Notranji minister Boštjan Poklukar je po sestanku z županoma občin Brežice in Središče ob Dravi dejal, da alternativnih lokacij za postavitev začasnih azilnih domov ni.

Župana Brežic in Središča ob Dravi vztrajata, da bosta občini postavitvi centrov nasprotovali, notranji minister Boštjan Poklukar pa verjame, da bodo skupaj prišli do kompromisa.

Vlada je odločila, da bo zaradi nujnosti na nekdanjih mejnih prehodih Obrežje in v občini Središče ob Dravi vzpostavila dve začasni azilni kapaciteti, je spomnil Poklukar. 

»Drugih alternativ nimamo, zato nimamo tudi nobenega drugega sklepa vlade. Slišali ste oba župana, da sta zavezana sklepom občinskih svetov, da se s tem ne strinjajo. Jaz verjamem, da bomo na koncu prišli do kompromisa,« je dejal.

Možnost povečanja prehodov na območju Središča ob Dravi

Poklukar je županoma pojasnil še, kakšne so poti nezakonitih migracij, v tem trenutku največje število prebežnikov mejo s Hrvaško prestopi na območju Policijske uprave Novo Mesto, največ na območju Brežic

Obstaja pa še možnost povečanja prehodov na območju Središča ob Dravi, saj na ministrstvu pričakujejo povečanje števila državljanov Sirije in Turčije, ki se odpravljajo v smer Avstrije in Nemčije.

Spomnil je, da je avgusta, septembra in oktobra lani kapaciteta azilnih domov pokala po šivih, zato vlada letos načrtuje omenjena začasna azilna domova. Gre za začasen sklep iz naslova nujnosti, je poudaril notranji minister.

Azilna domova bosta lahko sprejela med 120 in 150 migranti

Brežiški župan Ivan Molan je ocenil, da je njegova občina najbolj obremenjena z migranti, letos so jih namreč imeli že 6000, kar trenutno rešujejo z registracijskima centroma na Policijski postaji Brežice in na mejnem prehodu Obrežje. 

Ta dva sta zaprtega tipa, torej migrantom omejujeta gibanje. »V občini si ves čas prizadevamo predvsem, da ne bo prostega gibanja migrantov po vsej občini,« je dodal.

Načrtovana začasna azilna domova bosta lahko sprejela med 120 in 150 migrantov, ti bodo tam nastanjeni le nekaj dni, pa je pojasnila direktorica urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj

Na vprašanje, ali jim bodo lahko omejili gibanje, je dejala, da migranti v domove pridejo utrujeni in premočeni, praviloma en dan počivajo, nakar jih bodo obvestili, da so azilni domovi trenutno polni in jih prosili, naj počakajo na območju.

S senčniki in pitniki vode bo urad poskrbel tudi za primerno nastanitev migrantov, je zagotovila Štrukelj. Dodala je, da bodo uporabljali bivalne kontejnerje, v katerih so nastanjeni tudi državljani Ukrajine s statusom začasne zaščite, v njih pa so bile nastanjene tudi osebe, prizadete v naravnih nesrečah.

V Središču ob Dravi za večjo prisotnost policije

Župan Središča ob Dravi Toni Jelovica je dejal, da vse tri ormoške občine na podlagi sklepov občinskih svetov vztrajajo, naj vlada prekliče sklep o vzpostavitvi začasnih azilnih domov. 

Na zadnji seji občinskega sveta pa so ga svetniki pooblastili, da glede sklepa vlade sproži še upravni spor. Dodal je, da si prizadevajo tudi za večjo prisotnost policije.

Poklukar je zagotovil, da policija zagotavlja varnost na celotnem območju države, če bo pa na območju dodatnih azilnih kapacitet premalo policistov, jih bodo zagotovili z ostalih policijskih uprav.

Notranje ministrstvo se po Poklukarjevih besedah na mednarodni in na evropski ravni trudi, da bi znižali število nezakonitih prehodov na zahodnobalkanski poti. Spomnil je, da se je prejšnji teden na Brdu pri Kranju srečal z notranjimi ministri Avstrije, Italije in Hrvaške, s katerimi so se dogovorili za trilateralne mešane policijske patrulje.

Ocenjuje, da bi te bile najbolj učinkovite pri varovanju zunanje schengenske meje na Hrvaškem, slednja ima namreč obveznost mejo varovati. Poudaril pa je, da za preprečevanje nezakonitih prehodov ni čarobne palice.

Komentarji (7)

~~~ (ni preverjeno)

Vidimo kak policija zagotavlja varnost .Za to pa kradnejo po trgovinaj in posiljujejo ter napadajo .Naj jih te čoravi Pokljukar namesti na litijsko saj je to za njih hotel .Od tam od kod prihajajo nimajo hiš ampak barake .In sami zdravniki kak je Cerar trdil

Troyska (ni preverjeno)

politiki zakuhali to, zato jih naj odpeljejo k politikom domov, tudi v tujino seveda. prav tako kdor želi vojno, kar spet povzročajo politiki, naj se gredo sami med sabo ubijati, ne pa nedolžne ljudi.

mostje (ni preverjeno)

Tűdi Hrvatje so dosti krivi da jih ne vračajo v Bosno ampak namerno gledajo vstran kako ovi rinejo v Slovenijo

Pasulj (ni preverjeno)

Ka nega alternativnih lokacij. Što si jih želi pa što de mel finančni hasek si jih naj pela dumau. Mij navdni državlani nemo meli nič od tej sandalašov. Delajo pizdarije kolejo narod po Evropi in Eu jih pridno vabi.

nagicigan (ni preverjeno)

Pa tej debelo glavi, naj si pela te proklete migrante na svoj dom, nej ka mirni narod posiljuje s tem azilnim domom. Tam v LJ majo velko placa na LITIJSKI.

Mura je večna (ni preverjeno)

jaz sem vse kljuke na vratih premazal s svinjsko mastjo pa ni nobenega migranta v bližini

In reply to by nagicigan (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

jaz pa z drekom

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

Starejše novice