Foto: Bobo. Slika je simbolična.
Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na prepričljivo zmago Plenkovićeve HDZ.

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno zmago desnosredinske HDZ, ki bo imela v 151-članskem saboru 58 poslancev oziroma 14 več kot levosredinska koalicija z SDP na čelu.

Sledijo desno Domovinsko gibanje s 13 poslanci, zeleno-levi Zmoremo! z 11 poslanci ter desni Most s Hrvaškimi suverenisti z devetimi mandati.

Danes so svoj glas že oddali glavni akterji

Na Hrvaškem so danes potekale parlamentarne volitve. Svoj glas so že dopoldan oddali glavni akterji, med njimi predsednik vlade in HDZ Andrej Plenković ter predsednik države Zoran Milanović. 3,73 milijona volilnih upravičencev voli 151 poslancev sabora.

Do 16.30 jih je svoj glas oddala dobra polovica, kar je prek 15 odstotkov več kot pred štirimi leti.

Bilo je nekaj pritožb

Hrvaška nevladna organizacija Gong, ki spremlja delovanje političnih ustanov in izvedbo volitev, je na družbenem omrežju Facebook popoldne sporočila, da so prejeli pritožbe več deset državljanov.

Pritožili so se, da niso mogli oddati svojega glasu, ker jim je potekla osebna izkaznica, ki je potrebna za oddajo glasu. Gong je še opozoril, da svojega glasu niso mogli oddati niti nekateri volivci, ki jih kljub veljavni osebni izkaznici ni bilo na izpiskih iz volilnega imenika.

DIP je pred volitvami opozoril, da tisti, ki nimajo veljavne osebne izkaznice ali pa je niso pravočasno prevzeli, lahko oddajo svoj glas, če prevzamejo ustrezno potrdilo na pristojnem županijskem uradu. Veliko jih je to danes tudi storilo, zaradi česar so nastale tudi gneče na nekaterih upravnih enotah. Do okoli 16. ure so po podatkih DIP izdali 4700 teh potrdil.

Veliko volivcev se je na volišča odpravilo že v jutranjih urah. Dopoldne so pred nekaterimi volišči v prestolnici nastale tudi dolge vrste.

Plenkovič pozval javnost

Plenković je v izjavi za javnost državljane pozval, naj glasujejo za Hrvaško, v kateri se spoštuje ustava, s čimer je namigoval na Milanovića in njegovo nespoštovanje opozorila ustavnega sodišča, da kot predsednik ne more sodelovati na volitvah. Kljub volilnemu molku je poslal tudi več drugih političnih sporočil.

Milanović je po glasovanju komentiral Plenkovićevo kršenje volilnega molka, nato pa tudi sam podal nekaj političnih izjav. Za HDZ je ocenil, da bo na volitvah prejela veliko glasov, a da bo 'svobodna Hrvaška dobila več'. Glede volilne udeležbe je tako kot večina drugih ocenil, da bo visoka.

Hrvaški volivci volijo 140 poslancev v desetih volilnih enotah, od katerih so tri v Zagrebu. Še tri poslance v posebni volilni enoti prispeva hrvaška diaspora, osem poslancev pa v svoji volilni enoti volijo tudi narodne manjšine.

Slovenska manjšina na Hrvaškem tudi tokrat nima kandidata iz svojih vrst, a lahko izbira med kandidati, ki se potegujejo za poslanski položaj predstavnika albanske, bošnjaške, črnogorske, makedonske in slovenske narodne manjšine.

Volitve prvič sredi tedna

Volitve na Hrvaškem prvič potekajo sredi tedna. Čeprav je po hrvaški zakonodaji volilni dan dela prost dan, veliko zaposlenih danes kljub temu dela, saj so odprta vsa trgovska središča in večina malih trgovin, proizvodnje pa niso ustavila niti nekatera podjetja. Državna volilna komisija je danes zato pozvala delodajalce, naj zagotovijo izmensko delo, da bodo lahko glasovali vsi volivci.

Komentarji (4)

Lepo se sliši (ni preverjeno)

Čestitke, bravo in 3 x hajra!

bruham (ni preverjeno)

vsepovsod zmaga desnice, samo mi s svojimi levaki furamo zaostali socializem

Antivaxxer (ni preverjeno)

Glavn da se pleše. Če vse skup propade gospodarstvo in država sam da ni janša.

In reply to by bruham (ni preverjeno)

cep (ni preverjeno)

rešitev pa takšna: nujna napotnica se iz 14 dni spremeni v 30 dni.....eto SD, v tridesetih dneh do specialista....golobizem, smešno za zjokati

In reply to by Antivaxxer (ni preverjeno)

Starejše novice