Prah okoli pobude za začasno ukinitev dežurne službe v nočnem času v Zdravstvenem domu Gornja Radgona se še ni polegel.

Zdravniki in zobozdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona so v pismu javnosti februarja letos sporočili o nevzdržnih delovnih razmerah. 

Soočali naj bi se s kadrovsko stisko, Joža Primožič, direktor Zdravstvenega doma Gornja Radgona in zdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona pa so na skupnem sestanku z župani občin ustanoviteljic podali pobudo, da se začasno ukine dežurni zdravnik v nočnem času med 20. in 7. uro zjutraj.

Na sestanku je bil sprejet sklep, da župani občin ustanoviteljic Zdravstvenega doma Gornja Radgona dajejo soglasje k začasni 12-mesečni ukinitvi dežurne službe v nočnem času.

Direktor zdravstvenega doma je v tem času dolžan pridobiti dodaten kader.

S pobudo o optimizaciji izvajanja nujne medicinske pomoči tudi na ministrstvo za zdravje

V zdravstvenem domu predlagajo, da se izvajanje dežurstva zdravnika v nočnem času prenese na lokacijo Urgentnega centra Splošne bolnišnice Murska Sobota, kjer izvaja program dežurne službe v enoti za hitre preglede Zdravstveni dom Murska Sobota.

Pobudo za dovoljenje optimizacije izvajanja službe nujne medicinske pomoči so poslali tudi na ministrstvo za zdravje.

Ministrstvo se strinja s pobudo o optimizaciji delovišča zdravnika nujne medicinske pomoči v nočnem času, vendar je za realizacijo pobude treba urediti sistem nudenja nujne medicinske pomoči za območje Zdravstvenega doma Gornja Radgona na način, da se prebivalstvu zagotovi tudi dostopnost zdravnika na terenu.

Za prebivalke in prebivalce bi bil to premočan udarec

Poročali smo, da je županja občine Gornja Radgona Urška Mauko Tuš prepričana, da bi bil to za prebivalke in prebivalce premočan udarec.

»Seveda sem izjemno razočarana nad nastalo situacijo. Ne nazadnje gre za več let trajajoč, neugoden sistem na področju zdravstva, ki je v tem trenutku eskaliralo, in žal, ampak res žal se kopje lomijo na plečih lokalnih skupnosti, državljank in državljanov,« je povedala Mauko Tuš.

Porodniški dopusti in odpovedi delovnega razmerja

Primožič sedaj pojasnjuje, da so pobudo za ukinitev nočnega dežurstva v Zdravstvenem domu Gornja Radgona podali na predlog zdravnikov in na osnovi ocene podatkov spremljanja potreb prebivalcev po dežurni službi v nočnem času.

»V letu 2024 smo se soočili nenadoma z večjim kadrovskim primanjkljajem zdravnikov družinske medicine, ki se vključujejo v dežurno službo. 

Dve kolegici specialistki družinske medicine sta odšli na porodniški dopust. Zaradi večjih obremenitev se je za odpoved delovnega razmerja odločil še en specialist družinske medicine. Ta se ni bil pripravljen vključevati v dežurno ambulanto več kot so zakonske zahteve. 

Mnenja je, da pri tem trpi delo v ambulanti družinske medicine (saj, ko zdravnik dela v dežurni ambulanti, ni prisoten v ambulanti družinske medicine - tako bi posledično ambulanta družinske medicine delala samo približno trikrat tedensko in v tem času ne uspe obdelati vseh pacientov),« dodaja Primožič.

Zdravnik v zdravstvenem domu pogosto ostane sam »in niti se ne počuti varnega«

Kot drugi razlog je navedel, da na osnovi statističnih podatkov spremljanja potreb po dežurni službi ugotavljajo, da je le tega v nočnem času malo (do sedem primerov):

»Ekipe morajo biti prisotne, potem jih pa v dopoldanskem času v rednem delu ni«.

Kot tretji razlog pa pojasnjuje, da z uvedbo dispečerskega centra pogosto ostane zdravnik v zdravstvenem domu sam »in niti se ne počuti varnega

»Kot četrti razlog pa ugotavljamo, da so pogosto prihajali pacienti v dežurno službo s stanji, ki bi lahko počakala do zjutraj in ne spadajo v dežurno službo,« še dodaja.

Kako bi nov način dela vplival na paciente?

Direktor zdravstvenega doma pojasnjuje, da bi nov način dela vplival na tiste paciente, ki so v nočnem času sami prišli do dežurne službe in si poiskali sami pomoč.

»Vendar je pogosto že do sedaj bil zdravstveni dom zaprt, saj ko je bila ekipa na terenu, ni bilo nikogar. Tako so pacienti šli v Urgentni center Murska Sobota ali si poiskali pomoč zjutraj,« dodaja.

Za paciente, ki rabijo nujno medicinsko pomoč, bi ostala ekipa voznika reševalca in spremljevalca (diplomirani zdravstvenik) v zdravstvenem domu in bi šla na teren:

»V kolikor bi rabili zdravnika, bi se po pripravljeni shemi ministrstva za zdravje vzpostavil sistem srečevanja in bi se vključil zdravnik iz Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Naj povem, da je teh intervencij (dispečerske služba jih imenuje izvoz 90) zelo malo, povprečno ena na noč

Večja dostopnost prebivalcev do osebnega zdravnika čez dan? 

Primožič pojasnjuje, da bi predlagane spremembe omogočile večjo prisotnost zdravnikov družinske medicine v dopoldanskem času v svojih ambulantah. 

Prav tako bi se pogodbeni zdravniki, ki se sedaj vključujejo v nočno delo, občasno vključili v delo dežurne ambulante popoldne in bi lažje organizirali delo čez dan.  

»Vsekakor bi to pomenilo večjo dostopnost prebivalcev do osebnega zdravnika čez dan,« zaključuje.

Komentarji (15)

čarni vrag (ni preverjeno)

Dve zdravnici gresta na porodniški dopust in vse se zruši. Problem rešujejo vsi od občine do ministrstva. Slovenija norhaus!

gost2020 (ni preverjeno)

Ne vem zakaj komentirate, ker je to več kot očitno prezahtevno vprašanje za vas... aja, nekaj pač morate napisati...

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Pa ti napiši česa ne razumem. Če imaš 80% zdravnic je pač treba predvidevati tudi izostanke zaradi porodniške.

In reply to by gost2020 (ni preverjeno)

carni vrag (ni preverjeno)

Sem pozabil napisati
Baje sestre pusijo
Ponoči in podnevi
Pa baje celo
Za 1 maj

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Tanja flaškon (ni preverjeno)

za prvi maj da pušijo
za praznik dela
ne morem verjeti

In reply to by carni vrag (ni preverjeno)

trg zmage

Niti ne! Gornja Radgona je manjši kraj z manjšo ambulanto. Kaj vem... tam dela veliko manj zdravnikov in ostalega osebja, kakor v Ljubljani. Tam se res manjko treh zdravnikov ne bi smel hudo poznati, tu pa...? In se še vprašaj, kolilko zdravnikov družinske medicine se je po koncu šolanja pripravljeno vključiti v delo v takem kraju, če so iz Ljubljane ali bližine. Po mojem... noben!
Za taka stanja je kriva sedanja vlada, pa prejšnja in sigurno vse ostale! To kot pribito, pa še starejši zdravniki, šolski sistem. Samo spomnimo se za kakšnih petnajst ali več let nazaj, koliko odporov predvsem starejših zdravnikov je bilo proti odprtju še ene medicinske fakultete.
"Bogovi" so se pač zbali, da ne bo več toliko dežurstev, pa nadurnega dela...
Sedaj pa imamo, kar imamo! In to ne bomo rešili v naslednjih desetih letih. Po nekem izračunu šolanje enega zdravnika, pa da pridobi specializacijo in se za silo vključi v delo v neki zdravstveni ustanovi, traja okrog dvanajst let?

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

a je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni
prokleti stvor zamazani socialec levo fašistični
delat se spravi
Marš

In reply to by trg zmage

ktr (ni preverjeno)

ja, in to ravno zdravstveno osebje, kot da ne vejo, a ženska o nosečnosti gre na porodniško. totalni neumen izgovor. boji se zdravnik-duhov? a bu-hu!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Žukel (ni preverjeno)

V službi večkrat ostanem sam. Ne počutim se varnega.

zguba (ni preverjeno)

direktor, zavozil si in zdaj se vadiš na porodniške in na malo obiska in nenujnega obiska v nočnem času......takih igric pa nismo pričakovali ampak obratno, da se boš boril kot lev za ohranitev doseženega standarda, halo!!!

Zdenka Lackovič (ni preverjeno)

Če bi bila res takšna kadrovska stiska ,kot jo navaja Primožič pol se ne bi zjutraj med 7 in 9 uro sprehajali zdravniki po hodnikih kot pavi .Sem bila zdaj kar nekaj krat v zd.G. Radgona in ,ko čakaš marsikaj vidiš .

mickaaaaaa (ni preverjeno)

Zdravijo samo že prek emaila

administrator, (ni preverjeno)

Sem gay in kljub temu da šem bil na zdravljenju. Sem še vedno prder

Opyx (ni preverjeno)

Stavim, če bi se jim dvignila plača, bi se nehalo to absurdno čivkanje.

Starejše novice