Slika je simbolična.
Tudi letos se bodo slovenski policisti pridružili vseevropski akciji in po vsej državi izvedli maraton nadzora hitrosti. Preverite, na katerih lokacijah bodo policisti merili hitrost.

Neprilagojena hitrost še vedno sodi med najpogostejše vzroke za nastanek prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. 

Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev.

Zato želijo policisti zmanjševati povprečne hitrosti, kar bi posledično pomenilo manj mrtvih ter hudo in lažje telesno poškodovanih.

Že manjša kršitev omejitve hitrosti lahko pomeni razliko med življenjem in smrtjo

Kot pojasnjujejo policisti, je primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 kilometrih na uro tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10-odstotno). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. 

Trk avtomobila pri hitrosti 50 kilometrov na uro v pešca je enak padcu z višine 9,8 metrov. Pri hitrosti vozila s 60 kilometrov na uro je tveganje za smrt pešca že 90-odstotna. 

Dodajajo, da so omejitve hitrosti v naseljih, območjih umirjenega prometa in območjih omejene hitrosti namenjene predvsem zaščiti ranljivejših udeležencev v prometu (pešci, kolesarji).

V okviru poostrenih aktivnosti bo jutri, tako v Sloveniji kot v vseh državah Evropske unije, potekal maraton nadzora hitrosti. Objavljene so lokacije, kjer bodo potekali poostreni nadzori hitrosti, s čimer želijo policisti delovati preventivno.

To je seznam lokacij na območju Policijske uprave Murska Sobota, kjer bodo policisti merili hitrost:

Zaradi prehitre vožnje nastane tunelski vid

Med vožnjo je potrebno zaznati čim več podrobnosti na cesti in okrog nje. S povečanjem hitrosti se voznikovo vidno polje zožuje. To privede do tako imenovanega tunelskega vida. 

Čim hitreje vozimo, tem dalje izpred vozila usmerjamo pogled, ožje je naše vidno polje. Zato težje zaznamo ali pa sploh ne zaznamo dogajanja ob cesti, kolesarjev, pešcev, ki želijo prečkati vozišče, morebitnih vključevanj z bočnih cest oziroma ne predvidimo dogodka, ki bi ga pri manjši hitrosti sicer lahko. 

Policisti zato pozivajo, da si zapomnimo: če vozimo s prilagojeno hitrostjo in smo pozorni na dogajanje tudi daleč pred svojim vozilom, lahko pravočasno zaznamo prometno ureditev in dogodke ter predvidimo njihov potek in ustrezno ter varno reagiramo.

Za prometno varnost smo odgovorni vsi

Policisti voznike in vse udeležence v cestnem prometu opominjajo, da smo za dobro prometno varnost odgovorni vsi. 

K varnejšim cestam lahko prispevamo predvsem tako, da se odgovorno obnašamo v prometu – odgovorno ravnanje pa se zagotovo začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti. 

»Vozite previdno in prilagodite hitrost vožnje omejitvam, svojim sposobnostim ter razmeram na cesti,« pozivajo policisti. 

Vseh ostale lokacije, na katerih bodo policisti merili hitrost, si oglejte tukaj.

Komentarji (8)

xxxxx (ni preverjeno)

Kakšen debilno nelogični naslov! Če razkrivate, potem radarji več ne bodo 'skriti'.

Revolutinka (ni preverjeno)

Tu v prekmurji policaji samo radar znajo držati, nindre drugje ne vidin telko radarov kak tü.

nasi (ni preverjeno)

Če pa nič drugega ne znajo.

In reply to by Revolutinka (ni preverjeno)

Rimljan (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec ka pa tij znaš razen toga ka cejle dneve butaste komentare pijšeš pod stotimi nickami. Gnoj zamazani socialni.

In reply to by nasi (ni preverjeno)

JanciBaci (ni preverjeno)

Sobotainfo, rajsi pišite, kak se je gnes večja skupina beguncov sprehajala od Razkrižja proti Moti

Misli malo (ni preverjeno)

Oni drugo ne vejo kak NAJ PICO zbirati

In reply to by JanciBaci (ni preverjeno)

., (ni preverjeno)

JanciBaci či ne loučiš begunce pa migrante rajši ne pijši nika. Prouti beguncon neman nika, prouti migranton pa marš nazaj od kejc ste prišli.

In reply to by JanciBaci (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Zaradi velike hitrosti se vozniku naredi tunelski vid. 🤣🤣. Te,če je tou tak bi se že zdavno vsi voznike F1, WRC rally-a, moto-GP,super-bike...spoklale. Te Japonske strojevodja na hitron vlake vide pa misle,ka je cejle čas v tuneli. 😂

Starejše novice