Slika je simbolična.
Onesnažen zrak je v Murski Soboti že vsakdan. Mestna občina Murska Sobota bo na več lokacijah namestila dodatne merilnike za PM10 delce.

Že leta opozarjamo, da je zrak v Murski Soboti, predvsem pozimi, močno onesnažen.

Zbirni podatki Agencije Republike Slovenije za okolje glede onesnaženosti zraka v letu 2023 kažejo, da je bila v Murski Soboti, natančneje na Cankarjevi ulici, kar 25-krat presežena dnevna vrednost onesnaženja s PM10 delci v zraku.

Še bolj grozljiv podatek je, da je Ljubljani, ki sledi Murski Soboti na lestvici, bilo prekoračitev v letu 2023 'le' 16.

Letos je bila v Murski Soboti do 29. februarja kar 19-krat presežena dnevna vrednost onesnaženja s PM10 delci v zraku.

Tudi v letu 2024 so bili PM10 delci v Murski Soboti mnogokrat preseženi, v začetku meseca februarja je bila kakovost zraka po podatkih agencije za okolje izredno slaba.

Občina in ministrstvo s prstom pokazala na kurilne naprave

Poročali smo, da po presoji Mestne občine Murska Sobota vir onesnaženja izhaja iz okoliških ogrevalnih naprav.

V preteklosti se je pojavila tudi pobuda, da bi se prepovedal tovorni promet in promet kmetijske mehanizacije na Cankarjevi ulici, vendar je prometni režim ostal nespremenjen.

V preteklosti je bil opravljen tudi sestanek med občino in agencijo za okolje. Na sestanku je bila predstavljena problematika onesnaženega zraka s PM10 delci v mestni občini.

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo je predlagalo, da se za izboljšanje kvalitete zraka izvaja ukrepe operativnega programa ohranjanja kakovosti zraka, kar pomeni ozaveščanje in opolnomočenje ljudi, da se zastarele in dotrajane male kurilne naprave zamenja z novejšimi.

Nova direktiva o kakovosti zunanjega zraka bo začela veljati z letom 2030

Predstavniki ministrstva za okolje, prostor in energijo so imeli z Mestno občino Murska Sobota nazadnje sestanek pred več kot enim letom, in sicer 30. marca 2023.

Na sestanku so se pogovarjali o ukrepih, ki jih izvaja občina, ter o dodatnih ukrepih, ki bi lahko prispevali k izboljšanju kakovosti zraka.

»Predstavili so jim predlog Direktive o kakovosti zunanjega zraka ter nove standarde kakovosti zraka, ki bodo začeli veljati z letom 2030,« so za Sobotainfo pojasnili iz ministrstva.

Ob tem na ministrstvu dodajajo, da sta z občino ministrstvo in agencija za okolje v stiku prek elektronske pošte, nadaljnji sestanki pa bodo po potrebi in izraženem interesu občine, trenutno pa niso v načrtu.

So za onesnažen zrak v Murski Soboti krive dotrajane kurilne naprave?

Delujejo merilniki zunanjega zraka pravilno?

V preteklosti se je pojavljalo mnogo teorij, zakaj je kakovost zraka v Murski Soboti tako slaba. Ena izmed teh je bila, da merilnik zunanjega zraka v Murski Soboti na Cankarjevi ulici ne deluje dobro.

Iz agencije za okolje so za Sobotainfo pojasnili, da kontrola merilnikov zunanjega zraka poteka po protokolu:

  • takojšnje avtomatske kontrole,
  • dnevne, mesečne in letne kontrole podatkov.

Kontrole izvaja odgovorni za pregled in kontrolo podatkov, poleg tega pa se izvajajo še redna umerjanja merilnikov.

Občina ima lastno merilno napravo

Agencija za okolje zbira podatke za Mursko Soboto z dveh merilnih mest, na Cankarjevi ulici in v Rakičanu.

Mestna občina Murska Sobota ima lastno merilno napravo, nameščeno na stavi Expano, podatke lahko občani v aktualnem času spremljajo na občinski spletni strani.

»V primeru povišanih vrednosti PM2,5 in PM10 obveščamo šole in vrtce v mestu in odsvetujemo vodenje otrok na prosto,« pojasnjujejo na Mestni občini Murska Sobota.

Dodatna senzorika za PM10 delce na več lokacijah

Z letošnjim letom je bila Mestna občina Murska Sobota uspešna s prijavo na projekt DataSpace2, ki je financiran s strani programa Evropske unije Obzorje 2030.

Občina bo v sklopu projekta nabavila dodatno senzoriko za PM10 delce na več lokacijah, sistem za zbiranje in analitiko podatkov ter pridobila veščine in znanja s sodelovanjem z različnimi partnerji iz devetih različnih držav. Projekt traja tri leta.

Na občini dodajajo, da bodo natančne lokacije in število nameščenih senzorjev opredeljeni tekom letošnjega leta, podatki s senzorjev pa bodo dostopni za javnost.

Komentarji (22)

311111 (ni preverjeno)

Pa nič ne pišete o novem Gasilskem domu v MS, ki ga je wanabe župan pred volitvami tako zagovarjal?

Gost55 (ni preverjeno)

Na vsak gobec od politika, trač novinarčka in aktivista en merilnik. Vprašanje je samo ali bo kakšna korist, razen to, da se jim zadela gobce in prepreči laganje o zeleni agendi. Mi evropejci z 2% svetovnih izpustov bomo rešili svet, lepo vas prosim.

Houdre (ni preverjeno)

Pri ton se nejde telko za zeleno agendo. Ide se za to, ka dihamo, pa kak sami sebi lokalno onesnažujemo zrak. Tej PM delci pridejo v stanovanje, če odpreš okno in tan ostanejo duže kak na odprejton, ge jih lejko odpihne veter, tak ka te niti tou, ka si notri ne rejši, Pa ide sa za to če do Prekmurci še dali prvaki v obolevanju za rakom ali nej.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Stoletja se je kurilo ne samo na drva ampak na premog, V zadnjih generacijah je marsikdo dočakal pozna osemdeseta ali celo 90+ let. Tudi takrat so bili delci, veš kaj pa ni bilo, odpada iz supermarketov, ki mu zdaj mi pravimo hrana, stresa in nenehnih pritiskov, sevanja od razne elektronike, plastike in raznih kemikalij v embalaži v kateri pridejo zapakirana živila. Samo si poglej recimo plastično gajbico za sadje, vzami eno domov in jo daj v zaprti prostor, v roku par ur ti bo cel prostor smrdel od kemikalij. Največji problem danes je prehitro življenje in zanič hrana, to nas ubija.

In reply to by Houdre (ni preverjeno)

Houdre (ni preverjeno)

Kak sigdar v Prekmurji zanikanje problema. Kda se pa te koga osebno tiče, te pa đoukanje iskanje krivcov, pa obtoževanje na fse strani.

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Zdrava kmečka pamet, ne pa na prvo udariti po najbolj očitni zadevi. A ti ne zanikaš zdaj, da imamo resen problem z kvaliteto hrane in z hitrim tempom življenja? Samo to se ne sme javno oznanjati ker potem bodo podjetniki užaljeni, pa politika. Rajši za vse krivimo kurjenje na drva in potem ljudem uvedimo še kakšen dodaten davek, da bo država nekaj potegnila, pa še kakšen prisklednik z koncesijo za mešanje dreka. V sloveniji je resen problem nekritičnost mišljenja na informacije, ki nam jih servirajo razne struje in podkupljeni click bait novinarči.

In reply to by Houdre (ni preverjeno)

captain (ni preverjeno)

Ko smo pa imeli saharski pesek je bil zrak odličen ? Razumi kdo more, ta mala SLO lahko ravno dosti doprinese !

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

> »Predstavili so jim predlog Direktive o kakovosti zunanjega zraka ter nove standarde kakovosti zraka, ki bodo začeli veljati z letom 2030,« so za Sobotainfo pojasnili iz ministrstva. <

Te in podobne direktive si lahko na ministrstvu v Ljubljani in v Bruslju v rit porinejo ❗❗❗

Še huje bo, ker ljudje enostavno nimajo denarja, da bi di kupili drage moderne kurilne naprave.

In tudi kar se dogaja z elektriko oziroma nov način obračunavanja omrežnine bo marsikoga odvrnil od toplotne črpalke.

Dobra stara peč in drva s Hrvaške so zakon ❗

Sumič (ni preverjeno)

In kaj do z merilniki dosegli? Nika samo pejneze stran mečejo. Ne mrdajte ka so samo kurilne naprave problem, nigda se je samo na drva kurilo pa neke bil nikši problem, narod pa za toplotne nema penez.

Jouuu (ni preverjeno)

Verjetno je sigdar bil problem, samo se neje merilo. Pa inda se je preci tudi grelo na premog, kar je glede kakovosti zraka verjetno še itak bokše kak drva. Recimo toplarna v Lj pokuri letno povprečno 440.000 ton premoga, pa majo dosta bole čisti lüft kak mi v soboti.
Kakorkoli, trebej te problem rešiti. S subvencijami, kaznimi, ali nekaj tretjega. Sigurno nede rešitev ustrezala vsem, ampak či smo že prvi po raki zaradi slabe prehrane pa škropiv ne nucamo biti še zaradi lüfta.

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

DNP (ni preverjeno)

Pa drek na palci. To se samo piše neka v tri dni, ka te D. fukjenec ma kaj za komentirati.
Premekne pa se itak nič.

Pasulj (ni preverjeno)

Smo meseca Aprila, temperature so do 30 stopinj celzija in kdo kuri da je tak slab zrak v M. Sramoti. Sobotainfo šče izdak dejvle gor slike kak se iz dimnika kadij. In naprimer ka bi te naj šlo iz dimnika, mogauče raužice ali pa kurve v rinfuzi.

. (ni preverjeno)

Vse ostaja samo pri trobljenju in pisanju, pristojnih služb pa kot kaže, onesnažen zrak prav nič ne moti. Do sedaj niso storili zoper to prav nič!

Mclaren (ni preverjeno)

In kaj si ti naredil za izbolšanje zraka. Aja nehal si prdet.

In reply to by . (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ti tele blesavo! Glih obratno! Ne pisari na pamet.

In reply to by Mclaren (ni preverjeno)

xxxxx (ni preverjeno)

Še dobro, da nimajo teh merilnikov tudi v drugih občinah v ravninskem delu Prekmurja, kot na primer Lendava, Beltinci, Črenšovci itd. Potem bi 'slučajno' ugotovili, da se tudi oni pozimi 'kopajo' v zelo umazanem zraku. Tako pa so lahko naprej zanašajo na svoje nosove, ki hitro zazna, da je zunaj zrak smrdeče umazan od izpuhov kurilnih naprav.

gost34637 (ni preverjeno)

zadnjič kda je veter sharski pejsek prineslo ste nika nej pisali o slabi kakovosti zraka pa je bila rekordna
nej mi zdaj tupiti ka so moja drva kriva za to. jutri po dežje de pa čisti luft

Abc158 (ni preverjeno)

Saj so nej vsaka. Izbokša se to, ka se da ...

In reply to by gost34637 (ni preverjeno)

Offline (ni preverjeno)

Pa ja, naj dajo offline merilec. Nej povezani v oblačne storitve pa tou, mijmo vsega. Pa na isto mesto dati še merilce ranga domače uporabe keri koštajo drobijž, ka se prepričamo o točnosti takih naprav in si vsak lejko doma mejri za 50 eur po napravi te delce, nej ka nas krmijo kak ščejo. In to zdaj. Ka pa zdaj do "včeraj" je vse štijmalo? Zdaj do pametni gor prišli ka bi ljeko izkoriščali deževnico za marsikaj. Bi pa sakša novogradnja že 25 lejt lejko mejla zbiralnik vode za wc kotličke, pa pranje avta pa ograček. Pa en panel za toplo vodo, pa en el. panel za prozivodnjo neke male elektrike za samopotrebo čez dan, vsaj za delovanje hladilnika in konzervatora. .... težki glupani seposedi, ka bi že lejko fse meli, mij pa znamo samo vojne tirati, pa sledi vence polagati, kda je kesno, pa opet nouvi kroug iti. Ampak kriv je na konci narod ker tou vse dopistij. Sakšo glupost tekoče vodilnih bi trbelo obdelati pa menjati človeka takoj. Ampak nej, važen je rezultat nogometa. Kda je prekesno je prekesno. In prekesno je!

Gorička oaza (ni preverjeno)

Hahaha mij pa mamo ete lepe sveže zrak na goričkon. Samo bojte v ton vele varaše, z super zrakon

Gost1 (ni preverjeno)

Gre le za ustrahovanje. Pm delci izvirajo iz Ljubljane in da bomo kupovali drago elektriko.

šalovčar (ni preverjeno)

Evo Sobočanci, pri plus 25 stopinj ste ŽE PA NAJBOLJ ONESNAŽENO MESTO, razumi kdor more.

Starejše novice