Slika je simbolična.
Zdravniki in zobozdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona v pismu javnosti sporočajo, da so delovne razmere nevzdržne.

Zdravniki in zobozdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona so v pismu javnosti sporočili o nevzdržnih delovnih razmerah. Sporočajo, da se soočajo s kadrovsko stisko, ki bo vplivala na dostop do zdravstvenih storitev ne glede na stavko.

Zavod po njihovih besedah razpolaga le s tremi specialisti družinske medicine, ki so po zakonu dolžni zagotavljati poleg pokrivanja ambulant še nujno medicinsko pomoč.

Župane občin ustanoviteljic so že pozvali, da storijo vse, kar je v njihovi moči, da se pogoji dela v Zdravstvenem domu Gornja Radgona izboljšajo, a pravijo, da tega ne morejo storiti.

»Pozivamo jih, da razmislijo še enkrat. Preden bo prepozno.«, so zaključili.

Pismo objavljamo v celoti.

»Spoštovani!

Podpisane zdravnice in zdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona želimo seznaniti javnost z zaskrbljujočo kadrovsko situacijo, predvsem na področju družinske medicine in pediatrije, ki bo, ne glede na stavko, vplivala na dostop do zdravstvenih storitev v omenjenem zavodu.

Zdravniki družinske medicine v Zdravstvenem domu Gornja Radgona niso zadolženi le za delovanje ambulant družinske medicine, temveč skrbijo tudi za delovanje neprekinjenega zdravstvenega varstva in nujne medicinske pomoči.

Zavod razpolaga le s tremi specialisti družinske medicine, ki so po zakonu dolžni zagotavljati poleg pokrivanja ambulant še nujno medicinsko pomoč. Od treh sta zgolj dva dolžna zagotavljati neprekinjeno zdravstveno varstvo. Tretja je mlada mamica, ki ji po zakonu ni treba delati nadur, vendar zaradi solidarnosti do kolegov to vseeno počne v okviru svojih razumljivo omejenih zmožnosti. Na srečo sta v zavodu trenutno še na voljo dve specializantki družinske medicine, kateri sta prevzeli glavnino nadomeščanja v ambulanti zdravnice, ki se je odločila za odhod v tujino (pokriva le ambulanto enkrat tedensko) in zdravnice, ki je na porodniškem dopustu. Specializantki zagotavljata seveda tudi nujno medicinsko pomoč, vendar se bo to kmalu spremenilo, saj morata na kroženje v sklopu specializacije. Nekaj pomoči pride še od treh starejših zdravnikov, ki pa jim po zakonu ni treba več pokrivati nujne medicinske pomoči in zagotavljati neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Več kot očitno je torej, da takšna kadrovska zasedba, ki bo kmalu okrnjena zaradi odhoda specializantk na kroženje in odpovedi delovnega razmerja mlajšega specialista družinske medicine, tudi brez odpovedi soglasij za nadurno delo, nikakor ne vzdrži bremena, ki ga prinaša neprekinjeno zdravstveno varstvo in zagotavljanje nujne medicinske pomoči.

Ambulante družinske medicine, ki morajo biti po pogodbi z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije dostopne 40 ur na teden in so primarno delovišče omejenih zdravnikov so tako vedno bolj črka na papirju. 

Ne zaradi krivde zdravnikov, umika soglasij za delo preko zakonsko določenih nadur ali zaradi stavke!

Na pediatriji je stanje podobno, saj po upokojitvi pediatrinje ostajata zgolj dve pediatrinji, ki sedaj opravljata delo za tri in se v času respiratornih obolenj izjemno trudita, da v svojem rednem delovnem času obravnavata čim več otrok in s tem razbremenita kolege na družinski medicini, ki opravljajo neprekinjeno zdravstveno varstvo in nujno medicinsko pomoč na terenu čez teden. Poleg svojih pacientov in nujnih primerov morajo pregledati vmes še bolne otroke, kar pa nedvomno bolje obvlada pediater!

Opisana situacija, ki je v zavodu trenutno daleč najbolj pereča na družinski medicini, na videz nekoliko manj na pediatriji, vključuje še pomanjkanje kadrov v stomatologiji, ginekologiji, medicini dela, prometa in športa.

Zdravniška stavka ni kriva za težave, ki se v Zdravstvenem domu Gornja Radgona tragično stopnjujejo. Bistvo težav je pomanjkanje zdravniškega kadra, ki se z vsakim odhodom zdravnika, nezadovoljnega z delovnimi razmerami, še poglobi.

Zakaj v zavodu ni kadra in zakaj ta posledično še hitreje odhaja, sta vprašanji, na katera mora odgovoriti vodstvo zavoda, ustanovitelji in končno tudi vlada.

Dejstvo je, da se pomanjkanje kadra v civiliziranem svetu ne rešuje z dodatnimi obremenitvami že tako prekomerno obremenjenih delavcev, katerim se potem javno očita zaslužke iz naslova vsiljenih nadur! 

Odpovedi delovnega razmerja so skrajna rešitev za sestop iz te nore spirale, ki delavcu onemogoča normalno življenje.

Kljub opisanim hudim kadrovskim težavam po najboljših močeh še naprej delujemo v skladu s stroko. Ni pa več dolgo do takrat, ko bo resno okrnjen dostop do zdravstvenih storitev v zavodu

Župane občin ustanoviteljic go. Urško Mauko Tuš, g. Romana Leljaka, g. Andreja Vrzela, direktorja občinske uprave občine Gornja Radgona g. Vladimirja Mauka in direktorico občinske uprave Apače mag. Severin Sobočan smo že pozvali, da naredijo vse, kar je v njihovi moči, da se pogoji dela v Zdravstvenem domu Gornja Radgona izboljšajo, a pravijo, da tega ne morejo storiti. Pozivamo jih, da razmislijo še enkrat. Preden bo prepozno.

Zdravniki in zobozdravniki Zdravstvenega doma Gornja Radgona«

Komentarji (6)

Vredu (ni preverjeno)

Mene pa zanima kakšni bi naj bili boljši pogoji, na katere ne pristajajo? Ker jaz razumem iz opisa, da je premalo kadra. Da pa nebi hoteli nekoga zaposliti zraven, pa močno dvomim. Prej verjetno ste si zaželeli višje plače, pa bili zavrnjeni. Če je temu tako, bi vam še zmanjšala plačo!!!! Hijene pohlepne

Đako (ni preverjeno)

Odprite vpis na medicinske fakultete. 200 LJ 200 MB. Na medicini ni usipa.

Kar (ni preverjeno)

bla, bla, ni jim več nič za verjeti, še manj zaupati. tiho naj bodo in naj crnčijo kot drugi. itak imajo previsoke plače, potem pa še človeku uničijo življenje. sram jih naj bo!

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, Štajerci se spet bunijo.

Sicer je že od nekdaj znano, da imajo v Radgoni probleme sami s seboj.

Lani je bilo slišati, da so šli iz onega sistema C za vodo in se skregali s Prleki.

Slišati je tudi, da bi jim naj odhajali zdravniki, ker drugje dobijo boljše pogoje za delo.

Asa4 (ni preverjeno)

PET MITOV O ZDRAVNIŠKI STAVKI
1) 🖐Zdravniki med stavko ne delajo.
Ni res! Slovenski zdravniki obravnavamo VSE nosečnice, nujne in onkološke bolnike, stare do 18 in nad 65, pa tudi veliko večino ostalih, ker ne želimo, da zaradi vlade nastradajo bolni ljudje.🫂
2) 🖐Zdravniki, ki delajo, stavke ne podpirajo.
Ni res! Podpora stavki je po naši anketi 98,5 %!💪
3) 🖐Zdravniki stavkajo zaradi denarja.
Ni res! Zdravniki "stavkamo", ker ne vidimo nobene druge možnosti, kako vlado opozoriti na razpadanje javnega zdravstva! Plačna reforma je le ena od nujnih delov celovite zdravstvene reforme, ki so jo obljubljali pred volitvami! Stavkamo, ker vlada ne izpolni pogodbe, ki jo je sama podpisala! Če vladni podpis nič več ne šteje, v kakšni pravni državi živimo?⚖️
4) 🖐Odpoved soglasij za nadurno delo je del stavke.
Tehnično gledano ne drži! Delo največ 40+8 ur tedensko je pravica vsakega delavca, ki je bila z našim privoljenjem doslej kršena. Tako smo zagotavljali delovanje 24-urnih urgentnih služb in bolnišnic. Zaradi ignorance vlade ne vidimo motivacije, da bi še naprej žrtvovali svoje zdravje in odnose z bližnjimi. Kako bo sistem deloval po 1. marcu, ni naša odgovornost.🏥
5) 🖐Stavkajo samo slovenski zdravniki.
Ne drži! Stavke potekajo mariskje, kjer zdravstveni sistem razpada ali zaposleni niso zadovoljni s pogoji dela. V VB poteka najdaljša zdravniška stavka v zgodovini. S tem da oni na dan stavke dejansko ne pridejo v službo! Stavka poteka v Južni Koreji. Nedavno so o zdravniških stavkah poročali iz Nemčije, Španije, Italije, Portugalske ... Rekorderji glede stavk so poljski zdravniki, l. 2017 so celo gladovno stavkali.

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Absolutno PODPIRAM stavko zdravnikov ❗❗❗

Vse napisano drži, kot pribito.

Zdravniki, ne dajte se ❗

Do konca ❗❗❗

In reply to by Asa4 (ni preverjeno)

Starejše novice