Foto: Pixabay.
Zagreb bo strehe občinskih stavb opremil s 100 sončnimi elektrarnami.

Zagreb bo do konca naslednjega leta na strehe stavb v lasti mesta namestil sto sončnih elektrarn, je danes napovedal župan Tomislav Tomašević. Sončne elektrarne so do zdaj med drugim postavili že na nekaterih domovih za starejše občane, vrtcih, bazenih in drugih ustanovah. Podobne načrte ima tudi Ljubljana.

Leta 2021 je skupna moč nameščenih elektrarn na strehah zgradb v lasti mesta Zagreba znašala 0,7 megavata, danes pa je njihova skupna moč 2,5 megavata, kar je 3,5-kratno povečanje.

Zagreb je po besedah župana tik pred podpisom pogodbe za 16 elektrarn z močjo 1,4 megavata. Sredstva zanje bo na začetku prispeval zasebni investitor, kasneje pa bodo elektrarne prešle v lastništvo mesta.

Tomašević je dodal, da do konca naslednjega leta načrtujejo še postavitev 52 sončnih elektrarn s skupno močjo petih megavatov, ki jih bo mesto financiralo s posojilom Evropske investicijske banke, ter okoli 20 elektrarn z močjo štirih megavatov, ki jih bo zgradilo mestno podjetje Zagrebački sunčani krovovi.

»Skupaj gre za približno 100 elektrarn z močjo okoli 13 megavatov do konca prihodnjega leta, kar je celo 20-kratno povečanje glede na stanje, ki smo ga nasledili leta 2021,« je izjavil Tomašević.

Podobne načrte ima tudi slovenska prestolnica. Mestna občina Ljubljana v okviru projekta Zelena energija na površinah in objektih tako načrtuje postavitev 51 sončnih elektrarn na nekaterih osnovnih šolah, vrtcih, zdravstvenih domovih ter športnih in kulturnih objektih. 

Njihova skupna moč bo skoraj pet megavatov.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (9)

Labod (ni preverjeno)

Vi vsi skupaj z evropskimi in našimi voditelji se s tem zelenim prehodom sami sebi v r!t zaletite. To je spet mešetarjenje z določenim kapitalističnim lobijem, ker sta zabluzili s sankcijami proti Rusiji seveda na svojo oziroma našo škodo.

realnooo (ni preverjeno)

KIRI, TI SI HRVAT???

KOGA BRIGA HRVASKA, PISITE RAJSI O AVSTRIJI!!!

Čarni vrag (ni preverjeno)

A je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni prokleti stvor levo fašistični gnoj smrdljivi prder komunajzerski delati se spravi

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Administrator (ni preverjeno)

Sem peder in to ne navaden peder
Temveč ta pravi smrdljivi prder

opazovalka (ni preverjeno)

Lepo da priznal da imaš to bolezen

In reply to by Administrator (ni preverjeno)

Administrator (ni preverjeno)

Bom šel na zdravljenje s elektro šoki
Da me ozdravijo pederstva

In reply to by opazovalka (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Ne hodi
Si peder in tudi po zdravljenju boš ostal pedercina

In reply to by Administrator (ni preverjeno)

Gost0011 (ni preverjeno)

Nemre biti drugače če ti je mati pijandura pa je cejla gasilska veselica prejk nje šla
Nemre se nekaj normalnoga skotite

In reply to by Administrator (ni preverjeno)

ftaknjeni debelec (ni preverjeno)

Kak bo to lepo gorelo! Ko enkrat te sončne celice zajame požar je gotovo, zelo težko je pogasiti.

Starejše novice