domov za starejše občane, pa do nekdanjih vrhunskih športnikov in športnic.

Koledar dogodkov v pomurskih občinah lahko preverite na tej povezavi.

Komentarji (2)

realnooo (ni preverjeno)

IN TAU Z NAMENOM, KA DO MEDIJI LEJKO NEKAJ PISALI.
NAROD POSTAJA CEDALJE BOLJ FUK****.

Tanja flaškon (ni preverjeno)

jebeš tako usrano baklju
Ko sem bila še mlada sem s ponosom nosila titovo štafet
To je bila štafeta
in ne ovo olimpijsko sranje

Starejše novice