Slika je simbolična.
»Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben,« je posvarila predsednica republike.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Volitve bodo 9. junija, volilna opravila pa bodo začela teči 11. marca. Od tedaj bo možno tudi vlaganje kandidatur. Predsednica je pozvala tudi k udeležbi na volitvah in posvarila pred lažnimi novicami.

Slovenski volivci bodo na evropskih volitvah izbirali devet poslancev Evropskega parlamenta iz Slovenije, ki bodo po besedah predsednice v naslednjih petih letih zastopali naše interese. Ob tem je poudarila, da je Evropski parlament edina neposredno izvoljena institucija v Evropski uniji.  

Priprave na volitve letos sovpadajo s praznovanjem 20. obletnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo. »Prepričana sem, da v Sloveniji tudi zaradi članstva v Evropski uniji živimo bolje, da je naše gospodarstvo zato bolj uspešno, da bolj skrbimo za naše okolje, zrak in vodo, da imajo učenci in učitelji, študenti, profesorji, raziskovalci, ustvarjalci in kulturni delavci več priložnosti,« je med drugim ocenila Pirc Musar.  

Meni tudi, da se zaradi članstva v Evropski uniji bolje razvija kmetijstvo in imamo bolj uravnotežen regionalni razvoj. »Zaradi članstva v Evropski uniji se učinkoviteje bojujemo proti klimatskim spremembam in se hkrati nanje prilagajamo. Z Evropsko unijo je prehod na trajnostno in krožno gospodarstvo hitrejši,« je navedla in dodala: 

»Zaradi članstva v Evropski uniji tudi glas Slovenije v svetu več šteje.«  

Zato je še toliko bolj pomembno, da izvedbo volitev in tudi udeležbo vzamemo resno, je opozorila in posvarila, da »si ne moremo privoščiti nepotrebnih zapletov pri organizaciji volitev«. 

»Zato od pristojnih ministrstev pričakujem, da se tega zavedajo in bodo v sodelovanju z Državno volilno komisijo zagotovili pogoje za nemoteno izvedbo volitev,« je bila jasna.  

Odgovornost državljank in državljanov pa je, da se volitev udeležijo v čim večjem številu, je poudarila predsednica. Napovedala je, da bo tudi sama v naslednjih mesecih aktivno pozivala k udeležbi na volitvah. 

V sodelovanju z drugimi institucijami bodo v njenem uradu pripravili pogovore z državljani o Evropski uniji, obiskovala bo srednje šole in fakultete ter druge ustanove.  

Volivce poziva, naj se poučijo o Evropski uniji. »Hkrati pa bodite pozorni na kampanje lažnih novic, ki bodo predvsem po družbenih medijih poskušale vplivati na vas. Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben,« je posvarila. 

A dodala: »Vaše mnenje je pomembno. Vzemite svojo prihodnost v svoje roke. Ne dovolite, da bi o vaši prihodnosti odločal nekdo drug. Mislite na Evropo in pojdite na volitve.«

Komentarji (14)

geerzhaac (ni preverjeno)

VSAKE VOLITVE SO ZLAŽIRANE IN VNAPREJ NASTAVLJENE TO ZDAJ ŽE VE VSAKO BUDALO! IN VI NE ODLOČATE O NIČEMER!

Mura je večna (ni preverjeno)

kaj baba ve

kakpatenej (ni preverjeno)

»Govorili vam bodo, da vaš glas ne šteje. Da je vse že odločeno. Da so vsi politiki enaki. Da Evropski parlament ni pomemben,«
.
To nan ne govorijo.... to nan kažejo! Vsakodnevno! Nega šanse ka iden na volitve... nihče od teh nesnag si ne zasluži moj glas, ka de sedo tan v Bruseli za velke pejneze in nič delo. Ob enen pa sodeloval pri siromašenji naše države, omejevanji prebivalcov, kmetov, industrije.... EU je en velki fail. In ges ne mislin sodelovati, oziroma omogočati nekomi ka de tan meglo mešo.... ali pa še to nej.

Mura je večna (ni preverjeno)

jaz bom volil natašo sukič

In reply to by kakpatenej (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Ljudje so budale,ker hodijo na volitve,vse kaj so do sedaj zvolili so zvolili,LAŽLJIVCE,ljudje ,ki hodijo na volitve se jim laž servira kot resnica,ljudje ne verjemite politikom ker vas peljejo žejne preko vode in vas bodo vedno.Pustite jih naj se sami zvolijo,ker se vedno izgovarjajo da se niso sami zvolili, ker so jih ljudje.Vem da vam zastonj pišem in govorim ampak vas želim opozoriti ker v preteklosti ste vedno izvolili mačka v žaklu.

volitve (ni preverjeno)

edine volitve kere še iden so za izstop iz EU. Ker ovače de nas to pokopalo, smo že na najboukše poti do toga.

Ograček (ni preverjeno)

JANŠA,JANŠA. Zdaj bi bili že Švica,če ne bi Slovence z Zlatkojon pa Pop tv poslušale. Država ide v kurac. Romunija nas je prehitela. Vupan,ka vas je pamet srečala. Ale pa ite vsi tume pritlikavome goričance vsi rit lizat. Mislen of gnoj iz ozadja,ka je Krambergera spakivo.

švicaar (ni preverjeno)

Janša je bil že več krat na oblasti pa nigdar neje nači bilou kak pod lejvimi lopovami. Tak ka se nehajte sramotiti eni s takšnimi izjavami ka de Janša to pa tisto pa ka de nan boukše. V bistvi nan je sigdar po njin bilou slabše. Tak ka majster lepou se zmejri, ge si pa kokice zemen pa komaj čakan na nadaljevanje takšnih maloumnih izlivov komunistovih vernikov pred volitvami.

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

jreptil (ni preverjeno)

da ga hebes, drugo nam ne preostane kak Janša, ovi so še slabši, dosta slabši, torej volimo Janša

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...samo tou povejn...na volijtve za EU posance...nejdemo ponovno...ampač idemo v rednon cikli kak se volijtve izvajajo po zakoni...vij pa rejsan razmislite kak pijšete pa kopejrate nekše članke od nedri indri...dokeč ste nücali indigo tablo ...van je kelko telko šlo...zaj pa katastrofa...dol se zaprite

debeli fuknjenec (ni preverjeno)

jaz bom volil nataso musar

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

Pujsa Pepa (ni preverjeno)

koga ali kaj boš volil

In reply to by debeli fuknjenec (ni preverjeno)

jurko (ni preverjeno)

O pomembnosti volitev se oglaša, o zdravstvu, o dragem nakupu, o stavkah je pa ga. precednica tiho.

Hotel-diana (ni preverjeno)

JST RAKŠ GREM NA MORJE, KO JEBO VAŠIH LAŽIRANIH VOLITEV🖕🖕

Starejše novice