Parkirne površine v Murski Soboti, še posebej na Razlagovi ulici, so v času tekem Mure polne, zasedena so tudi parkirna mesta ob stanovanjih.

Nogometna šola Mura ima v Pomurju precejšnjo bazo navijačev. Med tekmami črno-belih se v Murski Soboti zbere veliko število navijačev, kar pa za seboj potegne določene težave.

Ob tekmah Mure na Fazaneriji, navijači napolnijo stadion in samo mesto. Težava se pojavi zaradi večjega števila osebnih avtomobilov in pomanjkanja parkirnih mest.

Stanovalci Razlagove ulice med tekmami ne najdejo parkirnih mest

Na uredništvo Sobotainfo se je obrnil bralec, ki ga zanima, kako je s parkiranjem na Razlagovi ulici v času tekem Mure.

»Kljub temu, da je postavljeno opozorilo, da je parkiranje možno samo za stanovalce te ulice, ko v času tekem stanovalci prihajamo domov, nimamo kje parkirati,« je zapisal.

Na Mestni občini Murska Sobota smo preverili, kakšne so rešitve za težave s parkirnimi mesti v času nogometnih tekem na stadionu Fazanerija.

Zemljišča v lasti mestne občine, ni podlage za izvajanje nadzora nad parkiranjem

Iz soboške občine so za Sobotainfo odgovorili, da so zemljišča na Razlagovi ulici v neposredni bližini stanovanjskih blokov formalnopravno v lasti mestne občine, v praksi pa tam parkirajo stanovalci večstanovanjskih blokov na tem območju.

»Sama obvestilna tabla ni skladna z lastništvom teh površin in zato ne predstavlja podlage za izvajanje nadzora nad parkiranjem in bi bilo potrebno, da so te površine tudi zemljiškoknjižno v lasti stanovalcev tega območja, ki te površine s parkiranjem svojih osebnih vozil uporabljajo,« pojasnjujejo.

Urediti je potrebno lastništvo parkirišč pred bloki

Po pojasnilih občine, se rešitev navedene problematike ponuja z uvedbo nepravdnega postopka po določilih Zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na določenih stavbah in ugotavljanju pripadajočega zemljišča. 

V tem primeru sodišče s pomočjo izvedenca urbanistične stroke, ob upoštevanju prostorskih aktov, upravnih dovoljenj ter pretekle rabe zemljišča, kot pripadajoče zemljišče določi tisti del zemljiške parcele, na kateri stavba stoji, ter zemljišče, ki je neposredno namenjeno za redno rabo stavbe in brez tega stavba ne more funkcionirati oziroma določi skupno pripadajoče zemljišče več stavbam na določenem območju. 

»V praksi to pomeni, da se na ta način uredi lastništvo parkirišč pred bloki, zelenih površin namenjenih igri, rekreaciji ter druženju in podobno, s tem pa se posledično zagotovi njihovo učinkovitejše upravljanje in urejanje v skladu z željami in potrebami stanovalcev, ki imajo nato pravico in dolžnost, da na lastnem zemljišču sami uredijo svoja parkirišča in tako tudi omejijo dostop do njihove zasebne lastnine.«

»Zato apeliramo na stanovalce, da preko upravnika sprožijo postopek določitve pripadajočega zemljišča«

Na občini ob tem dodajajo, da nadzor nad parkiranjem s strani inšpekcijske službe na teh zemljiščih ni upravičen, saj ne gre za formalnopravno zasebne parkirne površine v lasti stanovanjskih stavb.

»Zato apeliramo na stanovalce, da preko upravnika sprožijo postopek določitve pripadajočega zemljišča pred pristojnim sodiščem za ustrezno ureditev nepremičnin.«

Komentarji (29)

GrintaČarnaZamazana (ni preverjeno)

Zadnjiva dva tedna je samo nogomet, pa vse okoli njega problem v regiji,...
Super, če mamo samo takšne probleme!

Mura je večna (ni preverjeno)

pa saj ne bo več problemov s parkiranjem
Mura ode v tretjo ligo in ne bo več gledalcev
posledično avtomobilov tudi ne
Narod še hodi na tekmo v fazanerijo zato da vidi igrati tuje klube ne pa tega sranja ki se mura imenuje

In reply to by GrintaČarnaZamazana (ni preverjeno)

tuncika

Okoli igrišča je prepovedano parkirati, zato iščite parkirišča , kjer so . Veliko in prazno parkirišče je ob bivši tovarni Mure - za Merkatorjem. Za vse ostalo poskrbite sami.

ulica št.kovača (ni preverjeno)

Rešitev so edino rampe

Loleki (ni preverjeno)

Ti si clanek presto? Si sploj razmo ka je napisano?

In reply to by ulica št.kovača (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Si prešto ka piše? Parkirišča so last občine in ne stanovalcev blokov. Zato je postavljanje tabel s strani stanovalcev nezakonito. Zemljiška knjiga je na internetu.

In reply to by ulica št.kovača (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Potem pa naj opčine prepiše na stanovalce parkirišča, kot je tudi edino pošteno.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

brezveze (ni preverjeno)

naj jih küjpijo, meni MOMS neje nika šenkala

In reply to by . (ni preverjeno)

Statistik (ni preverjeno)

Ja, dokeč je zemljišče nej privatno se lejko slikajo... Sicer pa ka te hodijo na tedenske nakupe v nedeljo popoldan ravno tisti 2 uri ko je tekma? Po tej logiki bom zahteval ureditev razmer v Turnišču, ker se dopoldan 15.8. ne morem kar tak skozi vas peljati...

razmisli (ni preverjeno)

Preseliti igrišče v okolico kamešnice, dostop iz avtoceste, enako kot se to dela v tujini.

- (ni preverjeno)

Ja seveda preseliti samo tou košta tak ka de igrišče tan ostalo. V Maribori je isti problem.

In reply to by razmisli (ni preverjeno)

vrag od vraga (ni preverjeno)

Preseliti na Gezera. Mogoče bodo ob narkozi boljše igrali.

In reply to by - (ni preverjeno)

FrančekF (ni preverjeno)

Na zemljišču, ki je formalnopravno (vpisano v zemljiški knjigi) v lasti MO so pred leti nekateri stanovalci na črno zgradili nadstreške. INšpektor izdal odločbo o odstranitvi. Občina (župan Štihec) je odločbo "povozila". Stanovalci blokov bi že takrat lahko zemljišče prepisali nase. Ker pa to stane delo in denar, se tega niso lotili. Sedaj pa spet jamrajo, da namesto njih to naredi občina.

- (ni preverjeno)

Ja pa či de tou njihovo jin pa nede praf ka de trbelo sakšo leto davek plačati.

In reply to by FrančekF (ni preverjeno)

zvonenje (ni preverjeno)

Franček .......... Ne napuhuj ker za nadstreške imajo vse papirje

In reply to by FrančekF (ni preverjeno)

FrančekF (ni preverjeno)

Oba nadstreška sta bila zgrajena brez dovoljenja na parceli, ki je še zdaj v lasti Občine MS. Papirje so pridobivali naknadno, tudi služnostno pravico. Povozili so inšpektorjevo odločbo, ki je bila izdana na podlagi dejanskega stanja. Takrat so bili nadstreški nelegalni. Pika.

In reply to by zvonenje (ni preverjeno)

Prejkceste (ni preverjeno)

Ti si cejli čaren, vse je vpisano v zk, preveri pa te lapaj😘

In reply to by FrančekF (ni preverjeno)

FrančekF (ni preverjeno)

Prejkceste: Vse je bilo zgrajeno brez dovoljenj, torej črna gradnja. Po odločbi gradbenega inšpektorja se je vse urejalo naknadno. Legalnost tega postopka je vprašljiva.

In reply to by Prejkceste (ni preverjeno)

Prejkceste (ni preverjeno)

Zanimivo kak to ti vse znaš, aja verjetno si ti tej ka jih je prijavo.

In reply to by FrančekF (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Blindirani avtobus naj vozi okrok in pobira navijače in municijo.

of majči (ni preverjeno)

To opčina pa neka palamude. Pri vsej soboški blokaj je isto napravila, ka je nej dala zadosta funkcionalnoga zemljišča okoli blokov, ka so mislili fejst zaslužite s temi parcelame. Te pa sodišče in zakon pravlo, ka to morejo uredite. Zdaj pa se nori delajo in kao čakajo, ka do stanovalci sprožili postopke ... Manjacke!

Ograček (ni preverjeno)

Kako?Fazanarijo gor zorate

trg zmage

Celo Razlagovo ulico bi morali zapreti za vozila v času eno tri ure pred in uro po tekmi! Odprta samo za stanovalce in uradne osebe na tekmi. Oboji bi pač pokazali neke dokumente in to je to.
Kje bi parkirali ostali? Za začetek bi vsaj nekaj Sobočancev šlo peš, ostali obiskovali od blizu in daleč pa bi se morali pač znajti... pa četudi bi res šli od nekdanje tovarne Mura do stadiona.

vrag od vraga (ni preverjeno)

Razlagova je še mali problem tekma je na 2 tedna. Kaj pa Borovnjakova ulica, tam so problemi vsak dan. Parkirajo šolniki, patronaža, starši otrok, cerkveni, polno prireditev v telovadnici OŠ 1 in atletskem stadionu, vsi v tej ulici. Stanovalci pa ne morejo oz. zelo težko v svoja dvorišča.

trg zmage

Kolikor vem je zarisano, kje smejo parkirati in kje ne? Kje je problem?
Če se predpisa nekdo ne drži je to delo za redarje, policijo. Redarje poslati tudi na periferijo in ne samo, da hodijo po mestu oz. središču!
Nekajkrat kazen in bo mir. Zdaj... če od omenjenih nihče ne dela pa je nekdo odgovoren!

In reply to by vrag od vraga (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Prešti si ka piše v članki. Parkirišča so v občinski lasti, zato si ga stanovalci nemrejo prilaščati. Tak pravi zakon.

In reply to by trg zmage

Gost13 (ni preverjeno)

Pa tej so kupili samo stanovanje nej še parkirišče ali ga majo v najemi

-+ (ni preverjeno)

Razlagova vilica in M. Sobota, pa tu doma of Cifer, vej pa mu ga pustite parkir mesto...

čarni vrag (ni preverjeno)

Občinari so že v časi Jugoslavije ropali ljudi. Tak so za gradnjo blokov dali samo minimalno potrebno zemljišče, te so pa sledi ljudi izsiljevali naj kupijo še ostali del. Sicer pa to ne rešavle problema parkiranja za časa nogometnih tekem. Glede na dejstvo, ka je tekma vsak drugi teden je to nej nekšni velki problem.

Starejše novice