Vir: Mesto Umag
Umaški župan objokuje usodo obale na območju svojega mesta: približno osem kilometrov je je, ki absolutno ni dostopna ne domačinom ne turistom. »Opustošena je, okupirana,« pravi.

Umaška občina opozarja, da je njena obala opustošena do nerazpoznavnosti, objavili pa so tudi posnetek, ki prikazuje vse razsežnost »betonizacije«.

»Istra je – na sramoto vseh, ki tam živimo – postala evropski raj za črne graditelje in uzurpatorje. Nelegalna gradnja, uzurpacija gozdnih in kmetijskih zemljišč ter obale je »rak«, ki vsak dan razjeda našo občino do te mere, da je danes ogrožena normalna kvaliteta življenja občanov.

Zaradi izjemnih dobičkov dobro organiziranih posameznikov se kmetijska in gozda zemljišča spreminjajo v vikendi, ki so vredni od dva do tri evre na kvadratni meter, prodajajo pa se po 30 do 50 evrov na kvadratni meter.

Posledica tega je, da v Istri še naprej nastajajo nelegalna naselja, istrske favele s tisoči prebivalcev. Pred našimi očmi se dogaja tiha okupacija Istre.

Da je absurd še večji, je ta nezakonita zasedba delo večinoma tujih državljanov, med katerimi prednjačijo slovenski državljani, ki jim pomagajo »domači domoljubi«. Takšna predrznost in agresivnost tujih državljanov pri brutalnem uničevanju Istre ni bila zabeležena v njeni vojni zgodovini, niti ni bila tako huda v drugih delih Hrvaške.

Gre za norčevanje iz vseh nas v Istri, ki zahtevamo spoštovanje zakona in civilizirano obnašanje tujih državljanov, ki spoštujejo zakone svoje domovine, medtem ko nas v Istri obravnavajo kot konkvistadorje in se norčujejo iz zakonov Republike Hrvaške,« so sporočili iz mesta Umag.

»Na območju mesta Umag imamo približno osem kilometrov obale, ki je absolutna nedostopna tako za občane kot za turiste. Je opustošena, okupirana in edini način, da se to reši, je, da trkamo na vrata tistih, ki to lahko rešijo. Ta naša objava je eno takšno trkanje.

Katere institucije so zatajile? Če gre za gradbeništvo, potem je gradbena inšpekcija; če gre za varstvo okolja, je pristojna inšpekcija določenega ministrstva, tu je tudi pomorska inšpekcija, na določenih delih tudi rudarska inšpekcija, saj gre za pomorsko dobrino, ki je bogastvo državljanov Republike Hrvaške,« je za HRT dejal župan Umaga Vili Bassanese.

»Najprej so to storili lastniki hiš v prvi vrsti do morja, ki so fizično onemogočili dostop do samega morja. Hiše so večinoma legalne, najdejo pa se tudi nelegalne gradnje,« je dodal župan, ki pričakuje nov zakon na tem področju.

»Nato se bodo začele prijave gradbeni inšpekciji na ministrstvu za pomorstvo in vsem, ki bi morali pravočasno zaščiti območje.«

Komentarji (10)

1919 (ni preverjeno)

Dinamit v roke in vsem tem Slovencem uzurpirano betonirano obalo na njihove stroške razstrelit. Slovenčki izigravajo "poštenjake" v bistvu pa nič boljši od čefurjev.

Christian hitrejši (ni preverjeno)

Zlovenistanc ko ednouk pride do keša misli ka lejko dela ka šče, mrš!
Vupan ka do Hrvati zahtejvali plažo v prvotno stanje plus ka jih še oglobijo za minimum 25.000 Evrov!

In reply to by 1919 (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

Točno tako.

In reply to by Christian hitrejši (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Slovenski bogataši to so tisti ki imajo devetindvajset miljard denarja,najuše zlo na planetu Zemlja ki mislijo da lahko delajo kar hočejo,ampak se tega ne zavedajo da ji bog opazuje in kaznuje.Hrvati kaznujte jih z visoko denarno kaznijo in naj lastno ročno podirajo,kakor so postavili tako naj podirajo in odpeljejo.

čarni vrag (ni preverjeno)

Kriva je država Hrvaška s svojimi skorumpiranimi organi, ki so takšno nezakonito početje dovolili in še vedno dovoljujejo. Za določeno vsoto inšpektorji oslepijo na obe očesi. Nekaj podobnega se je zgodilo in se dogaja tudi pri nas. Tako slepi in gluhi inšpektor ni "opazil", da Turk (brat nekdanjega predsednika) na črno gradi veliko vilo.

Vii niso naši (ni preverjeno)

Zaradi enih slovenskih parazitnih lopovov, najebemo vsi ostali šteri ne delajo te pizdarije na črno in to še v tuji državi .Hrvati bi vse te slovenske barabe morali zbetonejrati pod temi skalami pa de mir za vse nas!!!

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

Bumefekt (ni preverjeno)

Kaj pa se slini en hrček,saj pa je Istra Slovenska,ukradena pravzaprav podarjena komunističnemu pajdašu v času utopične skupne države..Naj bodo hrčki kar tiho,da jih ne preženemo iz Istre.

sava (ni preverjeno)

Izvoz slovenskoga žmaja in kulture. Zakoj bi se samo pri nas skrupocala zidala?

Taraaa (ni preverjeno)

Ka pa cvilijo Hrvateki kda jim pa milijarde eurov dol znosimo smo pa dobri.GOLAZEN POKVARJENA

22 (ni preverjeno)

Ne, golazen pokvarjena so domišljavi Slovenci s svojimi črno gradnjami. Le od kod jim denar? Zaslužijo si vzgojno kazen in takojšnjo odstranitev črnogradnje!

In reply to by Taraaa (ni preverjeno)

Starejše novice