Obveščanje porodnišnic o porodih in rojstvih ne poteka na tak način, ki bi zagotovil varno nadaljevanje obravnave patronažnih služb.
NIJZ za ureditev obveščanja patronažnih služb o rojstvu otrok.

Sredi februarja so starši na urgenco v Murski Soboti pripeljali sedemmesečno dojenčico, ki je kljub oživljanju umrla. Ob tem se je izkazalo, da Zdravstveni dom Murska Sobota o nosečnosti mame sploh ni imel podatkov, saj ni oddala uradne prijave nosečnosti.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so se po smrti dojenčice, o rojstvu katere patronažna služba sploh ni bila obveščena, zavzeli za ureditev obveščanja patronažnih služb. Na ministrstvu ob tem sicer poudarjajo, da že veljavni pravilnik nalaga pisno obveščanje patronažnih služb na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice.

»Slabosti vidimo v tem, da večina porodnišnic odgovornost za obveščanje prelaga na matere. Kljub več kot desetletje trajajočim opozorilom stroke patronažnega zdravstvenega varstva upamo, da bo tragični dogodek, ki se ne bi smel zgoditi, pripomogel k temu, da bomo področje obveščanja patronažnih služb končno uredili,« so poudarili na NIJZ.

Patronažna medicinska sestra bi morala sicer po navedbah NIJZ otročnico in novorojenčka obiskati v 24 urah po prihodu iz porodnišnice, kar pa vedno ni mogoče, saj obveščanje porodnišnic o porodih in rojstvih ne poteka na tak način, ki bi zagotovil varno nadaljevanje obravnave.

»Na to opozarjamo že dlje časa,« 

so opozorili na inštitutu. Porodnišnice po njihovih besedah patronažne službe obveščajo na zelo različne načine. V veliki večini primerov prenesejo odgovornost za obveščanje patronažnih služb na matere, kar pa iz več razlogov ni ustrezno.

Obrazec 'prijava poroda'  v nekaterih primerih porodnišnice pošljejo z navadno pošto in ga patronažne službe prejmejo z večdnevno zamudo. Zelo redko, v dveh porodnišnicah, po navedbah inštituta obveščanje patronažne službe poteka telefonsko. V enem primeru pa je predaja informacij urejena tako, da zaposlena v patronažni službi v enem od večjih zdravstvenih domov vsakodnevno obišče porodnišnico in pridobi informacije o porodih in rojstvih.

Iščejo rešitve

Ob tem so na NIJZ dodali, da so zelo veseli, da lahko v zadnjih tednih intenzivno sodelujejo z ministrstvom za zdravje, kjer pripravljajo rešitve, ki bi omogočile kontinuirano zdravstveno obravnavo vseh pacientov, ne samo otročnic in novorojenčkov, v patronažnem zdravstvenem varstvu.

Na ministrstvu za zdravje pa so poudarili, da je področje obveščanja patronažnih služb sistemsko urejeno s pravilnikom za izvajanje preventivnega zdravstvenega varstva na primarni ravni. Tam je določeno, da preventivni pregledi novorojenčkov obsegajo tudi pisno obveščanje patronažne službe na dan odpusta novorojenčka iz porodnišnice, v primeru indikacije pa otrokovega izbranega zdravnika specialista pediatrije in centra za socialno delo, so pojasnili.

Komentarji (6)

Jacqueline H. (ni preverjeno)

Otrok je imel 7 mesecev. Ka ma zdaj tu veze, ka ni bil obiskan v 24 urah po prihodu iz porodnišnice?

administrator, (ni preverjeno)

Jebes tako zdravstvo
Otroci cepajo ko muhe
Oni pa strajkajo
Če ne bi strajkali
Bi

In reply to by Jacqueline H. (ni preverjeno)

En dva tri (ni preverjeno)

Zakaj zdaj krivda na zdravnike in patronažno službo?Vsak starš ki se odloči imeti otroka mora sam odgovarjati za svojega otroka .Nažalost sta ta starša bila neodgovorna starša in sta sama dopustila da je šlo tako daleč.Tudi prebivalci te vasi niso mogli pomagat saj sta starša bila odgovorna za otroka ,saj vemo kako je če greš pomesti pred drugim pragom.

Vaščan 123 (ni preverjeno)

Krivi so samo starši, pa nišče drügi, vej pa patronaža ne bi odila 7 mesecov dete gledat. Ja pa otroške doklade so dobivali za dete? Tou pa nišče ne napiše. Družina je namreč romska.

čarni vrag (ni preverjeno)

Pa to je neverjetno. Dnevno imajo v SBMS dva, največ tri porode pa nemrejo poslati podatke Patronažni službi. Mogoče bi angažirali golobe pismonoše.

Dolicka (ni preverjeno)

otrok ni umrll zaradi patronaze..ampak zaradi tega ker ji niso davali za jest ..mati je kriva ona jo je ubila .in upam da jo bo dolitela ista usoda .vse otroke bi ji morali vzeti

Starejše novice