Foto: Jure Banfi
Včerajšnje dogajanje v Fazaneriji odmeva, zagotovo bo tako še nekaj dni. Kakšna pa bo rezultatska usoda dvoboja? Maribor je bil z goloma Iličića in Soudanija na poti do zmage, bi lahko točke po kazni Nogometne zveze Slovenije pripadle Muri?

Sramoten dogodek, ki je prekinil včerajšnji derbi Mure in Maribora, je tudi v ponedeljek prva tema dneva.

Močna eksplozija, ki jo je v 57. minuti prekmursko-štajerskega derbija povzročilo prepovedano pirotehnično sredstvo, je v bolnišnico spravila pet nogometašev in kondicijskega trenerja soboške Mure.

Iz tabora črno-belih so danes sporočili, da je bilo vseh šest po pregledu v murskosoboški bolnišnici napotenih na oddelek otorinolaringologije v UKC Maribor. Niko Kasalo je zaradi poškodb sluha ostal na opazovanju, da bi izključili morebitne trajne posledice sluha zaradi močnega poka.

Tilen Ščernjavič, Žiga Laci, Robert Čakš in Luka Turudija ter kondicijski trener Gal Ribič so bili po pregledu odpuščeni iz UKC Maribor, danes pa so morali v Splošno bolnišnico Murska Sobota na dodatne preiskave.

Kakšna pa bo nadaljnja usoda tekme? To je tema, ki že od včeraj razdvaja pristaše Maribora ter Mure in ostalih prvoligašev. Bi lahko bil dvoboj registriran v korist Sobočanov?

Borut Kocet, vodja Sektorja uniformirane policije Policijske uprave Murska Sobota, je sicer včeraj zvečer potrdil, da je prepovedano pirotehnično sredstvo odvrgla ena od oseb na območju, na katerem je bila nastanjena navijaška skupina Viole.

Kaj pravi pravilnik zveze?

Mariborčani so bili z goloma Josipa Iličića in Hilala Soudanija na poti do nove spomladanske zmage, saj so vodili z 0:2, do prekinitve pa ni nič kazalo na to, da bi Mura lahko prišlo do preobrata. Bodo vijoličasti po »zaslugi« svojih navijačev ostali brez zmage, ki bi si jo verjetno priigrali na igrišču?

Na potezi so pristojni organi Nogometne zveze Slovenije. V včerajšnji izjavi, v kateri so med drugim obsodili sramoten dogodek, so zapisali, da razplet srečanja trenutno ni na prvem mestu, bo pa usoda tekme znana v najkrajšem možnem času.

Ker ne gre za prekinitev iz objektivnih razlogov, se lahko v Tekmovalnem pravilniku Nogometne zveze Slovenije opiramo na 59. člen: »Če je tekma prekinjena po krivdi ene od ekip, se tekma registrira po uradni dolžnosti s 3:0 za nasprotno ekipo, če le-ta do prekinitve ni dosegla ugodnejšega rezultata.«

Kot je moč sklepati iz disciplinskih kazni zveze, ki so zajete pod postavko nešportnega in neprimernega vedenja navijačev (prižiganje in metanje bakel, metanje petard, žaljivo skandiranje in drugo), so navijači tudi v tem primeru »del« kluba. Bodo morali Mariborčani kakšno od tekem odigrati tudi pred praznim Ljudskim vrtom?

V slovenskem prostoru se na srečo s takšnimi dogodki srečujemo sila redko, poznamo pa primere iz tujine. Novembra 2012 so navijači Zenita iz St. Petersburga v vratarja moskovskega Dinama Antona Šunina zalučali topovski udar in mu poškodovali oko. Tekma je bila prekinjena, Zenit pa je srečanje izgubil za zeleno mizo, dve tekmi pa je moral odigrati pred praznimi tribunami.

Zaradi pomanjkljive organizacije tekme bi lahko bil denarno kaznovan tudi soboški prvoligaš.

Komentarji (24)

švarce (ni preverjeno)

Bili smo zreli za tretji gol, te pa se je zgodilo..in zdaj bi naj mi dobili 3 točke?
Ja fala bougi, či inači nejde.

realnoo (ni preverjeno)

Ko ga Danica Lovenjak pokliče, jo vedno pride iskat in še obleko ji pomaga zapeti

In reply to by švarce (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

realnoo. Ka pa več XANAXA ne jemleš ka si tak fuknjeni.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Mamicaa (ni preverjeno)

Zakaj 3 točke Muri če so bili slabsi..drugacno kazen naj dobi nk malibol

Uterus vidi (ni preverjeno)

Igralci na terenu si morejo izboriti točke,če nej igralci pa sigurno nej nekši xy šalabajzer šteri je prižgal petardo in s tem omogočil ednoj od ekip 3 točk. Skregani z vso logiko in nekorektno do ostalih športnikov!

In reply to by Mamicaa (ni preverjeno)

Uterus vidi (ni preverjeno)

Tukaj je bila že prva napaka organizatorja in policije da niso profesionalno ukrepali zoper posameznih huliganov...V momenti bi morala policija sanirati tisti del občinstva in sodniki bi lejko dale normalno tekmo izvedli do konca...Neprofesionalnosti policije in organizacije domačega kluba pa je botrovalo do tega da se tekma ni mogla odigrati do konca.

In reply to by Uterus vidi (ni preverjeno)

njiva

Rezultat tekme, tu več ne igra nikše vloge in je sploj ne važen. Mi bi tekmo zgubili tak ali ovak, to je bilo jasno že pred tekmo. Važno je samo, ka se napravijo sankcije, ka se to več nede nikdar ponovilo.
Kuzmiči je lekar nej jasno, kak leko to nikak noter prnese? Halo? Zakoj pa te vij plačuvlete kazen za napr. izgrede Gringosov? Naj si je sami plačajo, če delajo škodo klubi, nej tak?
Nš Mura je organizator in tij Kuzmič si uradna oseba,ki je odgovorna za varnost na tekmi. Pika.

- (ni preverjeno)

Njiva ja pa či bi tij malo pomislo pa bi ugotouvo ka je krivec tisti keri je vrgo tou eksplozivno sredstvo. Bo šlo?

In reply to by njiva

njiva

Ka se popravin, nej s tij dejansko odgovoren za varnost, so določčene službe, samo, ti si kak organizator.

Mura je večna (ni preverjeno)

mura je duboko u kurci
i se o njoj ne splača pogovarjati sploh
Bolje da se pogovarjamo o afriški prašičji kugi
Isto sranje
drugo pakovanje

Če Ferinn (ni preverjeno)

Organizator je dolžen poskrbeti za red na prireditvi! Če ne folga 100 rediteljev, jih naj majo 300, samo to je strošek,...zato se rajši čaka policijo!!
Ne izdati dovoljenja, če ni poskrbljeno za red, plus toga morejo biti za to usposobljeni,...

Vodka (ni preverjeno)

Za varovanje je skrbela aktiva varovanje iz MB in normalno to pove vse ampak varnostniki jih nemorejo pregledati v intimne predele kot so zadnjica ita in tam najlažje prišvercaš not te stvari kot baklje policija še vozila po vaseh od Kroga vse do Lendave itd ampak upam da Niko Kasalo in ostali igralci niso res kaj hudega z sluhom

Uterus vidi (ni preverjeno)

Daj ne bluzi gluposti !

Navijač (ni preverjeno)

Komi je važno zdaj za pike! Da do dobro špilale, te do pike dobili. Ide se za to vijolčno golazen,kera je to napravila! Še na svoji FB strani zanikajo, ka bi to oni napravili.... Ka bi zdaj naj BG to vrgli. Še podpirajo svojo golazen in zanikajo krivdo! Zdaj že trdijo ka majo celo posnetek, kak bi naj BG krivi bili. Izgovarjajo se na 100 načinov! In to je navijaška skupina?! Gnoji!!! Vsen krivim ogromne denarne kazni, doživljenjsko prepoved obiska vseh športnih prireditev, pa rejdne batine!

Futuristična (ni preverjeno)

Ka pa če imajo praf in je rejsan eden bakreni plačanec vrgo tisto petardo, ne moreš nekoga kriviti dokleč mu krivda nej je dokazana, majmuni edni kretenski,gda de van tau več ednouk Jasno!?!?!

- (ni preverjeno)

Sen je jasno što je krijf zatou futuristični ne bluzi.

In reply to by Futuristična (ni preverjeno)

Kulakaškilopovi (ni preverjeno)

Ajda da te čujemo, tudi nas zanimle šteri je zaj krivec,šerlok osvetli nas tudi mi bi radi znali što je to not fukno!?

In reply to by - (ni preverjeno)

Navijač (ni preverjeno)

Idi pa probaj vrčti iz toga dela kak so BG do tja pa de ti vse jasno...... Lp!

Mura potop (ni preverjeno)

Verjetno nišče nešče dobivati točke na takšen način. Pošteno bi bilo, ka se tekma odšpila do konca, najverjetneje brez gledalcev ali pa bar brez navijaških skupin. Murino vodstvo je tudi nej čistih rok. Zamenjati varnostno službo, policija pa naj se itak pijta. Maribor pa si zasluži kazen, ka se do sedaj nej loso uslug teh "navijačev". Golazen!

Ehe (ni preverjeno)

Ka je zdaj vodstvo Mure krivo, če policija pa varovanje zatajita? Vejpa so organizerali in najeli njih, ovi pa naj opravijo svoje delo kak trbej. Ali ka de Kuzmič riti gledo?
Ampak, varovanje je melo prek podjetje iz MB, keri verjetno majo kolege med Violami in je tou šlo gladko skozi. Pa nej samo tu, po celon balkani "skous" nešče neka lejko prešverca. Večni problem.
V tujini te posebna enota pregledne vsako luknjo, plastenke vkraj zeme, itd. In te lejko ideš gor.
Glede kazni bi pa po moje moglo biti tak. Maribor oz. Sakši klub, tudi Mura, si naj naredi pravila z navijaško skupino, što, ka, kda, zakoj de plačo, če de sranje.
Tekma pa zaradi 2/3 odigranoga, zmaga za MB. Tudi neven, ka bi en norc s tribune mel vpliva na končni rezultat.
Pa razmisliti za v prihodnje, karte z osebnimi podatki, za ležjo ugotovitev takših dogodkov. Vsaj v navijaških sektorih, če že nej celi stadion.

- (ni preverjeno)

Ehe kak prvo viole so organizarana skupina kera predstavla klub. Ka se pa tijče 2/3 časa je nej poteklo pa niti veze nema. Prekinitev zaradi poškodovanja igralcov je razlog za 3 nula za Muro. Samo ten lopovon na NZS nenreš vrvati nika.

In reply to by Ehe (ni preverjeno)

Miki Mali (ni preverjeno)

Divjake pred tekmo treba zapreti, (obvezno javljanje na policiji) tak kot v Angliji in nega problemov na tekmi, denarne kazne za klub ne 1000 € (to klub ne občuti) kazni 100.000€,leto dni prepoved gledalcev na domači tekmi, nikoli več nebo incidentov.

Juhica (ni preverjeno)

Ne glede, komu bodo šle točke tekem, je potrebno Maribor drastično kaznovati, in to tako, da se Viole več ne poberejo. Posameznike obsoditi (brez zavlačevanja), prepovedi doživljenjsko obisk vsehšportnih dogodkov, ne samo nogometa. kazni bodo vzorčen primer NZS, ali jim je resnično za nogomet in ničelno toleranco nasilja ali pa so to zgolj besede...

Kulakaškilopovi (ni preverjeno)

Prvo boš ti mogo iti na policijo in prijaviti tega kršitelja pa ne samo bla,bla,bla...Ka se pa tiče kaznovanja bi bilo potrebno tudi vse vas drastično kazniti,se še spomnim ka ste vij vsega delali v Ljubljani!

Starejše novice