Foto: Peter Dominko
V prostorih Mestnega stadiona Fazanerija je potekal redni letni občni zbor članov DNŠ Mura. V črno-belem taboru ne skrivajo, da je za njimi zahtevno leto, predsednik Robert Kuzmič je spregovoril tudi o iskanju vlagateljev.

Leto 2023 je bilo izjemno zahtevno, nič manj lažje pa ne bo niti letošnje, ki mineva v znamenju stoletnice igranja nogometa v Murski Soboti.

Na rednem letnem občnem zboru članov Društva Nogometna šola Mura je beseda tekla o izzivih, ki jih je prineslo minulo leto, v Fazaneriji pa so se ozrli tudi v prihajajoče mesece in predstavili osrednje cilje leta 2024.

Prisotni člani društva so ob začetku občnega zbora potrdili sprejem dveh novih članov. Članstvo je z neplačilom članarine prenehalo četverici, med njimi tudi Denisu Rajbarju.

Nekdanji podpredsednik in športni direktor Mure, ki se je iz kluba umaknil konec prejšnjega leta, ima sicer še vedno lastniški delež v povezani pravni osebi Nogometni management Mura, a ne sodeluje v upravljanju.

Zaradi izpada evropskih sredstev prisiljeni v iskanje dodatnih virov financiranja

Tako predsednik Robert Kuzmič kot poslovni direktor Aleš Kegelj sta poudarila, da je za klubom finančno zahtevno leto, ki pa so ga uspešno zaključili. Kuzmič se je slikovito izrazil, da so ob koncu leta v finančnem smislu dihali na škrge, pojavilo se je tudi nekaj likvidnostnih težav.

Članska ekipa črno-belih z neuvrstitvijo v evropska tekmovanja ni izpolnila rezultatskega cilja, zato je moralo vodstvo iskati dodatne vire financiranja. Kuzmič je ob tem poudaril, da takšen način financiranja na dolgi rok ne bo več možen, zaradi česar že nekaj časa poteka iskanje strateških partnerjev.

Društvo je v letu 2023 ustvarilo okrog 2,15 milijona evrov prihodkov, skupaj s povezano pravno osebo Nogometni management Mura pa ta številka naraste do 5,15 milijona evrov. Društvo samo je imelo 2,03 milijona evrov oziroma 5,03 milijona evrov odhodkov skupaj s povezano pravno osebo.

Na mesečni ravni je klub v letu 2023 za delovanje potreboval malce več kot 400 tisoč evrov. V članski ekipi je bilo za plače namenjenih 1,7 milijona evrov, nogometna šola je porabila 600 tisoč, ženske selekcije pa 340 tisoč evrov (kar naj bi bila številka, ki je presega proračun beltinskega drugoligaša).

Iz računa prodaj nogometašev do dveh milijonov evrov

Z naslova prodaje igralcev (Tio Cipot, Srđan Kuzmić, Amar Beganović, Mihael Klepač in drugi) se je v klubsko blagajno steklo okrog dva milijona evrov, kar pa je znesek, ki ga bo po besedah Kuzmiča težko ponavljati iz leta v leto.

Kegelj je izpostavil podatek, da je imel klub še v letu 2018 proračun v višini dobrega milijona evrov, številke v minulih letih pa potrjujejo zdravo in postopno rast kluba. Pričakovati je, da bo Mura tudi letos prejela tako domačo kot evropsko licenco, poslovanje kluba pa je transparentno.

Mura je z lanskoletno pripojitvijo ŽNK Pomurje Beltinci postala največji športni kolektiv v državi, je še dodal Kegelj. Vse to zahteva dodatna finančna sredstva, a tudi ženska selekcija ni bila v popolnosti uspešna pri doseganju tekmovalnih ciljev, saj je izostal evropski rezultat, s tem pa tudi dodatna finančna sredstva.

Po novem letu začetek gradnje tribune?

Mura je bila uspešna tudi pri vključenju mladih igralcev v člansko ekipo in urejanju prostorov pod severno in južno tribuno, s čimer so v Fazaneriji v letu 2023 pridobili dodatnih 600 kvadratnih metrov površin.

Ureditev klubskih trening igrišč ostaja pereča problematika. Kuzmič je poudaril, da ima klub med prvoligaši najskromnejše pogoje za vadbo, vsaj kar se tiče infrastrukture v lasti kluba. Črno-beli se tako pogosto selijo v Renkovce, Rakičan, Radence in na Puščo.

V teku je projekt za gradbeno dovoljenje za izgradnjo loka med glavno in severno tribuno. Kuzmič meni, da bi lahko bilo gradbeno dovoljenje izdano do konca leta, gradnja pa bi se pričela takoj po novem letu.

Finančno sliko tega zahtevnega projekta sestavljajo skupaj z Mestno občino Murska Sobota, Nogometno zvezo Slovenije, Medobčinsko nogometno zvezo Murska Sobota in Fundacijo za šport Republike Slovenije. Zagotovo tega klub finančno ni zmožen izpeljati v lastni režiji.

V ožjem naboru pet kandidatov

Prav dodatni viri financiranja so osrednji razlog, da si Robert Kuzmič že nekaj časa prizadeva v klub pripeljati novega strateškega partnerja. Na zboru članov je razkril, da so naslovili med sto in 150 klubov oziroma njihovih lastnikov, v ožjem naboru se je znašlo pet kandidatov.

V naslednjem tednu je postavljen rok za predstavitev programov, do izbire partnerja pa naj bi prišlo do konca aprila. Nato sledi še kakšen mesec in pol dodatnih pogajanj. Kuzmič si želi, da bi bilo sodelovanje s partnerji zapečateno še pred začetkom nove sezone, saj bi potem lažje postavili skupne cilje in oblikovali ekipo.

Če ne letos, pa je prihod novega strateškega partnerja nujen v prihodnjem letu, je še poudaril Kuzmič, ki si želi, da bi več posluha za sodelovanje pokazali tudi številni okoliški klubi. Kot je še zatrdil, bo tudi ob prihodu novih vlagateljev ostal v klubu, o črnem scenariju - morebitnem izpadu v 2. SNL - pa vsaj na glas noče razmišljati.

Cilja v zaključku sezone - o prihajajočih tekmah je nekaj besed spregovoril tudi športni direktor Robert Koren - sta prvoligaški obstanek in osvojitev pokala. Nastop na mednarodnem odru bi olajšal delovanje kluba v prihodnji sezoni, obenem pa bi obogatil praznovanje stoletnice igranja nogometa v Murski Soboti.

Del tega praznovanja bodo tudi pripravljalne tekme z mednarodno priznanimi nasprotniki, avgusta pa bo potekala slavnostna akademija.

Komentarji (20)

Piggies (ni preverjeno)

Gda je cilj obstanek v prvi ligi, te znas ka so vsi tej keri so se na ton obcnon zbori pametni delali, totalno zavozili cejli klub. Sran vas bilo vse fküper! Poberte se ze ednouk iz Mure in pustite ka vodi tou nesce ka se razmi v fuzbal.

FereKlem33 (ni preverjeno)

Ovce od ljudi. Tu med člani vidim nekaj znanih sobočancev .. Odgovorite mi kak bo vstopil novi "strateši partner" v društvo? Nejde to. to malo raziščite novinari pa vam bo jasno ka gre za mučke in nateg.

ZTR_ (ni preverjeno)

Kuzmič je na lep način predstavo vizijo izpada v 2. ligo. To sezono verjetno še ne, naslednja pa je najbrž že dokončna. V vsakom primeri, tudi če se motim, pa sledi životarjenje kluba v 1. ali 2. ligi z občasnimi rezultatskimi prebliski.

zelenjadar (ni preverjeno)

Točno kak pravi Piggies.... kda tej kravji trgovci zavozijo klub te nastopi "strateški partner". Ante van je pustil klub s sijajnim igralskim kadrom in z rezultati.... kravji trgovci pa so samo znali šteti pejnaze "za prodaje"... vse, od članov, do mladincov. Še U 7 bi odavali, če bi prišli kupci. Pejnazi so "poniknili", odati več nega nikaj čednoga zdaj pa opet pravljice o "strateškon partneri". Nej dečki, bo druga pa tretja liga pa NŠ MURA 2030!

antagonist (ni preverjeno)

če mislite da bo vsako leto Mura z rutino nizala uspehe živite v megli, ta kukurus liga je eno samo skropucalo, v splošnem brez kvalitete z par prebliski nekaterih igralcev in vi pričakujete neke top predstave na tekmah, dajte ga malo manj srat no

zelenjadar (ni preverjeno)

Resno? Kda pa je Mura nazadnje "z rutino nizala uspehe"? In toga nihče ne pričakuje. Samo takšne situacije so Muro že dvakrat pripelale do kraha... samo to je in nič drugega. Nihče ne želi Mure na prvenstvenij tekmaj na Goričkon!

In reply to by antagonist (ni preverjeno)

antagonist (ni preverjeno)

kje sem pa omenil da je že z rutino nizala? vzami tablete bumbar, lepo soboto

In reply to by zelenjadar (ni preverjeno)

😡 (ni preverjeno)

” če mislite da bo vsako leto Mura z rutino nizala uspehe…”
Torej je po tvoje do sedaj vsako leto nizala uspehe. Če ne veš kaj in o čem pišeš, potem ne piši!

In reply to by antagonist (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Ges osebno toga ne mislin. Niti ne zahtevan. Ampak kda se zgodi, ka 25.11.2021 zmagaš Tottenham v konferenčni ligi, 1.4.2024 (torej 2 leti pa 4 mesece kasneje) pa si praktično v bitki za obstanek v ligi ob boki Rogaški pa Radomljan in daleč za Bravojon recimo, pa se more neka delati narobe. Že to, ka so od tedaj prišli in odišli trije treneri (in to vsi po 2. ali 3. tekmi po zimskih/poletnih pripravaj, kar je glupost), pove zadosta. Kelko penez se je dobilo od konferenčne lige, prodaje Horvata, Karničnika in vseh teh zgoraj naštetih? Več kak puno za naše razmere. Zavedan se, ka je težko nadomestiti takšne igralce, a vseeno se je tu marsikaj delalo narobe, ka je klub v tak kratkon časi tak spadno.In to obupano iskanje investitorov to še podkrepi. Tu so kritike več kak na mesti.

In reply to by antagonist (ni preverjeno)

Fazanarija (ni preverjeno)

Brez Kuzmica Mure ze zdavnaj ne bi bilo. Vsi ki tu pisete ste 1 evra nej dali, sama nevoscljivost...tak ka samo tak dale..
Robi tij pa po zacrtani poti in Mura bo ze v hitron casi nazaj med top 3 v sloveniji...Vecina keri malo mislijo smo s tabo, sinfase pa tak ne nujcamo.

FereKlem33 (ni preverjeno)

Tau je istina tau ti nišče ne pravi ka nej. Ali dečki nejso dobrotniki iz Negove kak je bil Ivan Krambergar, oni to delajo za miljone in provizije za privat posel.
.
.Vsi znamo ka pol teh pejnez mimo mize. Igralci pa daleč od toga ka bi bili domači. Narod pa naj plača. Če je mura v prvi ligi je kruj nej nika cenejši pa ogrevanje pa karta za kopališče tudi nej.

In reply to by Fazanarija (ni preverjeno)

1235678 (ni preverjeno)

pri 2mio proracuna mimo veliko tudi ne more it, dajte junaki svoje peneze in upravljajte, srat in pametovat je lahko, ni vse idealno a dela se in tudi gresi a denar sao vsaj do sedaj zagotovili, transparento vse povedali

In reply to by FereKlem33 (ni preverjeno)

Piggies (ni preverjeno)

In ti si zdaj celi ponosen ka je Kuzmic dao pejneze klubi keri de se zdaj mogo boriti za obstanek? Majster pejnezi so nej vse, tudi znanja in menje naivnosti je potrebno meti. Od kak je Ante odiso so klub prevzeli razni mutibaricki balkan menađeri, kerin sta Kuzmic in Rajbar na stezaj odprla vrata v klub ka so invalidne in nesposobne igralce k nan vozili. Tak ka Kuzmic je nej glih nesce ka bi ga v dani situaciji trbelo hvaliti in zagovarjati.

In reply to by Fazanarija (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Si keri ste tak pametni ajde naprafte ka de Mura sakšo leto na vrhi pa v Evropi odlična. Ja biti pameten za tipkovnico je najlažje, 2x klikneš pa so milijoni na računi bumbari eni. Škidljivci pa samo senjajte propad Mure malo morgen.

Elokog (ni preverjeno)

Strateški partneri Mure so lejko samo: Potrošnik, Pomurka pa tekstilna tovarna Mura.

Bg19 (ni preverjeno)

Dokejč jr Ante z ekipo vozil denar v podjetje Nogometni Menegement d.o.o. je bilo za Kuzmiča in Rajbara sanjsko.. Gda je Ante odišo pa sta Goričkiva junaka padla na realna tla.. To da v klub prideš z mislimi da si najpametnejši in najpametnejši na tem planetu pa se ni nikoli dobro končalo. Kuzmič in Rajbar ...to ni KMN Vidonci in NK Grad...dokazano od junaka do bedaka...

FereKlem33 (ni preverjeno)

E smo blizu resnice fantje. "Investitor" pride v privat biznis D.O.O. od Kuzmiča. Društvo in občina od tega ne bo imela nič, razen stroškov (tribune, šenki najemi). Prestopne provizije, prodaje, biznis pa ide "investitorju". V Prekmurju mamo dosti bogatih ljudi, zakoj oni svojih milijonov ne vložijo v Muro? Vlagajo samo in zgolj tisti keri po UKAZU kupljenih župančkov morajo. To pa na škodo vseh drugih športov - košarke, odbojke, rokometa, rokoborbe, tenisa.

In reply to by Bg19 (ni preverjeno)

Soboški prdec, (ni preverjeno)

Strateškega partnerja ali po domače povedano nekoga,ki bo dajal pejneze ne bo pa imel nobene besede pri raznih odločitvah.

Soboški prdec, (ni preverjeno)

Mogoče bi že bil čas ka bi poslovanje klubov malo pregledno Furs,vseh klubov,tudi v II. ligi.

TRG (ni preverjeno)

Vidi se Rajbarjevo delo. Zavozil klub in svoje podjetje. Katero gradbeno podjetje v teh časih dela slabo? Samo Rajbar ka je nesposoben. Naj nekdo od bivših igralcev pokaže SMS kaj jim je pošiljal nekdo iz vodstva kluba? Zakaj je Rajbar najbolj nezaželena oseba v Fazaneriji in med igralce? Kaki odnos je imel do igralcev? Kake veze me Rajbar v fuzbula? Grad, Vidonci, Mačkovci?Ko je bil Ante se je skrival za njim, ko je odšel....
Riba smrdi poti glavi. Mamo napadalca iz tujine, Dve leti pri Muri,brez gola in z najvišjo plačo. Kdo je bil glavni kadrovnik? Kdo je bil zadolžen za okrepitve?Pripeljal pajdaša Rajbar za trenerja? Zakaj imamo v klubu vedno več tujcev, kateri pridejo v klub brez prave tekme. Rajbar jih je že na daleč prepoznal kvaliteto in sposobnost. Rezultati njegovega dela so vidni!!!!!!

Starejše novice