Foto: Bobo
Mladi zdravniki Slovenije so se v imenu avstrijskih politikov »zahvalili« slovenskemu predsedniku vlade za vse zdravnike, ki zaradi boljših pogojev dela raje zaposlijo v Avstriji in tako pomagajo, da avstrijskemu zdravstvu ne primanjkuje zdravnikov.

»Danke, Robert, du bist Spitze« oziroma »Hvala Robert, super si« so v sarkastičnem pismu Robertu Golobu napisali Mladi zdravniki Slovenije. 

Pismo so napisali v imenu avstrijskih politikov in se slovenskem predsedniku vlade zahvalili za pomoč pri zagotavljanju kadrov za avstrijsko zdravstvo. »Še nikoli ni za avstrijsko zdravstvo nihče naredil toliko vrhunskih potez kot vi v zadnjem letu,« so zapisali. 

V pismu so izpostavili, da je po podatkih Zdravniške zbornice Avstrije v zadnjem letu prišlo dodatnih 21 zdravnikov iz Slovenije in jih tam trenutno dela 181. 

Kot so zapisali, se slovenski zdravniki v Avstriji ne ustalijo le zaradi plač, ki so bistveno boljše kot pri nas, ampak tudi zaradi boljših urnikov. Izpostavljajo tudi manjšo obremenjenost zdravnikov, zaradi česar se lahko ti bolje posvetijo vsakemu bolniku. 

Prav tako se za delo pri naših severnih sosedih vse pogosteje odločajo tudi zdravniki iz drugih držav nekdanje Jugoslavije, saj ti pri nas, kot pravijo Mladi zdravniki Slovenije, predolgo čakajo na delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje. 

Njihovo pismo objavljamo v celoti. 

Spoštovani predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob!

Dovolite nam, da se vam namesto avstrijskih politikov, ki o tem raje modro molčijo, zahvalimo za vaše besede in dejanja, povezane s slovenskim zdravstvom. Še nikoli ni za avstrijsko zdravstvo nihče naredil toliko vrhunskih potez kot vi v zadnjem letu.

Po podatkih Zdravniške zbornice Avstrije je v tem času prišlo k njim dodatnih 21 zdravnikov iz Slovenije, in jih tam trenutno dela 181. Morda se 21 zdravnikov v enem letu ne sliši veliko, vendari to pomeni, da je tako približno 30 tisoč prebivalcev Avstrije pridobilo družinskega zdravnika. Glede na vaše zadnje izjave kaže, da bo statistika v letu 2024 še boljša. Mi se zavedamo, da brez zdravnikov, medicinskih sester in negovalcev ne moremo ohraniti zdravstva, v katerem potrebe zaradi staranja prebivalstva in napredka medicine strmo naraščajo, na visokem nivoju. Zanje in vse druge deficitarne poklice so obmejne regije pripravile spletno stran dobrodošlice v slovenščini, kot je »Dobrodošli na Koroškem«, da se čim lažje znajdejo. Ni jih lahko prepričati, da zamenjajo domovino, vendar gre to v zadnjem času vse lažje, za kar se vam iskreno zahvaljujemo. Veliko pomanjkanje zdravnikov, medicinskih sester in strežnic nam vaši prebivalci uspešno blažijo.

Hkrati se vse več zdravnikov iz celotne regije odloča, da se namesto v Sloveniji ustalijo eno državo naprej proti severu, pri nas. Ne samo zaradi plač. Na avstrijskem Štajerskem so jih sicer bistveno izboljšali in so osnovni dohodki zdravnikov 14 plač v letu od 4600 do 11.000 evrov bruto plus pavšal za pripravljenost, ki znaša od 300 do 1500 eur, piše v decembrski reviji Aertze Steiermark (str. 43). Drugi razlog so boljši urniki, saj je delo preko 48 ur tedensko prepovedano, večina zdravnikov dela lahko – podobno kot ostali prebivalci – po štiri dni na teden. Tretji je manjša obremenjenost – Avstrija ima več zdravnikov, ki imajo zato več časa za vsakega bolnika. Javni diskurz temelji na spoštovanju zaposlenih v zdravstvu.

Nekateri zdravniki iz držav nekdanje Jugoslavije so v Sloveniji po več kot eno leto čakali na delovna dovoljenja in dovoljenja za bivanje. Nekateri so bili v času trajanja postopkov celo prisiljeni bivati na črno zaradi potečenih dovoljenj in jih je bilo strah voziti avtomobil, da jih policija ob naključni kontroli ne bi deportirala nazaj v Srbijo ali Makedonijo. Zato raje potujejo še nekaj deset  kilometrov naprej k nam. Težava je Hrvaška, kjer so po pisanju medijev delovne pogoje zdravnikov medtem bistveno izboljšali, njihove plače sedaj recimo presegajo plače slovenskih zdravnikov. Zato se hrvaški vladi tokrat ne zahvaljujemo.

Žal nam je, da zaradi prihodov k nam vašim zdravstvenim domov tik ob meji grozi zapiranje, kot opisujejo zdravniki v članku Družinska ambulanta je v Gornji Radgoni samo še mrtva črka na papirju. Vendar hkrati spremljamo, da odgovornost uspešno prelagate na tiste, ki sistem še držijo nad vodo. Za takšno politično spretnost vam čestitamo, pri nas ne bi bila dovolj. Naši prebivalci od zavarovalnice in vlade pričakujejo, da imajo zagotovljeno zdravstveno oskrbo, ki jo plačujejo. Pri nas nimamo te možnosti, da za sistemske napake in nedelujoče zdravstvo preprosto obtožimo zdravstvene delavce. Naši prebivalci in mediji tega ne bi kupili.

Ob zaključku vas prosimo, da osebno nadaljujete z vrhunskim vodenjem zdravstva in še naprej preslišite vsa opozorila, ki menda prihajajo celo s strani vaše ministrice za zdravje in njenih strokovnih služb.

Robert, du bist Spitze!

Z lepimi pozdravi z Dunaja,

Mladi zdravniki v imenu Karla, Wolfganga in ostalih hvaležnih članov avstrijske vlade ter parlamenta

Komentarji (35)

čuna (ni preverjeno)

in hvala še za marsikaj.......dragi plesalci. Drugič volit po pameti, če je še kaj!!
"Nike in kolesarji so pojedli Pošto in Triglav. S prodajo bo Golob iztržil med 5 in 10 milijard. Da pokrije luknjo, ki je nastala ker deli naš denar kolesarijatu."

. (ni preverjeno)

Kaj pa prejšnji plesalci, ki so 30 let napačno plesali in le sebi priplesali visok osebni standard!? Prav ti bi si "zaslužili" posebno nagrado in spomenike na javnem mestu. Seveda, vso krivdo za vse slabo kar se vleče že iz preteklosti je pač treba naprtiti sedanji Vladi, ki bo težko popravila, kar je bilo zafuranega. Slabonamerna in nesposobna desnica je imela dovolj časa marsi kaj spremeniti na boljše, vendar dalje od sovražnega delovanja in netenja razdora ni prišla!? In prav ti "mešalci dreka" z velikimi gobci pljuvajo po sedanji Vladi.

In reply to by čuna (ni preverjeno)

trg zmage

V enem odgovoru tebi na eni izmed tem sem te vprašal: Ti sploh sam sebe uspeš kdaj prebrati?
Neverjetno, koliko neumnosti navadno napišeš! Ni toliko problem, da ti malo pojasnim, da sedanja vlada dela slabo, ampak je osnovni problem, da nam je obljubila ples in petje, šest reform in še kaj. Imamo pa eno najvišjih inflacij, velik padec BDP-ja in po dveh letih vladanja bi morali nekaj že narediti, pa....................... ne vejo, enostavno povedano!
Točno povedano so prišli na oblast s pomočjo medijev in s prevaro, glavni "komandujući" pa je bil Kučan! In take ne moreš hvaliti, ti to ni jasno?
Takoj ob nastopu epidemije covida je Šarec odstopil in nastopila je Janševa vlada. Kaj pa je obljubil Janša takrat? Če se dobro spomnim in se sigurno toliko, torej je obljubil boj proti covidu in da ne bomo od gladi pocrkali. S covidom smo se uspešno spoprijemali v začetku, potem se je to nekoliko ustavilo, pa vmes bi naj bile pizdarije glede nabave tega in onega. Tudi zadolžili smo se, vendar pol države ni delalo in nismo bili unikum, podobno je bilo v drugih državah.. to ti pišem zato, da ne boš tega kontra omenjal in predvsem: tisto je druga tema!

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

In katera je tista neumnost? Mar res mislite, da bosta ples in petje, če ponovno pride Janez, bolj koristna za narodu v blagor? Živite v zmotnem pričakovanju, prepričanju. Dovolj časa za "čudeže" je minilo in res, COVID je bilo edino "vrhunsko" delo bivše Vlade. Poznate koga, ki je brez propagande medijev prišel na oblast? Kaže, da veliko stvari ne razumete, oziroma jih razumete po svoje. Brskanje po internetu in navajanje dejstev iz tujih "zeljnikov" vam ne more biti v ponos. Tudi drugi smo toliko pismeni,, da si lahko vaša prepisana "razmišljanja" preberemo kar sami.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Slabonamerna in nesposobna desnica... to je tvoja današnja neumnost! Ravno zato sem tudi sam omenil primerjavo oz. kaj je naredila zadnja desna vlada.
In kot odgovor si napisal totalno neumnost oz. to niti ni neumnost, ampak neznanje: po vseh podatkih je zadnja Janševa vlada zapustila Slovenijo v dobri kondiciji, imeli smo rekordno brezposelnost in odlično rastoči BDP. To govorijo podatki, nisem si jih izmislil! In to v času, ko nekaj mesecev ni delalo pol Slovenije, edini kontra vladno aktivni pa so bili levnuharji na kolesih in to še predno je zaprisegla ta vlada. Ne vem, če se je kateri vladi na svetu v takih časih to dogajalo! Kdo je torej bil slabonameren??????????
Tretja tvoja neumnost je tudi v tem, da nekako trdiš, da je tudi Janša 2020 prišel na oblast s pomočjo medijev! Katerih... Nova 24TV, Demokracija... Domovina, Spletnih novic takrat še ni bilo...??? Koliko ljudi to sploh bere?
Torej se ne hvali toliko s tvojo pismenostjo, da te ne bom slučajno še vprašal, če si zdrav... v glavi seveda!

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Niste dobro prebrali napisanega, kaj šele razumeli, kar ne preseneča. Zato je vsaka reakcija nesmiselna. Čedalje bolj brcate v temo z vašim pisanjem na nivoju vaških klepetulij. Napišite rajši kaj o kulinariki, politiko pa pustite tistim, ki se nanjo razumejo. Lepo bi bilo, da bi kdaj doživeli trenutek razsvetljenstva in tako spoznali vaše dejansko stanje zdravja v svoji lastni glavi. Verjemite, da bi bil s tem storjen velik korak za vašo osebno rast. Marsikateri bralec bi bil vesel vaše iztreznitve. Brezvezno nakladanje, katerega pravi mojster ste, je za marsikoga mučenje, zato bi bil marsikateri bralec vesel vaše iztreznitve. Zatorej pamet v roke, kolikor je pač je in bo vse dobro.

In reply to by trg zmage

trg zmage

Napisal sem samo DEJSTVA! Ker ti pač ni pomoči in zato tvoje nakladanje prehaja v zamegljevanje jasnih in uradnih dejstev... se odpovem nadaljnji komunikaciji!

In reply to by . (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Volilci, izogibajte se pomladnih strank, kajti te vam ponujajo pomlad brez cvetja! Zlasti mladi, ne nasedajte takim, ki niti plesati ne znajo.

In reply to by čuna (ni preverjeno)

Jack00000 (ni preverjeno)

Rešitev je preprosta. Študij naj bo plačljiv, plače zdravnikov pa take,da bodo zmogli odplačati študij in udobno živeti. Da ne bomo avstrijskega zdravstvenega sistema financirali.

Franz15 (ni preverjeno)

On n'est chez soi que en France.

solata in polž (ni preverjeno)

Kaksna manipulacija .... a je clanek financiral Fides?

. (ni preverjeno)

To bi bilo logično in verjetno.

In reply to by solata in polž (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

Glavno da so levuharji vse naj naj nikoli nič krivi nič ne obljubljajo itak je vse kriv Janša. Mimogrede a še kdo pleše? Jaz nobenega ne vidim. Fuj bljak in bljek. Golobajzari odjebali ste

. (ni preverjeno)

Še veliko jih pleše! Tudi vi levuharji z Janezom vred. Plesalci s Kumrovca so večni!

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Božo Spasić (ni preverjeno)

Fides = frakcija SDS. Famozni mladi zdravniki = zdravniška zbornica.

Deep (ni preverjeno)

Še en članek brez glave in repa!!

otokar (ni preverjeno)

Prav je tak ,da serjejo po Golobu

22 (ni preverjeno)

Lahko se zgodi, da bodo na koncu ostali posrani ravno tisti, ki najbolj serjejo po njemu!?

In reply to by otokar (ni preverjeno)

Papaštrumpf (ni preverjeno)

Šolali se na državne stroške, zdaj pa naj vrnejo šolnino...?'! ALI ...

.... ..... (ni preverjeno)

Bilo bi prav in pošteno.

In reply to by Papaštrumpf (ni preverjeno)

Brinovka (ni preverjeno)

Prepoved opravljanja dela pri konkurenci med 3- 5leti. Če lahko to dosežejo trgovine(obi....in še marsikateri ceh), naj velja tudi za naše vedno večje bogove.

In reply to by Papaštrumpf (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Bar nekaj dobrega.

grbanj (ni preverjeno)

Pozabili so napisati hvala država da smo se lahko zastonj izšolali. in to pismo je itak kar nekaj verjetno od enega mladega zdravnka ki je odšel v Avstrijo ali pa celo od samega FIDESA.brez podpisa ga lahko spiše vsak ki ima pet minut časa in šinfa vlado ZAKAJ GA NISTE NAPISALI PRED 2 LETOMA JANŠI .

sedi cvek (ni preverjeno)

So se samo oni zastonj šolali, ti se nisi? Aja, tebi šola nišla, pametuvo pa bi zdaj!

In reply to by grbanj (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Spoštovani Roberto, spoštovana vlada RS !

Republika Avstrija vam je neizmerno hvaležna za dejavnost, ki ga izvajate na področju zdravstva v Sloveniji.

Ustvarjate odlične pogoje, da zdravniki odhajajo od vas.

Tako smo v Avstriji brez vloženega centa prišli do visoko izobraženega kadra, ki ga povsod v EU primanjkuje.

No, tako bi lahko zapisali na Dunaju v znak hvaležnosti, ker naši zdravniki, predvsem mlajši množično odhajajo v Avstrijo.

Nekaj dni nazaj sem v bližnjem kraju v Avstriji v eni poslovni stavbi naletel na avtomobil visokega cenovnega razreda.

Imel je registracijo MS.

Na hitro sem pogledal po tablicah, kdo vse se nahaja v poslovni stavbi.

In vidim ime in priimek iz Slovenije, iz Prekmurja.

Zasebna ordinacija ❗❗❗

Bravo zdravnik ❗❗❗

Zakaj bi se zezal in sekiral v našem gnilem zdravstvu in poslušal norosti in grožnje blesave ministrice.

V Avstriji je spoštovan gospod zdravnik, sam svoj šef in z zaslužkom X 3 ❗❗❗

ahoh (ni preverjeno)

blesavi narod dobi blesavog predsednika, tak ka golob je samo posledica toga, zato pa tisto malo pameti, ka je še v >Sloveniji, gre ven. Večinsko pa ostanejo socialisti, Yugosi, socialaši in tisti, ki živijo na tuj račun. Kak dugo bo še tak šlo?

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Ni potrebe za … (ni preverjeno)

- ni denarja
- ni zaupanja
- so bolezen
- so bolniki
- diagnoze nepravilnosti
rtvslo/gospodarstvo/bs-bruto-zunanji-dolg-slovenije-decembra-lani-dosegel-50-8-milijarde-evrov/ rtvslo/gospodarstvo/slovenija-je-visokotvegana-drzava-glede-dolgorocne-vzdrznosti-dolga/

čarni vrag (ni preverjeno)

Mladi zdravniki so med lažno epidemijo kovida zahtevali stroge ukrepe, tudi maske na prostem. Bolje da grejo, vsaj ne bodo povzročali šlode.

Gost0011 (ni preverjeno)

Rajši poslüjšan strokovnjake nej pa tebe pa jenulčka....uličari vdarđene

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Šlo je za največji kriminal vseh časov. Samo ti si preveč zabiti ka bi to razmo.

In reply to by Gost0011 (ni preverjeno)

zdraf (ni preverjeno)

koršmit bou naš osebni zdravnik v bližnji prihodnosti....
Na aktualni razpis za specializacije se je na 70 prostih mest za družinsko medicino prijavilo 22 zdravnikov, na 30 prostih mest za urgentno medicino pa 5 zdravnikov.
V Sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum so Min za Zdravje večkrat zaprosili za vzpostavitev socialnega dialoga. Prejeli niso nobenega odgovora. Tudi zahteva, da se nemudoma povišajo plače srednjim medicinskim sestram in drugim najslabše plačanim zdravstvenim delavcem, je naletela na gluha ušesa.
Ministrstvo za zdravje je v letošnjem letu sprejelo številne ukrepe s katerimi je sporočilo, da ne misli narediti prav nič, da bi poklic družinskega zdravnika postal privlačen!???

Mlejč (ni preverjeno)

Vi ste podizvajalci sekte SDS in Janoša velkoga in njej mladi zdravniki.
Vi ste pravzaprav sramota za vse posštene doktore, ka jih k sreči nega malo

Gara (ni preverjeno)

Vse kaže, da se sdesesovskim vernikom, že malo trga. Seveda je Golob kriv, da zdravniki odhajajo in ne tri vlade pogoltnega janeza, s pomočjo nesposobnega pahorja. Kakorkoli, tudi če bo Golob odšel, janez ne bo nikoli več vladal. Sprijaznite se. 😈

čarni vrag (ni preverjeno)

Neumnost Slovencev je neverjetna. Zaradi janše, goloba, šarca in ostalih nesposobnežev prihaja do totalnega razsula v državi. Kakšno ljudstvo takšno vodstvo.

trg zmage

Tokrat ti dam kar precej prav! Vlada ta, pa ona, pa tista izpred petih ali deveti let... vse so naredile bore malo za ljudi glede zdravstva oz. so se zadeve pri vsaki poslabševale. To vendarle ni neka tajnost in se sedaj obtoževati med sabo, kar Slovenci zelo radi počnemo, je brez haska! Dejstva so pač taka in debate jih spremeniti ne morejo!
Enkrat sem na podobni temi že zapisal, da bi morali dobiti zdravniki dovoljenje za delo v tujini. Da bi morali imeti ob koncu šolanja in morda še pred narejeno specializacijo neko pogodbo z državo, katera bi jih zavezovala npr. v tem, da morajo 10 let delati v našem zdravstvenem javnem sistemu, da povrnejo stroške šolanja. Nato pa... če si lahko uredijo službo v tujini, "široko im polje", kakor se temu pravi. Če si uredijo delo v tujini pred pretekom tega roka pa morajo povrniti ustrezen del stroškov, katera je država vložila v njihovo šolanje.
Enako z drugimi poklici kaj vem od univerzitetne izobrazbe dalje? Se s tako rešitvijo kršijo človekove pravice in neka načela enakopravnosti? To pa je že...!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Starejše novice