Andrej Steyer, župan občine Apače
Zaposleni Zdravstvenega doma Gornja Radgona so s pismom naslovili problematiko pomanjkanje kadra, ki bo vplivala na dostop zdravstvenih storitev.

V zdravstvenem zavodu Gornja Radgona zaposleni opozarjajo na manko zdravstvenih delavcev, ki se bo kmalu zaradi odhoda enega od zdravnikov in kroženja dveh specializantk še povečala.

»Največja stiska je trenutno v ambulantah družinske medicine oziroma v splošni službi. Je pa praktično, vse službe čutijo manjko, tako pediatrija, tako ginekologija, medicina dela in tudi zobozdravniki se soočajo z manjko zdravnikov,« je razložila pediatrinja Martina Mlaker.

Martina Mlaker, dr. med., spec. ped.

Trenutno imajo v domu zgolj tri specialiste družinske medicine, ki so dolžni opravljati še nujno medicinsko pomoč, od tega je ena mamica, ki ji nadur ni treba delati, a to vseeno v skladu s svojimi zmožnostmi počne.

»Imamo sicer še dve specializantki, ki pa s poletjem odhajata na kroženje, tako da zdajle zaenkrat še pomagata ti dve specializantki, poleti se bo pa zadeva sesula, verjetno že prej z odhodom kolega, ki odhaja,« je še dodala Mlaker. 

Na stisko so opozorili s pismom, v katerem so pozvali občine soustanoviteljice: občino Gornja Radgona, Apače, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, da naj naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se pogoji dela v Zdravstvenem domu Gornja Radgona izboljšajo.

»Kadrovsko zelo težko, zelo težko, kajti občine ustanoviteljice, sploh na lokalni ravni nimamo vzvoda, da bi kakorkoli pripomogle k temu, da bi se kadrovska problematika rešila. Mi nismo zaposlovalec,« je razložil Andrej Steyer, župan občine Apače. 

Ob tem je še dodal, da so bili po pogovorih z direktorjem zdravstvenega doma obveščeni, da kadrovske rešitve sproti rešujejo in da so te zaenkrat ustrezno rešene.

Direktor zdravstvenega doma Gornja Radgona Jože Primožič je, kot poročajo mediji, povedal, da bodo marca razpisali novo delovno mesto družinskega zdravnika, ki bo pomagal in razbremenil sedanji kader, a je dobiti tega loterija. 

Sicer pacienti, vsaj tisti, ki smo jih vprašali mi, pomanjkanja kadra za zdaj ne občutijo.

»Ne, tu imamo odlično oskrbo, res v Gornji Radgoni, pa tudi v bolnico to, kar sem šla, je potekalo tako, kot treba,« je povedala Ana Možinčič

»Pa za mene so v redu, pa tudi zobozdravstvo je za mene kar vredu,« je dodal Franc Kukovec.

»Imam najboljšo zdravnico pa najboljše osebje, čisto preprosto. Sem z njimi zadovoljen, kar rabim, to dobim,« pa je povedal Robi Majerič.  

Zdravniki še opozarjajo, da do situacije ni prišlo zaradi stavke, ki trenutno poteka po celotni Sloveniji, kako pa bo zdravstveni dom deloval od 1. marca, po preklicu soglasij, pa sami nimajo odgovora.

»Kako bo delodajalec organiziral delo pravzaprav natančno ne vemo, ampak po predvidevanjih bo možno opravljati v glavnem samo še urgentno službo,« je dejala Mlaker.

Zaposlene iz zdravstvenega doma in predstavnike občin soustanoviteljic v prihodnjih dneh ponovno čaka sestanek, na katerem se bodo dogovorili o nadaljnjih aktivnostih. 

Komentarji (7)

čarni vrag (ni preverjeno)

Zaposleni problematiko naslovili s pismom

Pa kje ste se vi učili slovenščine?

Srbosjek (ni preverjeno)

Ginekološki oddelek prevzamejo župniki...
Travmatološko urgenco gasification,
Psihiatrijo pa gostilne. Ni panike...

Ustaša eliminator (ni preverjeno)

Ignoriranje in zanemarjanje problemov v slovenskem zdravstvu s strani odločevalcev Ministrstvo za zdravje je v zadnjih tednih doseglo nerazumne razsežnosti. Precej realna je ocena, da gre za F.U.B.A.R. situacijo (... beyond all repairs).
To predstavlja tudi priložnost; začeti bomo morali od začetka. Kaj hočemo, kaj imamo, kaj zmoremo, koliko smo pripravljeni za to dati?
1. Če želimo, da bo zdravstvo dostopno, se moramo dogovoriti, kaj naj vsebuje osnovna košarica za vsakega (vedno odločitev politike na podlagi priporočil stroke);
2. Treba je zagotoviti kadrovske kapacitete sistema, da bo ta košarica dostopna vsem v razumnem roku (ker je absurd, da se plačuje iz žepa ali z dodatnim zavarovanjem za storitve iz osnovne košarice).
3. Treba se je dogovoriti, kako bomo to financirali; kot do sedaj, iz proračuna....;
4. Dogovoriti je treba, ali bomo imeli kakšne ukrepe za racionalno rabo storitev, kar poznajo vsi urejeni sistemi (brez tega bomo morali vzeti v zakup miselnost "če je zastonj, bom pa za vsak slučaj vzel/izkoristil").
5. Če ne bomo uspeli z dosedanjo mrežo in kadri v rednem delu zagotoviti potrebnih kapacitet, bo treba zagotoviti dodatne kapacitete iz - dodatnega nadurnega prostovoljnega dela, vključevanjem zasebnikov, napotovanjem v tujino,...
Vse, kar je izven osnovne košarice, naj bo na voljo z dodatnim zavarovanjem, samoplačništvom,... Pač, tako kot drugje.
Če so te cilji pravi, soglasni in dogovor možen, se lahko hitro vzpostavi transparenten zdravstveni sistem. Seveda brez ideoloških plašnic. Zdravstveni sistem se mora letno, ali vsaj dvoletno posodabljati, prilagajati spremembam, ne pa 30 let pustiti, da teče svojo pot.

urška rules (ni preverjeno)

meni se zdi ka vsi silijo iz radgone ob takih županih zadnjih 10 let še zdravniki radgona ne stegnira radgona propada

pepekF (ni preverjeno)

rejsen, nanč dohtarof nemo več mele f tote Radgone, županja pa nič

In reply to by urška rules (ni preverjeno)

LZN (ni preverjeno)

Res je

Jsodkdm (ni preverjeno)

Sramota si bolnik pa kličeš za zdravila in to niti zdravil ti nedajo ker banda stavkajo

Starejše novice