Na kmečkem protestu se je na Ptuju in v Murski Soboti danes zbralo več kot 150 kmetov s traktorji. Z upočasnjeno vožnjo so približno opoldan na Ptuju povzročili pravi prometni kolaps, v Murski Soboti pa so zavzeli nekatera krožišča.

Danes so po Sloveniji potekali protesti kmetov zaradi trenutnega stanja v kmetijstvu. 

Na shodih v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Ptuju in Celju so izpostavili več zahtev do vladajoče politike, med drugim zaščito kmetijskih zemljišč, spremembe v OMD plačilih ter zmanjšanje birokracije. 

Prometni kolaps na Ptuju

Okrog poldneva se je približno 60 kmetov s traktorji podalo na upočasnjeno vožnjo po Ptuju. Začeli so pri nakupovalnem središču Qlandia in nadaljevali po Ormoški cesti čez Puhov most in nato mimo Perutnine Ptuj čez stari most.

S počasno vožnjo so okrog 12. ure povzročili pravi prometni kolaps na Ptuju, ki je trajal približno eno uro. 

V Murski Soboti pa je približno 80 traktoristov zavzelo nekatera krožišča v bližini trgovskih centrov.

Tudi kmetje smo ljudje, so opozarjali

»Kmetje skrbimo, da imate kaj jesti.« »Ni kmeta, ni hrane.« To so zgolj nekatere parole na transparentih, s katerimi so, kot pravijo, želeli opozoriti na mačehovski odnos države do kmeta in izraziti svoje nestrinjanje s skupno kmetijsko politiko.

»Jezni smo, ker nas vlada noče poslušati. Mladi si želimo spremembe, mi smo tisti, ki bomo naše kmetijstvo gnali naprej in hočemo, da nas poslušajo,« pravi mlada kmetica Blažka Horvat.

»Mi smo ljudje. Ne pa da nas imajo za tretjerazredni narod v državi,« dodaja kmet Marjan Hameršak.

»Če se ne bomo borili za našo kmetijstvo v Sloveniji, nas bo država pokopala z vsemi omejitvami, cenami,« je bil neposreden mladi kmet Jan Brmež Čeligo.

»Želijo me razlastniniti.«

Med protestniki smo srečali tudi veliko mladih kmetov, ki zaskrbljeno zrejo v prihodnost. 

»Če se bo tak nadaljevalo, bo zelo slabo, tak kot je zdaj, ja,« pravita Tilen Terbuc in Dominik Lah in dodajata, da je tudi zanimanja za kmetijsko šolo vse manj. 

»Imam tudi mlado družino za seboj, dva otroka, dva sinova. Ampak če bo tak šlo naprej, mislim, da bomo morali opustiti kmetijstvo, ker jaz tudi ne vidim več prihodnosti v tem,« zaupa Jernej Klemenčič.

Saj, kako pa naj jo, če pa se je zaradi umeščanja vodnega zadrževalnika na njegovem zemljišču, znašel v postopku razlastitve, pravi Klemenčič.

»Osebno mene želijo na mojih parcelah razlastniniti. Imam odločbo o razlastitvi, se pritožujemo že en čas z odvetnikom, ampak so naše pritožbe vse zavrnjene,« pravi Klemenčič.

Delajo več, zaslužijo manj

Kmetovanje postaja vse dražje, v žepih pa imajo vse manj, pravijo. 

Moti jih tudi uvoz poceni hrane iz tretjih držav, predvsem ukrajinskega žita.

»Ki je po zelo nizki ceni, govori se cena od 100 do 105 evrov za tono. Naš kmet oziroma evropski kmet tega ne bo prenesel oziroma bo zelo težko preživel,« pravi kmet Kovač Ervin.

»Ta pšenica je pridelana v obrobju okrog Černobila. Ta pšenica je nekvalitetna in neprimerna za prehrano ljudi, niti živali,« je brez dlake na jeziku dejal kmet Stanislav Klemenčič.

Če jim država ne prisluhne, bodo pred nakupovalne centre nasuli gnoj

Pričakujejo, da bo država njihovim zahtevam vendarle prisluhnila. V nasprotnem primeru bodo namreč morali proteste zaostrovati. Pripravljeni so tudi ovirati državo in protestirati po več dni skupaj.

»Vlada je kriva toliko, da pred subvencijsko kampanjo si zmišljuje in spreminja pogoje. Tako kot lani – mi podpišemo, se obvezujemo, oni pa ne. In to tak ne ide. Še v javni hiši je večji red, kak je tu,« pravi kmet Boris Gumilar.

Če zahteve ne bodo uresničene, pa grozijo, da tale kup gnoja prihodnjič ne bo ostal v lopati, temveč ga bodo po besedah Stanislava Klemenčiča, nasuli pred trgovske centre. Razmišljajo tudi o zapori mejnih prehodov

Komentarji (61)

Koploo (ni preverjeno)

Si zaposlen. Delodajalec, ki te plačuje je tvoj šef. Če ga ne poslušaš ali ne upoštevaš navodil, te odpustijo ali pa sam greš drugam. Država plačuje kmeta, po programu ki so ga zapisali, če se ne strinjajo s plačili, naj zamenjajo delodajalca ali dajo odpoved. Šef plačuje delavca.
Bodite samostojni in neodvisni na svoji zemlji ali se upoštevajte tistega ki vam daje veliko plačo.

Pasulj (ni preverjeno)

Ka pa Marijo tij blebečeš ka te keri povozo gnes. Tau mogauče v bolnici pijšeš.

In reply to by Koploo (ni preverjeno)

Tanja flasskon (ni preverjeno)

VELIKI TRAKTOR
MALI KUREC

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

sizif (ni preverjeno)

Ohraniti je potrebno kulturno krajino s podobo obdelanih njiv in travnikov ter s tem biotsko raznovrstnost.
Ampak ta kmečki ceh, ki se ustvarja danes, tega nima za poslanstvo. To so industrialci in onesneževalci z logiko rapidnega izkoriščanja najemniške zemlje za čim večji profit, skratka čista podoba neoliberalnega kapitalizma v podobi kmeta. Že zdavnaj so izumrli mali kmetje, ki so cenili svojo zemljo in se zavedali da bodo morali od nje živeti tudi številne generacije njihovih potomcev.

In reply to by Koploo (ni preverjeno)

Jerry1 (ni preverjeno)

Res je, danes je kmetijstvo industrija, vseeno pa imajo kmetje pravico boriti se za svoje interese. Žal pa danes v Sloveniji ne gre za borbo za stanovski interes ampak gre le za poskus Kmetijsko gozdarske zbornice in Sindikata kmetov Slovenije, da bi škodili vladi Roberta Goloba in da bi Janeza Janšo ponovno pripeljali na oblast.

In reply to by sizif (ni preverjeno)

Tanja flasskon (ni preverjeno)

Kmetje izkoriščajo državo in delavski razred
Delavski razred je lačen

In reply to by Jerry1 (ni preverjeno)

Jos (ni preverjeno)

Majster ide za kmeta 😆
Po tvoji logike de ti fajn

In reply to by Tanja flasskon (ni preverjeno)

Qertoopp (ni preverjeno)

"Ohraniti je potrebno kulturno krajino s podobo obdelanih njiv in travnikov ter s tem biotsko raznovrstnost."
Povej, da se mal hecas.? Ker z Monsantom, Bayer crop, in drugimi giganti umetnih gnojil se preko kmetijstva vse to uničuje kar ti pišeš.
Čisti eko kmetije izvzete.

In reply to by sizif (ni preverjeno)

PROLETAR (ni preverjeno)

Kdo je pri Postojni razlil gnojnico. Uradnik, učitelj, miličnik..... KMET !

In reply to by Koploo (ni preverjeno)

Tako.jyt (ni preverjeno)

Tako je in to je bil veliki kmet, kmetijski obrat. Gre za ekološko katastrofo. In oni sebe imenujejo da ohranjajo naravi. mogoče tisti kmet ki hodi v službo in denar meče v kmetijo, vsi ostali kmetijski obrati grejo čez naravo in okolje preko trupel do dobička.

In reply to by PROLETAR (ni preverjeno)

Jos (ni preverjeno)

Pred zagonom jezika vklopi možgane

In reply to by PROLETAR (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Ka si pa ti pojo gnes? Se bole bi mogli iti, nej s taksin softic proteston.

In reply to by Koploo (ni preverjeno)

Jerry1 (ni preverjeno)

Verjamem, da so nekater težave, ki jih imajo kmetje realne. Problem pa je v tem, da sta Kmetijsko gozdarska zbornica in Sindikat kmetov Slovenije, ki vsakič orgnizirata kmečke proteste, obe skrajno desni politični organizaciji. S protesti imata le en cilj, škoditi vladi Goloba in pomagati Janezu Janši. Današnji protest nima s stanjem v kmetijstvu nobene zveze. Kmečki protesti so zmeraj, ko je na oblasti leva koalicija in nikoli, ko je na oblasti desna. V letih 2020 - 2022 je bil na oblasti Janša, cene repromateriala so leta 2021 poskočile navzgor za 300 odstotkov pa kmetje niso štrajkali. Janša podpira Ukrajino, od koder prihajajo poceni žiarice, pa slovenski kmetje ne protestirajo proti temu. Danes stanje v kmetijstvu ni nič slabše kot je bilo v letih 2020 -2022, je popolnoma enako. Kvečjemu je stanje boljše ker so se cene repromateriala spet znižale. Pa vendar so kmetje (kgzs in sks) na protestih vsaka dva tedna. Zakaj ? Jasno, zato, da bi pomagali Janezu Janši ponovno priti na oblast. Zato ne podpiramo kmečkih protestov.

balounar (ni preverjeno)

Jerry1 Budalo, vej so pa po cejli Europi kmečki štrajki, tao vse Janšek zapovedo?

In reply to by Jerry1 (ni preverjeno)

Jerry1 (ni preverjeno)

Nej so po cejloj Evropi nego samo v Nemčiji pa Poljski šterivi sta žitnici Evrope pa jivi uvoz z Ukrajine najbole prizadene. Slovenija je živinorejska država zatou je za Slovenijo isto zdaj kak je bilou leta 2020 pa 2021. Zakoj so te kmetje nej protestejrali ? Zatou ka je te bil Janša na oblasti.

In reply to by balounar (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Jerry, malo razgledanosti prosim, protesti so po vseh državah, od poljske, nemčije, francije, nizozemske, belgije, italije, slovenije, srbije, španije. Sem zavedno navedel samo države, ki so najbolj izpostaljene v medijih in kjer lokalne kmete spremljam po socialnih omrežjih. Pa angleže ne pozabimo. Razmere take kot so niso več vzdržne in bo počilo, kmetje po EU čakajo kaj bo naredila komisija, če ne bo ustavila uvoza sranja iz ukrajine in raznih sporazumov, ki so v delu, bodo kmetje zaprli celoten EU. Pa ne samo kmetje, prevozniki, industrija, ... Drugod kmete podpirajo, pa to ali so mali ali veliki, ali imajo traktor za nekaj jurjev ali pa za nekaj 100, nihče ne jamra nad tem, vsi se strinjajo da brez kmeta ni hrane, ni države, ni prihodnosti. Pri nas pa eni in isti imbicili drugo ne vejo kot lapati o traktorjih. Ja veliki kmetje imajo velike traktorje, so si jih zaslužili, se jim rentirajo, rabijo res tako velike traktorje, bi rekel da določeni ja, drugi pa ne. Imajo lepo urejene kmetije, dober vozni park, ja eni imajo, drugi da nimajo. Eni so gospodje drugi pa ne. To je samo posredni problem in nima z trenutnim stanjem v EU in sloveniji nobene veze. Vazalska politika je prišla do te točke, da se je potrebno dvigniti in boriti za svojo prihodnost. To pišem kot mali/hobi kmet, ki smo tako ali tako na robu uničenja, ki si ta dragi hobi financira z plačo, torej tudi kot delavec, ki je posredno velikim financiral to kar imajo. Pa ali je to problem, bogatim financiramo tesle, namišljenim siromakom in delomrznežem vrtec, socialno podporo. Če že država razmetava moj denar potem ga naj dobi vsaj nekdo, ki nekaj da od sebe.

In reply to by Jerry1 (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

će še enkrat napišeš tako neumnost ti ga bom popušil da ti bodo oke vun spadnule
potem pa ga boš ti meni
Velja
mucek moj

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Ti glupa pederčino, v rit si ga vtakni, pa sam si ga potegni.

In reply to by Lubrikantis (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

Gost55 kaj si tak hudi
Jeza škoduje lepoti
in tudi ritne mišice ti vkup vleče
Sprosti se
Ti bo lepše ko ga boš imel notri

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Pazi primitivec, da dobiš prijavo zaradi nadlegovanja in se boš zagovarjal ter plačeval. Nisi anonimen če to misliš. Takim kot ti drugo ne pomaga, da se ga udari po denarnici, pa bomo potem videli kdo se bo smejal.

In reply to by Lubrikantis (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

Gost55 kaj si tak hudi
Jeza škoduje lepoti
in tudi ritne mišice ti vkup vleče
Sprosti se
Ti bo lepše ko ga boš imel notri
se boš smejal kot revež belemu kruhi
ko ga boš imel v guzic

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

pa saj ga bom imel jaz v guzic
in ne ti
kaj si mogoče ljubosumen

In reply to by Lubrikantis (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

vidim da se jeziš
ker ti ritne mišice ti vkup vleče
Sprosti se

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Gost55 (ni preverjeno)

Kiri in ostali, ... dajte enkrat uredite te komentarje in tole nesnago spravite dol z portala, ker bo prišlo do kazenske ovadbe, potem pa boste tudi vi odgovarjali.

In reply to by Lubrikantis (ni preverjeno)

aaaa (ni preverjeno)

gre se za globalne razmere ,kjer hočejo globalisti uničiti in pod sebe spraviti vsak košček rodilne zemlje v svetu in prodajat gensko spremenjeno hrano. to pa vsi ,,vemo ,, katere svetovne multi korporacijeso to. Pa nisem kmet

Bbbbb (ni preverjeno)

To je dolgoročni cilj, ki pa ga lahko dosežejo samo ko bodo na tisoče malih kmetij uničili, pri čemer jih veliki kmetje pomagajo in nato vso zemljo združili v velike kulake in velikih farme, te pa nato z lahkoto "obglavili". Kdo bo potem protestiral?

In reply to by aaaa (ni preverjeno)

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Vsi smo mi tretjerazredni narod, sprijaznite se stem! Kama smo več prišli, gnes je več kmet prehitel,doktarje,direktorje, samo če primerjamo kakše kuče Majo pa razne Porscheje pa take, Ne me Hrvati in taki bi še zaj štrajkali... Baja zahtevlejo od države blendirane traktorje pa take !

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Ne me Hecati, San napiso sobinfko!

In reply to by Papežovpolitik (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Teh protestov po evropi ne bi bilo, ce ne bi bila kmetijska politika eu-je ze vec lejt cisto zafurana. Zacalo se je z dolocanjem kvot kelko in ka lahko stera drzava pridela na zemli in celo po kaksi cejni. Prosti trg bi mogel valati tudi za kmetijstvo in se kmeti ne bi tak masovno okorisci z xxl subvencijami.

Geza1234 (ni preverjeno)

SOS=Seljak ostaje Seljak

. (ni preverjeno)

Nemaš kaj dan jin praf EU davle Ukrajini milijarde uni pa izvažajo žito po dumpinških cejnaj .Eu parlament je nej za drujgo kak za zakuriti z poslancami vrejd.

..... Ko (ni preverjeno)

To je bil prvotni cilj Američanov. Sankcije proti Rusiji delujejo v korist Amerike in v škodo EU. Ker tako v Bruslju želijo. Pa kaj mislite kdo je razstrelil severni tok 2, strateško investicijo za Nemčijo ??

In reply to by . (ni preverjeno)

Tanja flasskon (ni preverjeno)

jaz mislim da ga je Janez Janša
in naj se mu za kazen kurec stanjša

In reply to by ..... Ko (ni preverjeno)

Jojur (ni preverjeno)

Nemate zadosta John Deerov?

Bvcxxcc (ni preverjeno)

Ne pozabi v Prekmurju so bolj mahnjeni na Fendta.
p.s. očitno jih bo na koncu fental.

In reply to by Jojur (ni preverjeno)

44 (ni preverjeno)

Protestiraj a ne skodi drugim

Varda (ni preverjeno)

To zame ni štrajk kmetje se s traktorjev smejejo,ko udeležence v prometu jebejo v glavo.Nezadovolnim udeležencem protesta po navadi ni bilo za smeh.Policaji pa so tudi loleki v križiščih stojijo in gledajo kako kmetje telefonirajo med vožnjo

Papežovpolitik (ni preverjeno)

Nej se bati, prekrškarje v prometni so več identificirali kakor tudi njihove traktorje katere smo jin mi kupili!

In reply to by Varda (ni preverjeno)

Cesatyu (ni preverjeno)

»Če se bo tak nadaljevalo, bo zelo slabo, tak kot je zdaj ja,« pravita Tilen Terbuc in Dominik Lah in dodajata, da je tudi zanimanja za kmetijsko šolo vse manj.
Pa sploh ve da 75% vpisanih na teh šolah sploh doma nimajo niti vrta, so iz blokov ali hiše brez koščka zemlje. Zakaj. Zato da si pridobijo službo in vam kmetov govorijo kako kmetovati. Zakaj pa ni otrok kmetov v kmetijski šoli? Ker ste vse male kmetije pojedli, kjer so bili otroci. Ti so pa šli v Avstrijo delat.

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Kulaki ne podpiram vas

Tsol Ormož (ni preverjeno)

Hej, kmetje, ki protestirati, zakaj ste bili tiho ko so razprodali tovarno sladkorja Ormož??
Tam so lahko ljudje zaslužili s pridelkom in še svoj sladkor smo imeli.
Vam povem. Ker ste dobili dobre finančna nadomestila za 10 let in ste bili tiho. Z denarjem se vse da kupit, samo pravega kmeta ne. Teh pa v Sloveniji ni veliko.

rudi,k (ni preverjeno)

Vi, ki tako protestirate kje ste bili ves čas, ko ste si basali subvencije in nepovratna sredstva prisvajate si kmetijska zemljišča, ki niso vaša in dajete sramotne najemnine nekateri pa še to ne naj kmetijsko ministerstvo naj pregleda vse sklenjene pogodbe za zemljišča , ki ga obdelujete dizel boste plačevali kot mi ostali ne pa da se z subvencionirano nafto vozite s svojimi prestižnimi dizelaši in vrnite sredstva, ki ste jih dobili kot nepovratna za vse te stroje , ki jih zdaj tako umazane vozite in izsiljujete delovne ljudi, ki garajo za minimalne plače ko si vi milijonske sredstva bašete v svoje nenasitne odprtine, koliko utajenega davka za storitve in po vsem še nimate zadosti

Tanja flasskon (ni preverjeno)

tako je

In reply to by rudi,k (ni preverjeno)

Zbhhuu (ni preverjeno)

Zakaj so najemnine za njivska zemljišča Sklada kmetijskih zemljišč RS za 50% nižja kot je tržna cena v posameznem okolišu!?? Gre za oškodovanje proračuna, Sklad pa na leto iz proračuna prejme 10 milijonov za nakupe zemljišč in ostale stroške. Pa naj dvignejo najemnine in se sami financirajo.

Novi.nobi (ni preverjeno)

."..temveč ga bodo po besedah Stanislava Klemenčiča, nasuli pred trgovske centre. Razmišljajo tudi o zapori mejnih prehodov."
Super, to bi radi videli. Da vidimo ali imajo jajčka in bodi to izvedli in raskirali malo subvencije in vam bodo kazen odtegnil direktno od plačil ali bo kmetijska zbornica častila.

Jos (ni preverjeno)

Pravite ka bomo kupuvali v ukrajine rajsi ka tan poceni bole kak naše.
Zakoj ne uvozimo uradnikov, doktorof, trgovcev,... z ukrajine.
Dokotro je samo nej je tak kvaliteten.
Se pravi prišparamo😀

Praviterr (ni preverjeno)

Halo, pa to že ta in prejšnja vlada dela uvaža doktorje z Balkana s sumljivimi diplomami. Trgovci skoraj noben v velikih mestih ne govori slovensko, uradniki v Sloveniji pa noben noče biti, niti uvoženi ne. Zakaj ne uvozimo vodstva, v premnogih zbornicah, politiki. Zakaj pa nisi ukrajinski traktor kupil ker je bolj poceni, kot nemški?? To pa ne.

In reply to by Jos (ni preverjeno)

Okioppp (ni preverjeno)

Ideja za novinarje, za naslednji miren protest. Poiščite podatke v katerih vaseh oz. občinah bodo letos kmetje kupili nove kombajne vredne 300 + tisoč EUR. Seveda sofinancirano s proračunski mi eu sredstvi.

Elokog (ni preverjeno)

Vupan ka je bar eden od tej velki traktorof bil kupleni 100 procentno s kmetovi pejnez. Zakoj pa te nan država pou ali več pejnez za avto coj ne da?

Tanja flasskon (ni preverjeno)

kmetje izkoriščajo državo in delavce
Delavci so pa lačni

In reply to by Elokog (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

KMETJE PROTESTIRAJO PROTI LASTNEMU NARUDU!!!

Alo (ni preverjeno)

Kmet dobi subvencije, kmet dobi nepovratna sredstva, kmet dobi kredit brez obresti, kmet dobi cenejšo nafto... Kak za vragi te Ukrajinec pridela cenejšo pšenico?
Ajaaa tu se idemo keri de mel vekšoga... traktor mislim.

Olosh (ni preverjeno)

Ge man eno resitev za tebe. Postani kmet. Preprosto, sploh sodec po tvojen razmisljanje.

In reply to by Alo (ni preverjeno)

Okoilos (ni preverjeno)

Ge man eno resitev za tebe. Opusti kmetovanje. Preprosto, sploh sodec po tvojen razmisljanje, ne boš več protestiral za prazen nič in končno bo lahko tisti ki hoče da postane kmet, prišel do njive. Če mu seveda kulaki prej ne pograbijo njivo za velike vsote eur.

In reply to by Olosh (ni preverjeno)

Cipika (ni preverjeno)

Turniški Seči, pa Noršinski Cigut sta polek?

Gospod Čoba (ni preverjeno)

Tudi jaz sem zraven, čobe mi vleče vse navzkriž ampak jaz se ne dam. Danes prihaja iz Lendave največji kmet Magyar Bacsi. Joška Bacsi se sicer rad poserje in smrdi drugače pa je kar v redu dečko ker ima v riti vrečko.

SLINAVaC (ni preverjeno)

BRAVO JA SAM JIMA TUD NEVOŠČLJIV TREBA ŠINFATI IH

levica-je-resnica (ni preverjeno)

Našin kmeton preveč dobro ide. Niti enga ne poznan ka bi njemi slabo šlo. Večina se kurči z svojimi novimi traktorami pred gostilnami.

Gost55 (ni preverjeno)

pijejo pa samo radensko

In reply to by levica-je-resnica (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

pač niso taka pijanica kot ti
so odgovorni

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

Goricki pojep (ni preverjeno)

Zakoj pa so nej protesterali pred 1,5 leta da so odavali za 350€ za tono psenico in kukorce. Vsi so mislili da de rak vecno -+ stare zgodovinske pravice za velke subvencije. Zivine redki majo ostali bi pa sli na njive 4-6 x na njivo z veliko mehanizacijo( nepovratna sredstva )te pa julija mlinopeki i n v jesen kukorco drago prodati pa do pomladi dobro ziveti. Te se pa bijejo za zemljo za 25000-35000 € za hektar. Te pa se jin to splaca. Vsaka cast tistin ki majo zivino in delajo celo leto. Vecina pa je tistih ki bi radi z njive oddavali pa cca 30 dnij na leto delali pa dobro ziveli z velkimi traktori in velko mehanizacijoin dobrimi avtojami in velkimi subvencijami. Ka pa delavci in mali kmeti. Me zanima kelko zej velkih kmetov je kupovalo v zadnjih letih zemlo z gotovino po toj ceni in kelko z posojili. Ce se jin rejsan tak ne splaca delati in se iiti kmeta brez zivine z subvencijami in nepovratnimi sredstvi zakoj pa se te bijejo tak za zemlo in idejo eden prek drugega samo ka jo dobijo!

Starejše novice