Foto: Jure Banfi
Nogometni klub Maribor se je odzval na izrečeno kazen, ki so jo prejeli zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti.

Nogometni klub Maribor se je odzval na izrečeno kazen, ki so jo prejeli zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti.

Disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije, ki je neodvisen in avtonomen organ Nogometne zveze Slovenije, je v zvezi z dogodkom na tekmi med Muro in Mariborom v 21. krogu Prve lige Telemach izdal sklep o odgovornosti Nogometnega kluba Maribor.

Sklepa o odgovornosti domačega kluba pri organizaciji tekme zaradi ugotavljanja dodatnih okoliščin še ni izdal.

Kot so sporočili iz Nogometne zveze Slovenije, bo Nogometni klub Maribor v zvezi z incidentom navijačev nosil finančne posledice v višini 25.000 evrov, ob tem pa se tekma z Muro registrira z rezultatom 3:0 za domačine

Maribor pa bo prav tako naslednje štiri domače tekme igral pred praznimi tribunami.

Na izrečeno kazen se je odzval Nogometni klub Maribor

»Čeprav sklepa o odgovornosti domačega kluba še ni, je v ponedeljkovem popoldnevu že bila izrečena kazen, ki je bila zaradi incidenta na tekmi v Murski Soboti, dne 18. februarja 2024, odmerjena Nogomentem klubu Maribor. In to na tekmi, ki sta jo odigrala oba kluba, ob prisotnosti obeh navijaških skupin.«

Sodba spisana na valovih populizma?

»Pri odločitvi, ki smo jo prejeli, govorimo o precedenčnem primeru. V nobenem trenutku nismo dobili, niti videli video ali foto materiala, ki bi pomenil dokazno gradivo. Na podlagi domneve, da naj bi bilo odvrženo eksplozivno telo iz sektorja za gostujoče navijače, se je težko otresti občutkov, da je bila 'sodba' spisana na valovih populizma in poskusu zadoščenja 'zahtevam' javnosti.«

Zoper odločbo je možna pritožba v roku treh dni od prejema te. Nogometni klub Maribor se bo pritožil v postavljenem roku. Dokler odločitev ni dokončna, ne more stopiti v veljavo, so zapisali.

»Ob tem velja spomniti, da je do 57. minute lep nogometni praznik v Murski Soboti prekinil neuravnovešen posameznik, ki je na tekmo prinesel in odvrgel tako imenovani topovski udar. En človek med tritisočstotimi. Vendar pa ne v tistem trenutku, ne v času do prekinitve tekme in tudi ne do danes nihče ne ve, kje se je ta posameznik v času odvijanja tekme nahajal. In kakšni so bili njegovi motivi. 

Možnosti je veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Kot klub smo v izjavi za javnosti že ob zapuščanju Fazanerije obsodili objestno, nevarno dejanje. Obžalovali dogodek, predvsem pa spoznanje, da so poškodbe utrpeli tudi neposredni udeleženci na igrišču. Zato smo najbolj veseli, da so nogometaši Mure 170 ur po neprijetni izkušnji že igrali na naslednji prvenstveni tekmi njihovega moštva. In to od prve minute.«

V Nogometnem klubu Maribor največ delajo z navijači

Dodali so še, da v Nogometnem klubu Maribor že vrsto let dajejo največ pobud, aktivno sodelujemo v komisijah Nogometne zveze Slovenije, spodbujajo kvalitetne projekte in se trudijo, da bi bile tribune Ljudskega vrta in tudi Športnega parka v Novi Gorici čim bolj polne. 

»Največ delamo z navijači. Bili smo prvi na ničkolikih področjih, ki so morda danes že samoumevne za profesionalne športne klube, ko smo jih uvajali, pa smo bili pionirji. Smo kdaj v kakšnem primeru naredili napako? Smo. Kot vsaka družbeno-odgovorna skupina, ki je aktivna pri svojih prizadevanjih na športnem, poslovnem ali kateremkoli področju. Včasih smo pri namenu bolj uspešni, včasih manj.«

Pravijo, da dejanja v Murski Soboti ne morejo smatrati kot delovanje skupine, ampak zgolj posameznika. Zato tudi menijo, da je sklep o kaznovanju vseh gledalcev z zapiranjem Ljudskega vrta prestrog in nesprejemljiv.

Prav tako kot spoznanje, da si je disciplinski sodnik vzel pravico poseči tudi v športni, tekmovalni del. Iz 0:2 v razplet s 3:0, ki neposredno vpliva na stanje lestvice. Pri vrhu in dnu. Po zadnji odločbi bi tako ob tekmi jesenskega dela z Rogaško in napovedanem razpletu nedokončanega dvoboja z Muro torej ostali že brez petih točk, ki bi si jih prislužili po prikazanem na igrišču, ali ob doslednem upoštevanju pravil.

Dodali so še, da si bo Nogometni klub Maribor še vnaprej prizadeval za komunikacijo z navijači, saj pravijo, da je to njihova naloga in edini način, da se stvari v družbi začnejo spreminjati.

Nogometni klub Maribor nikoli v svoji zgodovini ni bil mainstream klub

»Vsaka dosedanja pobuda oziroma aktivnost na različnih nivojih Nogometnega kluba Maribor je bila izvršena z namenom, da se naredi najboljše za klub in slovenski nogomet. Mnogokrat smo bili kritizirani, velikokrat so se zadeve lomile na naših hrbtih, ker Nogometni klub Maribor nikoli v svoji zgodovini ni bil mainstream klub, za razmišljanjem, podobnim ostalim. 

Na tak način nikoli ne bi mogli konkurečno igrati v Evropi in biti najboljši v Sloveniji. S čim pa se imamo primerjati slovenski klubi, na čelu z nami, z ostalimi iz naše bližnje ali daljnje soseščine? Preživeli bomo tudi to zadnjo obliko 'šolanja' s strani krovne organizacije, tretjo v dobrega pol leta, vendar pa ne moremo mimo tega, da so določeni izseki predvidenega ukrepa popolnoma neprimerni.«

Zapisali so še, da podpirajo prizadevanja vseh institucij, da se neznani storilec identificira in kaznuje.

»Edino takšen izid incidenta bo bistveno pripomogel k bolj premišljenim dejanjem posameznikov v prihodnosti,« so zaključili.

Komentarji (38)

Turistični hru… (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SKREGANO Z VSO LOGIKO, NASPROTNIK DOBI TRI TOČKE ZARADI POSAMEZNIKA KATERI JE VRGO PETARDO, TO VEČ NI ŠPORT AMPAK HULIGANIZEM V ŠPORTNI ZVEZI !

Neko (ni preverjeno)

A da ste poškodovali igralce, ki so zdaj nezmožni igranja, pa ni huliganizem. Še premajhno kazen ste dobili. Violam bi dal eno sezono prepovedi.

In reply to by Turistični hru… (ni preverjeno)

Christian hitrejši (ni preverjeno)

In ti to verjameš, daj ne bluzi.

In reply to by Neko (ni preverjeno)

Tanja flasskon (ni preverjeno)

Če mi gre kaj na kurec je to nogometna zveza Slovenije

In reply to by Christian hitrejši (ni preverjeno)

PROLETAR (ni preverjeno)

Štajerci so se norčevali iz Prekmurcev, Romov, metali bakle na igrišče, lomili stole ki so last sobočanov in nazadnje "vrgli" topovski udar na igrišče, če niso vrgli pa je eden vrgo in naj povedo kdo. Kjer se pojavijo vijole so problemi.

In reply to by Turistični hru… (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A je tebi bik v glavo prdnil da si tak fuknjeni

In reply to by PROLETAR (ni preverjeno)

PROLETAR (ni preverjeno)

Mogoče, tebe reveža pa s taco tako da misliš da si štajerec !

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Turistični hru… (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

SKREGANO Z VSO LOGIKO, NASPROTNIK DOBI TRI TOČKE ZARADI POSAMEZNIKA KATERI JE VRGO PETARDO, TO VEČ NI ŠPORT AMPAK HULIGANIZEM V ŠPORTNI ZVEZI !

Mura je večna (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Živel Maribor
Dol z murinim sranjem

In reply to by Turistični hru… (ni preverjeno)

Christian hitrejši (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Te do od zaj ekipe štreri so v zaostanku nastavili enoga razgrajača in bo tale na igrišče vrgo petardo, nato sodnik zaključil tekmo in nogometna zveza de dodelila 3 točke ekipi štera si tau nej zaslužila... Pa vi ste fsi isti majmuni kot tisti šteri je vrgo petardo, vse narobe v toj zlovenistani,sami idioti na pozicijah!!!

Buba99 (ni preverjeno)

Daj ne delaj bedaka iz sebej lepo te prosin..

In reply to by Christian hitrejši (ni preverjeno)

Vii niso naši (ni preverjeno)

Ka ga prosiš, Idi delaj da si zaslužiš tablete ka Vij luzerji lejko dale skačete kot majmuni na tekmaj.

In reply to by Buba99 (ni preverjeno)

emiiw (ni preverjeno)

Glejte, če pogledamo na vso stvar s strani logike..kateri navijači bi po vodstvu svoje ekipe storili takšno neumnost?
Ponavadi se pizdarija naredi, ko ekipa izgublja tekmo po krivici sojenja ali kakšnih drugih dejavnikov. Zakaj bi ravno na tekmi Muara -Maribor bilo drugače? Zakaj se do zdaj pri takem rezultatu s strani navijačev ekipe, ki vodi z 2:0 to nikoli ni zgodilo pri nas ? Vse skup je oviti v meglo in to vse zaradi nesposobnih ljudi, ki so plačani zato, da najdejo in aretirajo storilca. Dobro, disciplinski sodnik je naredil svojo dolžnost in si pomanel roke, čeprav ni vse raziskano..Mislim, da se z to "kaznijo" pri nas ne bo izboljšala varnost, še več...naraslo bo sovraštvo tudi med navadnimi navijači, kar je skrajno žalostno...kot so v stari Jugi rekli...psi laju, a karavana ide dalje...razumi, kdor more.

trg zmage

Zadeva se lahko bere tudi tako, kot si napisal!
Vendar, navijačev iz Maribora je bilo, kot pišejo, eno dvesto? In ti verjameš, da se med sabo ne poznajo? Da so dopustili prihod nekega neznanca, kateri je vrgel to bombo in verjeto še neovirano odšel? To se pa že precej... težje bere! Vsaj po mojem.
Vseeno se vsaj pri meni bolj bere takole: namenoma so to storili, vejo, kdo je storilec in ga nočejo izdati. Ga bodo? Da in to samo, če bodo kolektivno kaznovani, kakor se temu pravi. Od prve, do zadnje Viole. Marsikateremu iz skupine navijačev, kateri po svoje niti ni nasilen in mu bo žal, da odgovarja za nekaj, kar je storil drug, bodo začele delati možganske vijuge. Čisto enostavno!
Lahko pa tudi tako in tega bi se morali posluževati tudi drugi klubi: zahtevati in izterjati, ali pa jih prepovedati oz. ne več priznavati, da plačajo kazen. Kje pa bodo dobili tak denar pa je že drugo vprašanje!

In reply to by emiiw (ni preverjeno)

Stoka pokvarjena (ni preverjeno)

Saj bi eni,tisti bolj normalni povedali,pa si ne upajo,ta gamad bi jih takoj označila za izdajalce..narko igrice,kaki navijači

In reply to by trg zmage

Vii niso naši (ni preverjeno)

V TISTOJ DIMI OD BAKELJ JE TO PETARDO LEJKO BILO ŠTO VRGO, KOT DRUGO, DANES JE NEJ TEŽKO NABAVITI RAZNE DRESE NASPROTNIKOV IN JIH NA TA GRDI NAČIN PROVOCEJRATI, TO DA PA SO ŠPORTNIKOM VZELI TRI TOČKE PA JE LEJKO STAMOTA ZA MUTIN KLUB, FUUJJJ...ČE IMA KLUB MURA KARAKTER BI NOHOMETNI ZVEZI ODGOVORILI DA TEH TREH TOČK NE VZAMEMO KER KLUB MURA NISMO PIČKICE. ZDAJ KO PA STE VZEJLI TRI TOČKE NA NEPOŠTEN IN NEŠPORTEN NAČIN MI SE KLUB MURA GADI ,FUUJJJ IN BLJEEK. ZA TAKI KLUB NOČEMO VEČ NAVIJATI, ADIJO LUZERJI NESPOSOBNI 🖕💩🖕

In reply to by trg zmage

Busybee (ni preverjeno)

Še premalo kazen so dobili....

Mura je večna (ni preverjeno)

Tele mamino zabito z drisko polito
Levo fašistično

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Mikec (ni preverjeno)

Vermezoviča nazaj! Pa kdo še menja trenerja, ki premaga Maribor? :P

Opankovic (ni preverjeno)

Leiko bi petardo vrgel kdo iz murinega tabora

emiiw (ni preverjeno)

Lahko bi, glede tega ,da so izgubljali tekmo. O tem sem glih pisal zgoraj, marsikaj je lahko..

In reply to by Opankovic (ni preverjeno)

Petrolaš (ni preverjeno)

Igralci nejso nič krivi in žalostno, ka zaj plačajo gor uni pa klub, keri nema veze s tejmi norcami, ka so to napravli. Pa ne zagovarjan tu zaj Maribora, meni dol visi za ene pa za druge pa za tretje v fuzbali. Či bi to bilij Gringosi, bi isto gučo...ale žal mi je igralcov, ka morejo zavolo idiotov, ka odijo na tekmo samo razgrajat pa se gluperat, zaj gor plačati. Tau so nej navijači za mene, tau so za mene zafrustriranci.

trg zmage

Kolikokrat moram to napisati: igralci sami res niso nič krivi. To je dejstvo. Ampak za klub pa tega ne trdim: oni vzpodbujajo navijaško skupino, ji finančno tako al drugače pomagajo in nosijo veliko odgovornost za dejanja teh huliganov.
In če je disciplinski sodnik določil tako kazen ima že podlago v predpisih!
Bo Maribor uspel s pritožbo, katero bodo sigurno spisali? Po mojem ne oz. se bo mogoče malce zmanjšala (kakšno tekmo manj brez gledalcev, jurja ali dva manj za plačilo), nikakor pa jim ne bodo ugodili s spremembo rezultata.
Ne pozabimo, hipotetično bi lahko Mura dala v nadaljevanju nekaj golov Mariboru, kar pa je tisti navijač pač preprečil. Sicer se to bere kot pravljica, ampak popolnoma nemogoče pa ni!

In reply to by Petrolaš (ni preverjeno)

Ghhhh (ni preverjeno)

Moren iti do maribora pa ce dobro placajo poven ka san ge vrgo pa de mura kaznjena 😂 iz kopališke strani san oac vrgo. Mogoce mo pol leta mel zastonj hrano pa streho pa ce mi dajo 30 000 se splaca pa do dobili vse tocke pa dobro ime

Vii niso naši (ni preverjeno)

ZAJ BOTE ŠE VI VIDLI KOLIKO PETARD BO LETELO NA IGRIŠČA KO DE EKIPA ŠTERA ZAOSTAJA ZA DVEMA GOLOMA RAZLIKE V POLČASI, ZAJ DO VSI ŠLI NA TO FORO IN DE SODNIK ZAKLJUČIL TEKMO PA ŠE SLABŠA EKIPA DE DOBILA VSE TRI TOČKE 🤣🤣🤣

In reply to by Ghhhh (ni preverjeno)

white

marš gamad štajerska

?"!??"! (ni preverjeno)

3 točke nazaj k MB- 0:2 vodili prinas. 2 tekme max.

1234tik tak (ni preverjeno)

Še premila kazen za NkMaribor..

.

Pozitiva (ni preverjeno)

Bar Mura pike dobivle ker z igro jih tak nede dobila nič ker igre nimajo

MBFC (ni preverjeno)

Jaz pa mislim, da je bistvo tega, kaj hočejo povedati v Mariboru, da se najde končno oseba oz. skupina, ki je to naredila. Ni vazno kdo je, ker so se tukaj itak distancirali. Klub en in drug je tukaj utrpel poslovno škodo taksno in drugačno. In kot pravni subjekt bi seveda lahko to poslovno škodo izterjal. Kar je tudi legitimno. Ker pa v tem primeru ni storilca in kazen je "pride se tudi za Muro en porcija" bi bilo zelo super, da začnemo solati malo tudi navijače. In tukaj je lahko vzorčen primer tega sedaj, da se vidi tudi vsem drugim potencialnim "frajerjem", da se to ne splača.
Sedaj pa, ko zataji policija, varnostniki in same kamere je zelo očitno, da lahko taksni in drugačni delajo, kaj hočejo in se enostavno pomešajo v množico, kje so varni.
Ne zgodi se nič in kaznovani oz. ožigosani so lahko nehote drugi.

Roko na srce, da je to malo pavzo Mura zelo dobro izkoristila. Menjali so trenerja imeli čas za spoznavanje imeli nekaj skupnih treningov. Dečki so bili že drugi dan dobri, ker pa so kot športniki zelo dobro zavarovani bi bilo noro, če bi bili takoj zdravi. Odškodnina je dobra baje so mi prišepnili. :) Pa se tekmo so zmagali baje se pride premija zaj od kluba za zmago.

Moje srce je vijolično in tudi bo ne glede na vse. Storilca javno izpostaviti pol pa naj celo življenje dela za to. Bo eno veliko opozorilo drugim. In sem skoraj 100%, da si bo vsak drugi zelo premislil, če bi slučajno, kdaj, kaj mislil.
To, da se pa pod vplivom populizma nekaj naredi pa je malo rečeno otročje.
Ker kazen sploh ni tak velika, vidi se, da je bila narejena na silo in je res največja ni pa tista prava.

Hvala

Akuna (ni preverjeno)

Dejstvo je ka Viole znajo što je vrgo nej je bil duhec.Drugič:zakoj je šel Šimundža mirit Viole če je vse štimalo,če majo Viole jajca naj svojega člana izpostavijo pa samo teh par frajerov dobijo doživotno prepoved

jurko (ni preverjeno)

PO mojem, če ima ta, ki je to stvar vrgel jajca naj pove; jaz sem vrgel in mene kaznite, ne pa vse ostale. Zdaj se ga seveda ščiti. Storilca verjetno boli glava.

ĐB (ni preverjeno)

Naj viole predajo storilca pa se kazen zniža na 2:0

- (ni preverjeno)

Maribor naj samo cvijli ka pa tou kelko bakel so na igrišče vrgli, kelko stolov so spotrli tou pa ne omenjajo. Pozvani so bili naj zapistijo igrišče pa de se tekma nadaljevala. Nej rajši so razgrajali. Kazen je še premala.

MBFC (ni preverjeno)

Organizirane navijače ima vsak klub. Tukaj se gre predvsem ta tekme v gosteh, da vsaj nekdo pride klub spodbujat.
Da se podpre identiteta kluba in se sliši glas le njega. Povsem legitimno in prav.
Ker, če bi računali na družine z otroki, da gredo obvezno podpreti klub v nedeljo zvečer v Koper bi bilo bole slabo vse skupaj. To je predvsem pomen tega, da je nekdo, ki nonstop spodbuja klub. Ker teh derbi obiskovalcev predvsem na domačih tekmah je tak zadosti. Malo si poglejte to ultras gibanje po Evropi. Polska, Ceška, Nemčija, Avstrija. Kakšen pirotehnični sov je bil lani na finalu pokala v Klagenfurtu? Zgodilo se ni nič in sedaj vso govorijo o tem kot spektakel. Kaj pa, če se bi, kaj zgodilo? Kaj pa bi pol govorili ljudje?
In tukaj smo si kot si smo. Jebali bi se en drugega do konca. Škodoželjni kot smo to ni niti čudno in drugače za pričakovati. Naj se najde storilec pa se ga pribije na kriz. Bo poduk vsem ostalim in gremo naprej. Se lahko tožijo igralci Mure nekoga. Sedaj so odvisni od odškodnin preko zavarovanja.

S tem samo stopnjujejo napetosti in rivalstvo med klubi in navijači in potencirajo nepotrebno nasilje.
Se mi zdi totalno narobe od NZS.
Pol pa se bodo seveda samo čudili....in na koncu seveda zelo pametni.

upokojenec70 (ni preverjeno)

Kaj se imajo strinjati ali ne? So naredili incident? SO. Je izrečena kazen? JE. Sedaj je treba samo biri toliko civiliziranega človeka, da sprejmeš posledice, namesto pritožbe pa pošteno priznati krivico in osramočeno skloniti glavo.

Apfelštrudl-Marburg (ni preverjeno)

Zaj te doma jodlali. Jodlari vijolčni

1234tik tak (ni preverjeno)

Zanima me ,kaj bi Šimondža naredil,če bi se to zgodilo njihovemu klubu???? BAUER če si pameten zahtevaj odškodnino od kluba Nk Maribor oziroma od navijačev. Šimondža navijače si postroji,da.pridejo k pameti,

Starejše novice