Slika je simbolična.
Petkovo jutro je bilo ponekod ledeno mrzlo. Tako bo tudi v prihodnjih dneh. Nevarnosti pozebe se tako še nismo izognili.

Po pričakovanjih se je minulo noč temperatura ponekod spustila pod ledišče.

V Murski Soboti so vremenoslovci izmerili 0,3 stopinje Celzija. 

Eno izmed nižjih temperatur so vremenoslovci izmerili v Babnem Polju, kjer je bilo -6,3 stopinj Celzija. 

Minus so beležili tudi na meteoroloških postajah na Gorenjskem in ponekod na Štajerskem.

Vir: ARSO

Je prišlo do pozebe?

Miran Torič, specialist za vinogradništvo in sadjarstvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota, je za Sobotainfo pojasnil, da trenutno škoda ni vidna. Predvsem po Goričkem in nižinah so se temperature gibale okrog ledišča, razen v kakih zatišnih legah so padle tudi pod ledišče. 

Kaj pa to pomeni, je vprašanje. Sadjari trenutno ne poročajo o morebitni škodi, bodo pa po njegovih besedah še šli pogledat sadovnjake tudi v popoldanskem času. V vinogradih se še ne vidi, da bi prišlo do morebitne škode. 

Večje škoda naj ne bi bilo.

Sicer pa se bo več videlo v prihodnjih dneh. 

Kaj napovedujejo vremenoslovci?

Danes bo sicer sprva precej jasno, na severozahodu se bo nekoliko pooblačilo. Popoldne bo v notranjosti nastajala spremenljiva oblačnost. Ponekod bo zapihal jugozahodnik. 

Zvečer lahko v severozahodni Sloveniji nastane kakšna ploha. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16 stopinj Celzija. 

Ponoči se bo pooblačilo. Na zahodu se bodo začele pojavljati krajevne padavine, ki se bodo zjutraj širile proti južni Sloveniji.

Vir: ARSO

Mrzla bodo tudi prihodnja jutra

Tudi v prihodnjih dneh se bo nad nami zadrževala hladna zračna masa, napovedujejo vremenoslovci Agencije za okolje. 

Okoli ledišča bo temperatura na nedeljsko jutro, še bolj jasna in hladnejša bo noč na ponedeljek. »Žal se nevarnosti pred pozebo še nismo znebili,« dodajajo. 

V soboto bodo jutranje temperature od 2 do 5, v mraziščih malo pod 0, na Primorskem okoli 7 stopinj Celzija. Spremenljivo do pretežno oblačno bo. Popoldne bodo spet nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Najvišje temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 stopinj Celzija. 

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in vetrovno. Več sončnega vremena bo na zahodu.

V ponedeljek bo sprva precej jasno, zjutraj bo možna slana. Čez dan se bo oblačnost povečala.

Vir: ARSO

Nevarnost pozebe še ni minila

Vremenoslovci Agencije za okolje pojasnjujejo, da bo tudi v prihodnjih jutri nevarnost pozebe. 

»Zaradi obilja toplote v zgodnje spomladanskem obdobju je fenološki razvoj vegetacije letos v večjem delu Slovenije od 10 do 14 dni, na toplejši legah celo tri tedne, zgodnejši glede na dolgoletno povprečje 1991-2020,« so razložili. 

Sovpadanje zgodnjega razvoja sadnega drevja in vdorov hladnega zraka lahko povzroči poškodbe na rastlinah ali celo obsežnejšo pozebo. 

Polno odprti cvetovi koščičarjev in pečkarjev lahko pozebejo pri temperaturi zraka nižji od -2 stopinji Celzija, za mlade oplojene plodiče so usodne temperature zraka nižje od -1 stopinjo Celzija, še zaprti brsti pa pozebejo pri temperaturah pod -3 stopinje Celzija. 

Izpostavljajo, da sta še bolj občutljiva oreh in vinska trta: »Odpirajoče cvetne brste oreha lahko poškoduje že ena negativna stopinja, če pa brsti že odganjajo, je lahko usodnih že nekaj desetink stopinje pod ničlo.« Pozeba vinske trte v naših vinorodnih območjih običajno prizadene odganjajoče mladike in mlade liste, zanje so nevarne temperature pod -2 stopinji Celzija. 

Pomemben dejavnik za obsežnost poškodb je tudi trajanje izpostavljenosti brstov in cvetov nizkim temperaturam.

Komentarji (2)

tuncika

Je obilno deževje v Dubaju povzročila kontroverzna metoda sejanja oblakov? Je to možno v EU in SLO ????????????
Globalizem nam dela "pi...z......rije.

Kakopak (ni preverjeno)

Seveda, sejanje oblakov.... gre za tipično precenjevanje vplivov igračk, ki naj bi povzročila tako obsežen padavinski sistem, ki se je formiral na zahodni obali Perzijskega zaliva. In hkratno ter zavestno podcenjevanje vplivov nekajstoletnih neprestanih posegov v ozračje.
Zakaj so taka gledanja priročna? Ker so "pri sejanju oblakov" krivci drugi, ki naj "s početjem prenehajo"; pri polucijah v ozračje pa sodelujemo tudi mi, ki bi morali s početjem prenehati. To pa terja napor in spremembo našega stila življenja.... komu pa se to ljubi? Lažje je kriviti druge.

In reply to by tuncika

Starejše novice