Ljudska iniciativa Velenje je danes v Šoštanju predstavila zahteve za znižanje cen toplotne energije, ki jih je posredovala državnemu zboru, vladi, okoljskemu ministrstvu in Termoelekrarni Šoštanj.

Prebivalce Šaleške doline so v januarju presenetili izjemno visoki računi Komunalnega podjetja Velenje za ogrevanje, v tem času so zato v Ljudski iniciativi Velenje organizirali več protestnih akcij. 

A kot pravijo, se situacija ni bistveno izboljšala – tudi januarske položnice so namreč za od 30 do 50 odstotkov višje, kot denimo januarja lani. 

Predstavniki Ljudske iniciative Velenje so se ob 11. uri zbrali pred Termoelektrarno Šoštanj, kjer so potem, ko jim je varnostna služba sprva prepovedovala, da bi svoje zahteve oddali v recepciji podjetja, to vendarle uspelo. 

Podjetju so uspeli osebno vročiti zahtevo, v kateri Termoelektrarno Šoštanj pozivajo, naj zniža ceno toplote na 20 evrov za megavatno uro.

Na zahtevo Ljudske iniciative so se v Termoelektrarni Šoštanj že odzvali. 

V pisni izjavi so zapisali: »Cena toplotne energije, ki jo Termoelektrarna Šoštanj proizvaja za Šaleško dolino, je regulirana s strani agencije za energijo, kamor mora Termoelektrarna Šoštanj tudi priglasiti vsako spremembo. 

Zaradi dodatnega nakupa emisijskih kuponov po ugodnejši ceni, je Termoelektrarna Šoštanj podala vlogo na agencijo za energijo za dodatno znižanje cene toplotne energije, ki velja od 1. februarja 2024 dalje in znaša sedaj 48,13 evrov na megavatno uro in je še vedno najnižja v Sloveniji. 

Ponovno poudarjamo tudi, da toplotna energija, ki jo zagotavlja Termoelektrarna Šoštanj, ni odpadni produkt. Para, ki jo uporabimo za proizvodnjo toplote za Komunalno podjetje Velenje, se tako ne more uporabiti za proizvodnjo električne energije.«

Iniciativa zahteva obdavčitev trgovcev z emisijskimi kuponi

Dobro uro in pol kasneje je Ljudska iniciativa ločene zahteve predala tudi državnemu zboru, vladi in okoljskemu ministrstvu.

Zahteve Ljudske iniciative Velenje:

  1. Znižajte stopnjo davka na dodano vrednost z 22 odstotkov na 9,5 odstotka za opravljene storitve oziroma izdane račune za toplotno energijo in ogrevanje vode za gospodinjski odjem in poslovni odjem oziroma poslovne subjekte, ki niso zavezanci za davka na dodano vrednost.
  2. Izločite strošek emisijskih kuponov ogljikovega dioksida za reguliranje izhodiščne cene distribucijske toplote, ki jo zagotavljajo distributerji in regulirani proizvajalci toplote s kogeneracijo, za gospodinjski odjem in poslovni odjem oziroma poslovne subjekte, ki niso zavezanci za davek na dodano vrednost.
  3. Zagotovite finančne spodbude za spodbujanje rabe distribucijskih sistemov za daljinsko ogrevanje in proizvodnjo toplotne energije s pomočjo kogeneracije.
  4. Zagotovite finančna sredstva za pravične odškodnine za degradacijo okolja in ljudi v Šaleški dolini.
  5. Spremenite pravilnike in akte o načinu odčitavanja in delitve porabljene toplote v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi enotami.

Če bi za uresničitev njihovih zahtev vlada morala poseči v državni proračun, pa vladi predlagajo, da z davkom v višini 50 odstotkov obdavči trgovce z emisijskimi kuponi ogljikovega dioksida in dodatno obremeni uvoz električne energije iz tretjih držav Evropske unije.

»Ugotavljamo, da osebe, ki trgujejo s kuponi ogljikovega dioksida iz leta v leto povečujejo svoje premoženje in postajajo milijonarji. Med drugim je tudi gospod, ki trguje s temi kuponi, v lanskem letu postal četrti najbogatejši Slovenec v Sloveniji, medtem ko prebivalci Slovenije zmrzujejo v svojih stanovanjih in varčujejo na toplotni energiji,« je dejal Asmir Bećarević iz Ljudske iniciative Velenje.

Izključen ni niti referendum

Če zahtevam ne bodo ugodili, so v iniciativi že napovedali sprožitev postopka za izvedbo referenduma.

»Prepričan sem, da bo za nami stala cela Slovenija, saj so energije električne in toplotne energije v tem letu izjemno poskočile. In čas je, da stopimo skupaj in rečemo, dovolj je bogatenja na računih občank in občanov oziroma državljank in državljanov,« je dejal Bećarević.

Na besede ministra za okolje, podnebje in energijo o neskrbnem gospodarjenju z gospodarskimi javnimi službami nekaterih občin pa se je že odzval župan Mestne občine Velenje Peter Dermol, ki je dejal, da ne občina ne velenjska komunala ne sodelujeta pri določanju cene toplote iz Termoelektrarne Šoštanj, da pa bi lahko s spremembo zakona postali aktivni udeleženki pri oblikovanju variabilnega dela cene toplote.  

Ljudska iniciativa Velenje se bo z ministrom za okolje, podnebje in energijo Bojanom Kumrom sestala prihodnji teden, od pristojnih pa pričakujejo, da se bodo na njihove zahteve odzvali v roku štirinajstih dni.

Komentarji (5)

. (ni preverjeno)

Pacienti bi se radi šenki greli, trbej jin povedati ka je teš nej od Velenja.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Točno tak !

In reply to by . (ni preverjeno)

lavarazarasikax (ni preverjeno)

Nujno znižati cene elektrike tu se gre za čisto krajo denarja! Cigani lopovski da bi spocrkali že inauk parazitske svinje nenasitne! Dol vas spostrelite s svinjsko pištolo direkt v čelo!

infciaia (ni preverjeno)

je dejal Asmir Bećarević..
ma kaj nas briga kaj se dogaj na kososvu.

Jovane (ni preverjeno)

Holob de zriktau ka mo meli poceni elektriko, nizke davke in velko socialno. Tak se je obljublalo. To ste volili ali ka zdaj jočete?

Starejše novice