Slika je simbolična.
Nova ureditev bo veljala že na junijskih volitvah v Evropski parlament.

Veljati je začela novela zakona o volitvah v državni zbor, ki pravico voliti in biti voljen omogoča polnoletnim, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Prav tako uvaja pravico do pomočnika, ki lahko tem volivcem pomaga izraziti volilno voljo. 

Nova ureditev bo veljala že na junijskih volitvah v Evropski parlament. Državni zbor je 30. januarja brez glasu proti sprejel novelo zakona o volitvah v državni zbor. Novela omogoča pravico voliti in biti voljen za polnoletne volivce, ki so zaradi intelektualnih in psihosocialnih ovir v skrbništvu. Takšnih posameznikov je približno 3500.

Če volivec zaradi dolgotrajne telesne, duševne, intelektualne ali senzorične okvare, ne more glasovati, lahko na volišče pripelje osebo po njegovi izbiri, ki mu pri tem pomaga. O pravici volivca do pomočnika odloči volilni odbor, pomočnik pa mora biti polnoleten, še določa novela.

SD in Levica: Spremembe razumejo kot krepitev dostopnosti volilnega procesa

Ob sprejetju novele, ki jo je vložila koalicija, je predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič v imenu Svobode poudarila, da so poslanci s sprejetjem novele naredili velik korak v smislu državnosti, varstva demokracije, netolerance diskriminacije, spoštovanja vseh in vsakogar ter v smislu približevanja čim bolj vključujoči družbi.

V SD in Levici razumejo spremembe kot krepitev dostopnosti volilnega procesa.

Tudi v opozicijski SDS so ob sprejetju navedli, da je treba volilno pravico omogočiti posameznikom pod skrbništvom, v NSi pa so poudarili, da bo zakonodajna sprememba pripomogla k višji demokraciji.

Pred glasovanjem so na pomen volilne pravice za vse pred državnim zborom opozorili v Zvezi Sonček, Zavodu Risa in Društvu za kulturo inkluzije. Predstavnik Zveze Sonček Iztok Suhadolnik je poudaril, da so vrsto let opažali povečevanje števila oseb, ki so izgubile volilno pravico, ta pa je temeljna človekova pravica.

Komentarji (16)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Sem odločno proti. Kako naj ima volilno pravico nekdo, ki je umsko tako podkapacitiran, da morajo za njega skrbeti drugi ljudje? Kako naj tak človek odgovorno in resno voli, ko pa ne razume ustroja države? In, če lahko voli, je lahko tudi izvoljen, mar ne? Ali nimamo v parlamentu že sedaj dovolj ljudi katerih logika in razum sta vprašljiva? Taki ljudje bodo v neki ustanovi instruirani od skrbnikov, ki jim bodo naročili kako naj volijo oz. katerega je treba obkrožiti in tako si bodo pridobili glasove, ki jih sicer nebi. Če bi bil prvi april bi še razumel da gre za šalo, ker pa je pustni čas gre gotovo za BUTALSKI ZAKON. Sedaj od pametnih predlagateljev pričakujem samo še predlog zakona, po katerem bodo umsko prizadeti ljudje lahko vozili avtobuse, vlake in pilotirali avione.

majmun (ni preverjeno)

prag za parlament in volivce.

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

županiseradislikajo (ni preverjeno)

to bodo vsi naši volilelici

In reply to by majmun (ni preverjeno)

majmun (ni preverjeno)

ne ven za enoga normalnoga soseda, vse je kuko

In reply to by županiseradislikajo (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

takšen ki mu morajo drugi rit obristi
je lahko samo volilec komunistov

In reply to by majmun (ni preverjeno)

Fake (ni preverjeno)

3.500 jih je. Tudi če glasujejo za Miki miško ne bodo vplivali na rezultat volitev. Koliko SDSjevih pa voli po pameti in razume ustroj države? volijo sliko človeka, ki ga imajo v glavi in ne programa. Pa sran te je lejko ka si tak diskriminatoren. Mogoče pa bi upokojence stare nad 70 (sklepam da si to ti iz tvojega nicka) tudi izločili, saj spomin in pamet tudi že slabše delata (demenca, ...)

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Sokrates1974 (ni preverjeno)

Čutimo kako so se volivci odločali zdaj že skoraj dve leti.nazaj, pa takrat še ni bilo te zakonodaje. Za gluhega še razumem, da bi ma glasovalno pravico, za slepega že malo manj, za umsko prizadetega pa nimam posluha.pustimo kaj so pravice, potrebno je tudi razumeti kaj narediš s tem, ko nekaj podpišeš, obkrožila.sicer pa, če je 400k norcev pred dvema letoma izvolili norca, naj tudi umsko prizadeti imajo to možnost.in glede na to se nam lahko obeta v prihodnosti, da bo naš pv v prihodnosti in upam, da takrat mene več ne bo, kakšen težki pacient iz Polja. Namreč to si zaslužimo.

In reply to by Fake (ni preverjeno)

of majči (ni preverjeno)

vej pa sakše volitve 300 jezero polprištevnih voli pacienta iz grosuplja, pa ka te? majo to pravico

In reply to by Sokrates1974 (ni preverjeno)

Sokrates1974 (ni preverjeno)

Čudimo kako so se volivci odločali zdaj že skoraj dve leti.nazaj, pa takrat še ni bilo te zakonodaje. Za gluhega še razumem, da ima glasovalno pravico, za slepega že malo manj, za umsko prizadetega pa nimam posluha.pustimo kaj so pravice, potrebno je tudi razumeti kaj narediš s tem, ko nekaj podpišeš, obkrožila.sicer pa, če je 400k norcev pred dvema letoma izvolilo norca, naj tudi umsko prizadeti imajo to možnost.in glede na to se nam lahko obeta v prihodnosti, da bo naš pv v prihodnosti in upam, da takrat mene več ne bo, kakšen težki pacient iz Polja. Namreč to si zaslužimo.

In reply to by Fake (ni preverjeno)

Sokrates1974 (ni preverjeno)

Čudimo kako so se volivci odločali zdaj že skoraj dve leti.nazaj, pa takrat še ni bilo te zakonodaje. Za gluhega še razumem, da ima glasovalno pravico, za slepega že malo manj, za umsko prizadetega pa nimam posluha.pustimo kaj so pravice, potrebno je tudi razumeti kaj narediš s tem, ko nekaj podpišeš, obkrožiš.sicer pa, če je 400k norcev pred dvema letoma izvolilo norca, naj tudi umsko prizadeti imajo to možnost.in glede na to se nam lahko obeta v prihodnosti, da bo naš pv v prihodnosti in upam, da takrat mene več ne bo, kakšen težki pacient iz Polja. Namreč to si zaslužimo.

In reply to by Fake (ni preverjeno)

of majči (ni preverjeno)

če je merilo umska kapaciteta te tak več kak polovica ne bi smela na volišče ite

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

Sokrates1974 (ni preverjeno)

To bo šele kaos..
.

županiseradislikajo (ni preverjeno)

smo slišali
tako se govori
da bodo osebe ki jih bodo evtanazirali
lahko še predčasno volile goloba

In reply to by Sokrates1974 (ni preverjeno)

Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

to sem tudi jaz slišala

In reply to by županiseradislikajo (ni preverjeno)

Nika-svinjskoglava (ni preverjeno)

Jas sem se pa zavzemala za to
da bi sprejeli tak zakon

In reply to by Nika-pasjeglava (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

Nika čudnoga v parlamenti sidij 90% umsko prizadetih tak ka je se ok.

Starejše novice