Foto: Jure Banfi
Nedeljski derbi Mure in Maribora, ki ga je žal zasenčil incident, si je v Fazaneriji ogledal tudi legendarni član soboške zasedbe, ki je leta 1995 osvojila pokalno lovoriko. Pred tekmo smo se pogovarjali z Marijanom Bakulo.

Prekmursko-štajerski derbi Mure in Maribora bo zaradi dogodka v 57. minuti nosil črno piko, pred tekmo pa je praktično vse minevalo v znamenju praznika črno-belih.

V soboškem prvoligašu letos obeležujejo stoletnico igranja nogometa, vrhunec praznovanja bo na sporedu avgusta, nedeljska tekma proti Mariboru pa je predstavljala nekakšno otvoritev tega dogajanja.

Derbi je na tribune zvabil več kot tri tisoč ljubiteljev nogometa, na glavni tribuni pa si je dvoboj ogledal tudi Marijan Bakula. Eden od tistih tujih nogometašev, ki jih lahko uvrstimo med legendarne člane črno-belih, si je še pred začetnim žvižgom ogledal klubske prostore, nekaj minut in besed pa je namenil tudi bralcem Sobotainfo.

»Po štirih ali petih letih sem spet tukaj v Fazaneriji, vesel sem, da sem spet tukaj. Pred nami je derbi, nadejam se, da bomo spremljali dobro tekmo,« je zdaj 57-letni Bakula dejal pred začetkom srečanja.

Mura mu je ostala v srcu

»Stoletni jubilej je velika stvar, to je nekaj izjemnega. Mura mi je kot klub ostala v srcu, tukaj se je vedno igral dober nogomet, nogometaši Mure pa so bili veliki borci, 'fajterji'.

Tako je bilo tudi v mojem času, ko smo osvojili prvi pokalni naslov. Zdaj je manjša kriza, vendar verjamem, da se bodo vrnili boljši časi,« je optimističen nekdanji vezist, ki je barve Mure branil v dveh obdobjih.

V Žepčah rojeni nogometaš je velik del svoje kariere preživel prav v Sloveniji. Še pred razpadom Jugoslavije je igral za Čelik iz Zenice, slovenski javnosti pa se je najprej predstavil v dresu Maribora in v krstni sezoni slovenskega državnega prvenstva za vijoličaste zabil kar deset ligaških zadetkov. Po skupno 64 ligaških tekmah v dveh sezonah je mesto ob Dravi zamenjal za prekmursko ravnico.

Prva epizoda v Fazaneriji je trajala tri leta in pol, sredi leta 1995 pa je v drugi črno-beli sezoni kot kapetan dvignil lovoriko za prvi pokalni naslov Mure po slovenski osamosvojitvi. Mursko Soboto je zapustil konec leta 1996 in se odpravil v Dalmacijo. Najprej je v prvi hrvaški ligi igral za Zadar, nato pa še za Šibenik.

V začetku leta 2001 pa se je kot 35-letni veteran vrnil med črno-bele in Muri iz boja za obstanek pomagal do četrtega mesta. V sezoni 2001/02 je za Sobočane zaigral še na dveh tekmah, nato pa je oblekel še dres kultnega Kamen Ingrada. V Slovenijo se je vrnil še leta 2004, ko je v tretji ligi odigral 11 tekem za Železničar iz Maribora.

Lepo bi bilo, če bi se vrnili med najboljše

Visokorasli in robustni vezist, ki bi verjetno še danes s svojo pojavo nasprotniku nagnal nekaj strahu v kosti, je za Muro nastopil na 115 ligaških tekmah. V prvenstvu je za Sobočane dosegel deset zadetkov, z 10.241 ligaškimi minutami pa je do prvega razpada kluba zasedal osmo mesto večne klubske lestvice.

Če ozremo zgolj na 90. leta prejšnjega stoletja, je prav Bakula ob Harisu Alihodžiću eden od tistih tujcev, ki so se močno vtisnili v srca privržencev Mure. Kot je dejal, so navijači že tedaj cenili borbenost nogometašev:

»Kot sem že povedal, so imeli navijači Mure od nekdaj radi borce. Navijači imajo radi borbo in če vsak da vse od sebe. Mi smo vedno dali vse od sebe. Morda zdaj manjka kaj tega, ne vem, res pa je, da je ekipa doživela precej sprememb, pred kratkim se je zamenjal tudi trener.

Verjamem, da bo to spet zaščitni znak Mure. Vselej pa ekipa potrebuje nogometaša ali dva, ki s svojo kakovostjo dvigata celotno ekipo in vsakega posameznika. Lepo bi bilo, če bi se Mura vrnila med najboljše slovenske klube, saj bi bilo to pomembno tako za mesto kot tudi za jubilej kluba.«

V nogometu ostal kot trener

Po ogledu stadiona in klubskih prostorov je Bakula, ki zdaj na Hrvaškem deluje kot trener, priznal, da se je v Fazaneriji v primerjavi z obdobjem, ko je nazadnje igral za Muro, veliko spremenilo na bolje.

»Zdaj kot trener delam v Nogometnem klubu Požega, v četrtem razredu hrvaškega nogometa. Tako ali drugače sem še vedno v športu, predvsem v nogometu.

Gledam tekme Mure in spremljam slovensko ligo v televizijskih prenosih. Vselej mi je toplo pri srcu, ko vidim dobre rezultate Mure,« nam je v krajšem pogovoru še zaupal bivši nogometaš črno-belih.

Bakula se je po nedeljski tekmi Mure in Maribora v Murski Soboti srečal z dvema nekdanjima soigralcema, Srečkom Ilićem in Goranom Gutaljem, ki sta v Prekmurju ostala tudi po koncu igralske kariere.

Kdo od tujih nogometašev črno-belih se je v preteklosti vam najbolje vtisnil v spomin? 

Komentarji (11)

trg zmage

Živo se ga spomnim, ko je Mura igrala proti Celju na Skalni kleti. Bili smo sicer na drugi strani, ampak bi kar rekel, da ni bilo daleč od sredine, ko je udaril po žogi in lobal domačega igralca (bil je tudi reprezentant, vendar se imena ne spomnim).
Pa... trening Mure, mi v buffetu in od tam glas nekdanjega trenerja (kdo je bil... spomin mi pač peša): "Ćelavi, ćelavi, će...". Bakula niti ne trzne, nato pa:
"Bakula, Bakula!"
Hiter odziv:
"Da, izvolite!"
Časi grejo naprej, vse se modernizira, tudi ta stadion, ampak tista gostilnica in vzdušje v njej, pa so bili zakon!

Tuna (ni preverjeno)

Dundek ne motaj neka v prazno. Sicer pa si ti puno po gostilnaj😃

In reply to by trg zmage

Mura je večna (ni preverjeno)

Mura je duboko u kurzi
Igrači p igrajo kot da ga celo noč u guzici imeli

In reply to by Tuna (ni preverjeno)

trg zmage

Vsake toliko časa se pojavi nekdo, ki ima nekaj proti meni! Seveda se ne upa predstaviti. In potem se navadno sprašujem, kaj sem komu storil, kajti samo pisanje ni nikoli osebno žaljivo do slehernikov na tem portalu.
Kaj jaz počenjam, je moja stvar. Tudi če hodim po gostilnah. Ne pijem za tvoj denar in ne zapravljam tvojega časa. Če bi imel samo ščepec možganov v glavi, bi to vedel, razumel in sprejel!
Žal ta portal podpira slabe ljudi tvojega kova in to je žalostno.
Sicer pa je odziv drugih (plusi) dovoljšen odgovor pri mojih spominih na Bakulo!

In reply to by Tuna (ni preverjeno)

GrintaČarna (ni preverjeno)

Spomnim se njegovoga gola, škarjice,...mislim da proti Kopri! Pa ženske s Sobote ga tudi znajo,...

D87i (ni preverjeno)

Na sredini bi mogo biti en pravi kostolomac ka bi trgo igrisce... to fali...

Mura je večna (ni preverjeno)

Moraš pa res biti pacient da si greš ogledat tekmo kjer spila Mura
Razen če navijas za Maribor

Busybee (ni preverjeno)

Legenda Baki💪💪vsaka njemi čast spomnim se ga po tom ka je bil nepopustljivi borec...to ka gnesden zamerim določenim igralcem Mure. Zgodi se slab den zgodi se marsikaj lejko ampak borbenost pa nikoli nesmi biti vprašljiva

Dišeča čebelica🐝 (ni preverjeno)

Čebela smrdiš!

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Smrdi ko stekel pes
In Njegova mati tudi

In reply to by Dišeča čebelica🐝 (ni preverjeno)

Labod (ni preverjeno)

Zdajšnji v večini manekeni naj si vzamejo za vzgled Marjana.

Starejše novice