V Murski Soboti nastaja nova obrtno-podjetniška cona in to brez pomoči države ali občine.

Iz stečajne mase Mure je bivše prostore v velikosti 5113 kvadratnih metrov kupilo podjetje Inpos, ki pa je mnogo nepremičnin prodalo lokalnim podjetnikom. 

Celotno industrijsko območje je veliko slabih sto tisoč kvadratnih metrov.

Spomnimo, da je od družbe Inpos objekt odkupilo pet lokalnih podjetij.

  • Podjetja F Modern, Tadej Faršang, s. p.,
  • Tiskarna aiP Praprotnik,
  • Hipoing, hišna popravila in inženiring, 
  • Apolis Trgovina, energetski sistemi, in 
  • Moč gibanja, kineziologija in športne dejavnosti, Blaž Brenčič, s. p.

Danes lahko v prostorih nekdanjega obrata Mure najdemo vse od fitnes centra, tiskarne, prodajalne pa do nove moderne pivnice. 

Rojevanje novih zgodb

Družinsko podjetje F Modern se ukvarja s tapetniškimi dejavnostmi ter načrtovanjem, razvojem, namestitvijo in vzdrževanjem. 

Ukvarjajo se z izdelovanjem in načrtovanjem sedežnih garnitur in postelj, opremljanjem hotelov, apartmajev, zasebnih hiš, stanovanj in gostinskih lokalov ter opremljanjem avtodomov, mobilnih hišk in mobilnih prikolic. 

V stavbi nekdanje Mure so sprva kupili prostore v velikosti 1200 kvadratnih metrov.  

Lastnik podjetja F Modern Tadej Faršang pojasni, da so se za nakup odločili zaradi širitve podjetja in same lokacije.

Tiskarna aiP Praprotnik je zaradi prostorske stiske v stavbi nekdanje Mure odkupila približno 1500 kvadratnih metrov prostorov, ki so namenjeni izključno dejavnosti tiskarne. 

Sicer se ukvarjajo s tiskom vseh vrst tiskovin, sitotiskom, tiskom na majice in preostali tekstil, tiskom jumbo in klasičnih plakatov, letakov, zastav in reklamnih sporočil ter oblikovanjem tiskovin. Tudi oni so se preselili zaradi prostorske stiske v starih prostorih, je dejal Rok Praprotnik. Po njegovih besedah je k nakupu botrovala tudi ugodna cena samega prostora.

»Stavba je sicer stara in posledično potrebna veliko prenove,« je še pojasnil in dodal, da večino, 90 odstotkov, svojih izdelkov kupcem dostavijo, le kakšnih deset odstotkov pride do njih. 

Gradbeno podjetje Hipoing, hišna popravila in inženiring, iz Murske Sobote se ukvarja s hišnimi popravili. So tudi specializirano podjetje na področju stavbnega pohištva in senčenja. 

V stavbi Mure so v dveh etažah kupili prostore velikosti nekje 950 kvadratnih metrov. V zgornji so razstavni prostor in pisarne, v pritličju pa servisna delavnica, proizvodnja in skladiščni prostori. 

Podjetje Apolis Trgovina iz Rakičana, energetski sistemi zaseda okoli 1200 metrov kvadratne površine. V stavbo se podjetje sicer še ni vselilo. 

Perspektivno in uspešno podjetje se ukvarja z energetskimi, ogrevalnimi in hladilnimi sistemi.

Prepoznali poslovna priložnost

Na Industrijski ulici 2 je tudi Center gibanja, ki nudi opremo, strokovno znanje in spodbudno okolje za doseganje ciljev. 

Njihov glavni poudarek je dvigovanje uteži. Usposobljeni trenerji nudijo individualno svetovanje in pripravljajo prilagojene vadbe. Poleg tega potekajo tudi skupinski treningi, ki omogočajo druženje in vzajemno motivacijo med člani. 

Kot je za Sobotainfo pojasnil vodja centra Blaž Brenčič, so videli poslovno priložnost. 

»Za selitev smo se odločili, ker smo potrebovali večje prostore,« je povedal Brenčič in dodal, da so z odločitvijo zelo zadovoljni.

Murska Sobota je s februarjem postala bogatejša za novo pivovarno in pivnico Jasha Brewing, ki je svoja vrata odprla v nekdanjih prostorih Mure. Lastnik pivovarne in pivnice je Jaša Ratkai. V ponudbi ob ostalih pijačah so štiri hišna piva, za brbončice pa med drugim skrbijo pice, burgerji, perutničke, pivske klobase in rebrca.

Lastnik pivovarne in pivnice je povedal, da je bila odločitev za ureditev prostorov v nekdanjem Murinem kompleksu zelo dobra. Ker se kot pivovarna ukvarjajo z industrijsko dejavnostjo, so zaradi industrijske cone lažje pridobili vsa potrebna dovoljenja.

»Pivnica pa je projekt, ki je nastajal poleg pivovarne.« Po njegovih besedah se prenavlja vse več objektov, podoba samega kompleksa pa postaja vse lepša.

Svojo poslovalnico ima tudi Meltal, ki je z blagovno znamko Metrapan največji ponudnik kovinskih strešnih kritin in fasadnih panelov, krovsko-kleparskih izdelkov, folij in ostalih produktov za ravne strehe ter barvne pocinkane pločevine in aluminija v Sloveniji. 

V komplekse nekdanje tovarne oblačil Mura se je iz Markišavske ulice v Murski Soboti, v začetku marca, preselila kolesarska trgovina Špica Bike Shop

Lastnik podjetja Gorazd Zelko je izpostavil, da je trgovina sedaj večja. Razprostira se na 260 kvadratnih metrih. 

Ukvarjajo se s kolesarstvom in servisom smuči. Pri njih se lahko opravi strokovni servis vilic in zahtevnejših kolesarskih komponent, nudijo  Bosch, Giant, Shimano diagnostiko za e kolesa, prav tako pa pri njih lahko sestavite svoje kolo, katero ste naročili preko spleta.  

Na Plesah 2 deluje tudi motocikle Inter Cars, trgovina z rezervnimi deli in opremo za motorna vozila. Ponujajo rezervne dele za osebna in tovorna vozila ter motocikle. 

Na istem naslovu se nahaja tudi Sheng Tang, proizvodnja testenin, trgovina in druge storitve. Podjetje pa ima tujega lastnika. Svoje prostore ima tam tudi podjetje KOR Tekstil

Selitev zaradi širitve podjetja

Logistik Ljutomer se nahaja v samostojni hali. Podjetje se s preko 50 zaposlenimi uvršča med večja transportna podjetja v Sloveniji.

Kot je za Sobotainfo povedal direktor podjetja Logistik Ljutomer Marko Filipič, so se za selitev odločili zaradi širitve podjetja v logistični smeri. Z novimi prostori pa so zelo zadovoljni. 

Komiss je podjetje z dolgoletnimi izkušnjami, strokovnim znanjem in kompetencami na področju elektroinštalacij, elektro meritev in pregledov elektroinštalacij, risanje elektro planov, avtomatizacije ter robotizacije v avtomobilski industriji priznanih znamk (Audi, BMW, VW, Porsche). 

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Prihaja podjetje El-eks

V nekdanjih Murin kompleks se bo vselilo tudi podjetje El-eks, ki se ukvarja z izvedbo in vzdrževanjem vseh vrst elektroinštalacij na poslovnih in industrijskih objektih. 

»Čakamo na projektno dokumentacijo, katero računamo, da bi jo prejeli do konca aprila. Sledi iskanje izvajalcev in pristop k prenovi objekta,« je dejal direktor Dušan Mörec in doda, da bodo v spodnji etaži skladiščni prostori z delavnico, v zgornjih prostorih pa pisarna. 

Trenutno so na Markišavski ulici v Murski Soboti, kjer pa so jim prostori postali premajhni. 

»Letos bomo obeležili deset let obstoja podjetja in tako, kakor je podjetje raslo, se je tudi kadrovsko krepilo. Prostorsko je postalo premajhno.« 

Že sedaj imajo dodatno najete tudi skladiščne prostore. S selitvijo pa bodo imeli vse na enem mestu. 

Pobuda za preimenovanje cone

Spomnimo, da je ob odprtju pivovarne in pivnice Jasha Brewing murskosoboški župan Damjan Anželj izpostavil, da na območju stare Mure nastajajo nove zgodbe: 

»Obnavljajo se prostori, dodajajo se vsebine, ki popestrijo dogajanje in ponudbo v našem mestu.«

Brigita Perhavec pa je na minuli seji mestnega sveta podala pobudo, da se cona preimenuje v Obrtno cono Mura. Predlog bodo na mestni upravi še preučili. 

Komentarji (27)

Nonbalkan (ni preverjeno)

Pridemo zadnjic v to veleopevano pivnico, not pa balkan muzika. Pa te kao neksi rockeri ka do prej dobro muziko vrteli pa rock koncerte delali. Pivo pa tudi nemajo dobro.

čarni vrag (ni preverjeno)

najboukše pivo
jelen pivo

In reply to by Nonbalkan (ni preverjeno)

ŠFALER (ni preverjeno)

Istina...!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Vsekakor hvalevredno. Ne vem pa zakaj je bilo potrebno posekati praktično vsa drevesa. Drevesa imajo pomembno vlogo, saj izboljšujejo mikroklimo. Še posebno grd je pogled na nekdanjo zapuščeno in na pol razbito upravno stavbo. Stečaji bi morali trajati leto, največ dve, ne pa trinajst let. V tem času objekti propadajo, stečajni upravitelj pa polni žep.

Tecumseh (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

sereš tele mamino

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

ŠFALER (ni preverjeno)

Ti pa sraje jedeš...

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Memori2022 (ni preverjeno)

Non stop opevate to pivnico.
Notranjost pa kak menza.
Ce pa ta prezivi s tem na dolgi rok se bo vpisal v zgodovino :)
Pijaco strezejo do pol ure pred zaprtjem, narocis pico pa je ne dobis vec 1 uro in 15 min pred zaprtjem lokala.
Ob 18.45 natakar ni vec sprejel narocila za hrano, nas je povabil da pridemo ob isti uri za vikend ker takrat delajo do 22.00 ure :)
Pove pa se do kdaj se streze pijaca.
Pa ne me j… no,
Pa smo sli drugam, 4 pizze in dve rundi pijace bi do zaprtja skonzumirali. Bili, na silo spili eno pijaco in sli drugam jest. Bravo, samo tako naprej, nas vec ne vidite, mic po micc boste do poletja sami.
Zakon pa upam da ste prebrali ce imate delovni cas od kdaj do kdaj morate postrecti pijaco in do kdaj hrano in do kdaj ima gost pravico biti v lokalu.

čarni vrag (ni preverjeno)

če se pa to dagaja
pa mene ne boste vidl

In reply to by Memori2022 (ni preverjeno)

222 (ni preverjeno)

Dobili pijačo vedno do konca tudi 5 minut pred 01:00

In reply to by Memori2022 (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Memori2022, problem je kader, ki si zdaj lahko izmišljuje, kdaj in kako dolgo bo delal. Še v zelo popularni kavarni sredi Ljubljane npr. ob nedeljah do 16. ure sploh ne moreš dobiti hrane, ker se je kuhar pač odločil za takšen delovni čas, lastniki pa se mu prilagajajo, če ga hočejo obdržati. Isto je z natakarji. Zato imajo gostilne vedno bolj čudne delovne čase in pravila. Noro, kam gremo.

In reply to by Memori2022 (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... ka pa Möjrec si je že kaj pogledno svoj bijvši imperij?...pajdaš me je pijtau...

ZA KOGA USPEH ? (ni preverjeno)

O kakšnem uspehu vi opevate idioti novinarski ??? O 5000 delavcih, ki so ostali brez dela in brez ODPRAVNINE, o stečaju ki je potekal več kot 10 let in na koncu da so to podrtijo za mali denar nekome prodali, TO JE ZA VAS USPEH, BANDA LEVIČARSKA, v Jugoslaviji se kaj takega ni dogajalo niti bi se moglo, v samostojni Sloveniji pa se je čisto vse pokradlo in poneverilo, bravo taka država.

ŠFALER (ni preverjeno)

Tita več nega, zato se sme...

In reply to by ZA KOGA USPEH ? (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Sindikalisti so vas tak spravili, fsi so znali ka de tak, zato so dali delavce na drugo firmo, ka de njin spet več ostalo. Delavci pa ....

In reply to by ZA KOGA USPEH ? (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Nobene zgodbe ne morejo odtehtati uspešne zgodbe propadle Mure. Res pokradli so vse, kar je bilo premičnega.

In reply to by ZA KOGA USPEH ? (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

Na pogorišču Mure nove zgodbe o uspehu, res je saj je MOMS odlikovana, transparentna, trajnostno usmerjena, razvojno naravnana, samo vse skupaj gre trenston vragon vključno z RIS-om !? Lažemo si pa kar naprej sami sebi.

xxl (ni preverjeno)

Vendar je ostal na pogorišču pepel v obliki dolga delavcem(10000) EUR na posameznika. Super zgodba o uspehu.

In reply to by vaški pijanček (ni preverjeno)

ŠFALER (ni preverjeno)

Spet zgodba za pol leta, potem pa izigrani delavci. De ja vu...

Kroki (ni preverjeno)

Oprosti,kelko ge znan,so to privatne firme,stabilne...ne motaj neka vse povprejk.

In reply to by ŠFALER (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Lahko poimenujete prostor obrtna cona 1.
Zdaj se vidi zakaj se to razvija hitreje kot v obrtni coni. Ker so cene primerne.

Taraaa (ni preverjeno)

Zgodba o uspehu bi bila,da bi se tukaj odprla podjetja z visoko dodano vrednostjo ne pa neke telovadnice,pivnice,....

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Lastnik pivovarne in pivnice Jasha Brewing, NI Jaša Ratkai, temveč po izpisu iz Ajpesa Roman Ladislav Ratkai.

pepelaš (ni preverjeno)

Nekdanji delavci Mure so vsi poplačani ?

Kroki (ni preverjeno)

Koga zdaj to briga,ali ka,naj jih tej poplacajo,neven ka bluzis zdaj z ten.

In reply to by pepelaš (ni preverjeno)

zgrejbaš (ni preverjeno)

meni je pa fejst fajn ta ideja, ka namesto da propadnejo objekti nekdanje mure, se vsaj na takšen način neka dogaja, in stavbe in lokacija obstanejo z manjšo prenovo. Pametno je da se staro malo prenovi in zaživij dale pa če samo za leto dve... Ges vsen keri so meli pogum začeti na tej lokaciji čestitan pa želen ka do uspešni na svojon področje pa ka kakšen človek delo dobij na tej račun.

smrkci (ni preverjeno)

Kaj sobota info miaš jajc da bi objavil kaj sem napisal,ker se bojiš kapitalistov.

Kroki (ni preverjeno)

Jasno ka nemajo jajc,ka se te bojijo,ti si strah in trepet,ahahahaah

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

Starejše novice