Ste se sprehajali ob Muri in zavohali česen? Le kaj bi to lahko bilo? Seveda, to je čemaž.

Ti svilnati zeleni listi so prava poslastica v spomladanskih dneh. V pristni naravi nas skoraj vsako leto počastijo z obilno rastjo, tako da ga lahko poskusijo prav vsi, ki seveda vejo, kje raste.

Čemaž je trajnica z zdravilnimi učinki

Čemaž (tudi divji česenmedvedji česengozdni česenkačji lek ali štrkavecznanstveno ime Allium ursinum) je trajnica z zdravilnimi učinki. Uvrščamo jo v rod lukov.

Sloveniji raste čemaž skoraj povsod. Na Gorenjskem, Štajerskem, Dolenjskem, Notranjskem in celo v prekmurskih ravninskih gozdovih. Mladi listi so sveže zeleni in svetli, stari pa suličasti in temneje zeleni. 

Ima snežno beli cvet in pokončno steblo, ki zraste največ 30 centimetrov visoko. Čemaž ima v zemlji podolgovato čebulico, ki je obdana z belo prozorno kožico.

Previdno pri nabiranju, zamenjava za šmarnico ali podlesek je lahko usodna

Kljub številnim pozitivnim lastnostim, ki nam jih lahko čemaž doprinese, pa je treba biti pri nabiranju te divje rastline izredno previden. 

Ker ima čemaž snežno bel cvet in podobne liste, na prvi pogled spominja na šmarnico ali podlesek, ki veljata za strupeni rastlini, zato so lahko zamenjave tudi usodne.

Da nabiramo pravo rastlino, se lahko najbolje prepričamo z vonjem

Čemaž torej izrazito diši po česnu, šmarnica ali podlesek pa tega vonja nimata.

Določene razlike so tudi v listih, čemaž ima svetlo zelene, nežne, gladke in svetleče liste, podlesek pa temno zelene liste. Čemaž cveti spomladi, šmarnica nekje maja ali junija, podlesek pa jeseni. 

Čemaž sicer raste v zgodnji pomladi, pogosto v senčnatih soteskah ali ob potoku. V Sloveniji ga boste našli skoraj povsod, še posebej lepa rastišča v obliki gostih zelenih preprog so v senčnih bukovih in gabrovo-hrastovih gozdovih.

Čemaž lahko uporabimo na številne načine

To okusno in zdravo rastlino lahko uporabimo na številne načine. Če ste ljubitelj česnovega okusa, vam bo čemaž zagotovo pri srcu. Nekaj nam najboljših receptov smo delili z vami, zagotovo pa obstaja še kakšna možnost.

Najbolj preprosta in najbolj okusna čemaževa juha

Prisegamo na preprostost in zato tudi na najbolj preprost recept za juho, ki pa zaradi tega ni nič manj okusna. Vse, kar potrebujete, je:

  • čemaž,
  • krompir,
  • malo masti ali olja,
  • kislo smetano,
  • sol in jabolčni kis.

V receptu niso navedene količine, saj je to juha po principu »vrži not«, razmerje sestavin prilagodite glede na svoj okus. Če imate rajši bolj gosto juho, uporabite več krompirja, če imate radi intenziven okus po čemažu, ga dodajte eno pest več. 

Najprej seveda naberemo čemaž. Prepričajte se, da je res čemaž in, da ste ga nabrali v čistem okolju. Za najboljši okus se izogibajte pretiranemu pranju čemaža, saj bo ga tako izgubil. Nato olupite krompir in ga narežite na kocke. Krompir prepražite na maščobi, lahko uporabite svinjsko mast, olje ali maslo. 

Ko je krompir rahlo zlato rumen, ga zalijte z vodo. Dodajte sol in kuhajte, dokler krompir ne postane mehak. Nato dodajte čemaž, ki se ste ga grobo nasekljali. Čemaž samo na hitro poparite v juhi. Celotno juho zmešajte s paličnim mešalcem, poskusite jo in po okusu dodajte sol in jabolčni kis. Nato dodajte še kislo smetano in juha je pripravljena. 

Postrežete jo lahko z zlatimi kroglicami ali pa popečenimi koščki kruha. Juhi se odlično prileže rženi kruh.

*Če želite, lahko juho pripravite tudi z drugimi užitnimi divjimi rastlinami, ki so podobne čemažu, kot je kopriva na primer. Juha je podobna špinačni juhi, saj kuhan čemaž izgubi tisto surovo česnovo aromo.

Čemažev pesto

Kako odličen pesto lahko pripravite le v nekaj minutah. Enostavno boste zmešali skupaj nekaj sestavin, jih stlačili v kozarec in »voila«, pesto je pripravljen za shrambo ali pa takojšnjo uporabo.

Rabili boste: čemaž, olivno olje in sol. Po želji pa lahko uporabite še kakšne oreščke, ki so bolj blagega okusa.

V multipraktik damo čemaževe liste in jih zmešamo. Postopoma dodajajte olje, dokler ne nastane pesto. Ta naj je lepo mazljiv. Nato dodajte še sol in še enkrat zmešajte. Da bo pesto bolj obstojen, dodajte morda malo več soli, za količino pa zaupajte svojim brbončicam. 

Vloženi čemaževi cvetovi

Užitni niso le listi. Ne omejujte svoje kulinarične izkušnje in si dovolite poskusiti nekaj drugačnega. No nekateri že vedo uživamo lahko tudi čemaževe popke.

Pojeste jih lahko kar surove, dodate jih lahko solatam na primer. Popki so podobnega okusa kot listi, vendar nekoliko drugačne teksture. Če vam je okus všeč, jih lahko uživate celo leto, saj jih je mogoče konzervirati. Popke lahko namreč vložite. Tudi vloženi so okusni v solatah, v sendvičih ali pa kar tako.

Odličen recept za vložene popke lahko najdete na spletni strani Kulinarika.net na tej povezavi. Potrebovali boste popke, kis za vlaganje, olje, sol in nekaj začimb.

Čemažev namaz

Ima edinstven rahlo pikanten okus, saj vsebuje surov čemaž. Odličen je namazan na domač kruh. 

Spet bomo mešali, pripravite si multipraktik. Vanj boste dali skuto, nekaj žlic kisle smetane, sol in pest čemaža. In miks. To je to. Res je enostavno, ampak verjemite, okusno bo. S količinami se malo poigrajte, čemaž lahko dodajate postopoma, saj boste tako ustvarili namaz, ki bo ravno dovolj okusen. Če boste ga naenkrat dodali preveč, bo okus morda preintenziven.

Slika je simbolična.

Testenine s čemažem

Tukaj imamo dve možnosti. Čemaž lahko uporabite v omaki za navadne testenine, lahko pripravite domače testenine, v katere zamesite še čemaž. Izbira je vaša. Domače testenine so lahko morda nekoliko zahtevne za pripravo, so pa ob dobrem okusu še estetsko dovršene.

Že prej smo omenili pesto, ki je seveda primeren tudi za testenine. Kuhani celi listi čemaža pa imajo prijetno teksturo, ki bi jo bilo škoda ne izkoristiti. 

Testenine s čemaževimi listi

Na kuhane testenine dodajte nekaj žlic kisle smetane, zajemalko vode, v kateri so se kuhale testenine ter cele liste čemaža. Dodajte ga, kolikor želite in jed posolite in popoprajte. Na zmernem ognju sestavine le za kakšno minuto povežite, le toliko, da čemaž oveni in jed je pripravljena. 

Dodate lahko tudi nariban parmezan. Odlično in pripravljeno v približno 15 minutah, odvisno, katere testenine izberete in kako dolgo se kuhajo.

Slika je simbolična.

Domače testenine

Če boste pripravili sveže, domače čemaževe testenine, vam priporočamo recept spletne strani Gajbica.net. Potrebovali boste le moko, čemaž, vodo in sol in pa strojček za izdelavo testenin. Če tega nimate, pa boste uspeli tudi z navadnim valjarjem in ostrim nožem, tako da le pogumno.

Idej je nešteto

Izpostavili smo le nekaj receptov, ki smo jih že sami pripravili, to pa še ne pomeni, da smo zajeli vse možnosti saj so te neštete. Pripravite lahko tudi čemaževe polžke z listnatim testom, čemažev kruh, dodate ga lahko v pire krompir ali v omleto na primer.

Imate tudi vi kakšno idejo?

Komentarji (10)

Pasulj (ni preverjeno)

A ne bodo prepovedali nabiranje čemaža? ČUDNO.

Niko i ništa (ni preverjeno)

opet sereš tele mamino
Čemaš je zdrav in nabira se ga lahko v neomejenih količina

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Da boste vedeli (ni preverjeno)

Desnica in komunisti enotno za uvedbo EU digitalne identitete. Ce so v necem evropski birokrati dobri, potem je to zavijanje dreka v celofan

Kitajska (ni preverjeno)

Dodajte tudi podatke koliko ljudi je že umrlo od cemaža, vsaka medalja ima dve plati zgodbe! Nej je tak nedužno koliko edni mislijo da je!

666 (ni preverjeno)

KITAJEC z čemažon se šče nišče nej zastrupo. Zastrupili so se pa ker so neuki mestni lidje zamenjali lijste čemaža z jesenskim podleskom in šmarnicami. Tak ka ne pijši blesarij.

In reply to by Kitajska (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

si tak pametan da ti že skoduvlje

In reply to by 666 (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

Niko i ništa. Gnes san slučajno zavzeti, vütro v PONDEJLEK med 13.00 in 15.00 pa man čas in lejko prijdeš ka mi ga potegneš. Skoto si se blesavi, blesavi si in blesavoga do te negda zakopale. KOMUNJEROS PEDERSKI.

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

kuda da pridem

In reply to by 666 (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

Saj je fajn če si toplovidar, samo javno to ravno ne guči.

In reply to by 666 (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

a si ti malo fuknjeni
Sedaj je svoboda in sem svoboden
Vsem leiko povem da sem Gay
Sedaj je to celo moderni
Mar ne

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Starejše novice