Slika je simbolična.
Državno središče za nadzor bolezni je zaradi novih primerov visoko patogene aviarne influence pri divjih pticah v občinah Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepovedalo rejo perutnine na prostem.

Nove primere ptičje gripe so odkrili v občinah Markovci, Hajdina in Ptuj.

Kot so sporočili iz Uprave Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, jih je nacionalni veterinarski inštitut obvestil o novih pozitivnih rezultatih preiskav na visoko patogeno aviarno influenco H5N1 pri dveh labodih grbcih, najdenih v občini Markovci in občini Hajdina, ter pri divji gosi, najdeni v občini Ptuj. 

V torek so objavili, da so ptičjo gripo potrdili pri osmih labodih grbcih, ki so jih našli v občini Markovci. 

Državno središče za nadzor bolezni je to preučilo in sprejelo sklep, da se za zmanjšanje tveganja za prenos virusa s prostoživečih ptic na perutnino na območju občin Ptuj, Markovci, Videm pri Ptuju, Cirkulane in Hajdina prepove rejo perutnine na prostem, so pojasnili. 

Ptičja gripa razsaja tudi v sosednjih državah in po celi Evropi

Po njihovih navedbah v večini evropskih držav narašča število primerov HPAI tako pri perutnini kot pri divjih pticah. Bolezen so potrdile tudi vse sosednje države, zato je ključnega pomena, da rejci dosledno izvajajo biovarnostne ukrepe, so poudarili. 

Rejce perutnine in ptic v ujetništvu pozivajo, naj v primeru, da opazijo katerega od znakov bolezni, o tem takoj obvestijo svojega veterinarja.

Med znaki so zmanjšana poraba krme in vode za več kot 20 odstotkov, padec nesnosti za več kot pet odstotkov, ki traja že več kot dva dni, povišan dnevni pogin za več kot trikrat od pričakovanega ali pojav različnih kliničnih znakov. 

Ker se bolezen lahko prenaša tudi preko kontaminirane obutve in preko živali, ki pridejo v stik s poginjenimi pticami ali njihovimi izločki, sprehajalce prosijo, da se izogibajo vodnim površinam, na katerih so vodne ptice, in jih ne krmijo. V primeru, da opazijo poginjene vodne ptice, naj pokličejo številko 112, poziva uprava.

Komentarji (14)

čarni vrag (ni preverjeno)

Treba je zmanjšati število ljudi in živali zaradi borbe proti klimatskim spremembam. Zaenkrat to probajo doseči z nalezljivimi boleznimi. Komaj so nas idioti prenehali bombardirati z nekakšnim covidom in cepiti rajo z nevarnim cepivom, že nastopijo veterinarji z novimi norostmi. Na Hrvaškem so poklali na desettisoče svinj zaradi "afriške svinjske kuge". Čudno da se pri nas še ni pojavila. Se je pa pojavila ptičja gripa, ki jo je že pred 15 leti gonila ona blond avša Čadonjič Špelič. Takrat je bolezen čudežno izginila. Labodi so že od nekdaj crkavali samo nihče jih ni testiral na gripo. Brez PCR testa ne bi bilo covida. Na onem jezeru v Markovcih je na stotine labodov. Crknilo jih je samo šest. Če bi bila gripa res nevarna bi jih crknila vsaj polovica

Lubrikantis (ni preverjeno)

Vupan, ka za vsakoga ftiča pokazejo realne rezultate analiz. ka nede kak pri Hrvataj, vecina kmetov ma 1 letno prepoved reje, rezultatov nega oz. so fake, zivino in perjad so jin valda zejle in fentale, narod pa hop po trgovinaj po substitute tipa monsanto.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

666 (ni preverjeno)

Prepovedati vse, pa mo tak kak v Etiopiji. Samo mo sedeli pa čakali na Božjo milost, bar de se mi živlejnje vleklo.

. (ni preverjeno)

Kak so menjali ministrico je hrana takoj bolj varna. Zdaj treba zmanjšati samo pridelavo domače hrane.

666 (ni preverjeno)

Ha ha ne boj se, domaše hrane je še samo za vzorec. Tak ka država je na pravi poti da dokončno prepove lastno samooskrbo. Kmetij več nede, več se nede špricalo, gnojilo itd. itd. In živeli bomo zdravo Slovensko življenje brez pesticidov, isekticidov, amonijaka in brez trdih delcev. Hvala ti Slovenija za čisto, zdravo in zeleno SLOVENIJO.

In reply to by . (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

ka smo ze meli opice,nore krave,svinje samo se pernati fali

Niko i ništa (ni preverjeno)

Najhujši je bil nori čelavi koronaš.

In reply to by majmun (ni preverjeno)

Leon Rupnik (ni preverjeno)

Pa tvoja mama z njim na štiraj.

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Tecumseh (ni preverjeno)

robero pernati je pa sedaj stvarno
Gotof
Ptičja gripa je smrt za leteče podgane

In reply to by Leon Rupnik (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Bole je problem steklina, kero jo vardisti prinašajo med nas.

In reply to by Tecumseh (ni preverjeno)

Leon Rupnik (ni preverjeno)

Tij si mel že steklino da si se zavrgel.

In reply to by Niko i ništa (ni preverjeno)

Ljubljančanka (ni preverjeno)

in mati njegova je imela sifilis ko je bila z njim noseča

In reply to by Leon Rupnik (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, prav na najbolj ogroženem mestu se je pojavil H5N1.

Tam so največje farme Perutnine Ptuj.

ooof (ni preverjeno)

Golob se more redno paziti zaj, ka ga nede slučajno ptičja gripa pobrala 😂🤣😂

Starejše novice