Slika je simbolična.
Začenja se vpisovanje obveznic za državljane.

Prvič doslej se danes na več kot 200 vpisnih mestih po državi začenja vpisovanje tako imenovanih ljudskih obveznic, namenjenih fizičnim osebam s prebivališčem v Sloveniji.  

Izdane bodo v skupnem obsegu 250 milijonov evrov in z ročnostjo tri leta, letna obrestna mera bo znašala 3,4 odstotka, v izplačilo pa bodo zapadle konec februarja 2027.

Obveznice bodo dostopne na 249 vpisnih mestih po državi, in sicer prek petih distributerjev, to so banke NLB, Nova KBM, BKS in SKB ter borzno-posredniška družba Ilirika. Konkretneje - na voljo bodo v 37 poslovalnicah NLB, 45 poslovalnicah Nove KBM, 109 poslovalnicah Pošte Slovenije, osmih poslovalnicah BKS, 46 poslovalnicah SKB ter štirih poslovalnicah Ilirike.

Minimalni znesek določen pri 1000 evrov

Vpisovanje ljudskih obveznic se bo začelo danes ob odprtju poslovalnic in bo trajalo do 16. februarja do 12. ure. Na voljo bodo za vse polnoletne fizične osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. 

Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljanski borzi, bodo prosto prenosljive in jih bo lahko kupil kdorkoli.

Da bi omogočili sodelovanje čim večjemu številu vlagateljev, je minimalni znesek vpisa določen pri 1000 evrov oziroma pri vrednosti ene obveznice, maksimalni pa pri 100.000 evrov 100 obveznic.

Pozneje, ko bodo uvrščene na trgovanje na Ljubljansko borzo, omejitev glede obsega trgovanja ne bo.

Dodatna sredstva za državni proračun

Za oddajo naročila za nakup obveznic bo moral vlagatelj pri banki ali borznoposredniški hiši odpreti trgovalni račun vrednostnih papirjev, če ga seveda še nima. Pri tem bo potreboval osebni dokument, številko bančnega računa, davčno številko ter enotno matično številko občana.

Z izdajo ljudskih obveznic želijo na finančnem ministrstvu zagotoviti dodatna sredstva za državni proračun, ki ga v prihodnjih letih čakajo visoki izdatki za obnovo Slovenije po poplavah avgusta lani. 

Hkrati je cilj prispevati k razvoju kapitalskega trga ter k večjemu finančnem opismenjevanju prebivalcev, kot tudi aktivirati del vlog gospodinjstev, ki so zdaj v bankah.

Komentarji (14)

. (ni preverjeno)

Obveznice zavožene države pa ka še.

Asa4 (ni preverjeno)

Izražamo nezadovoljstvo in nemoč zaradi nikoli uresničenih obljub o nujnih zdravstvenih spremembah, ki bi nam omogočile bolj kakovostno delo z bolniki. Pogrom nad zdravniki, ki ga zaznamo v medijih, pri katerem gre pogosto za sovražni govor, ne odseva realne slike, kako ljudje v resnici vidijo delo zdravnikov. Takšen odnos je zdravniške vrste še bolj strnil, zato pričakujem, da se bodo številni odločili, da delajo skladno z zakonodajo, torej enako kot večina državljanov - 40 ur oziroma pet dni tedensko. Glede na dolgoletno kadrovsko zanemarjanje bo delo skladno z zakonodajo hitro pokazalo, da z obstoječim številom zdravnikov - ki jih po mednarodnih podatkih za dosego evropskega povprečja manjka kar tisoč - ni mogoče opraviti vsega dela, ki ga država od nas pričakuje ali celo zahteva.

čarni vrag (ni preverjeno)

Je pa mogoče opravljanje dela pri zasebnikih.

In reply to by Asa4 (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Odlično napisano.

👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Podpiram protest zdravnikov ❗❗❗

Dejanski krivci za dolge čakalne vrste in vso zmedo so ZZZS in država.

Mediji in ljudje delajo krivico zdravnikom.

Ljudje pa na žalost zaslepljeni samo z denarjem in absolutnimi zneski, ki se objavljajo.

Stopimo skupaj in podprimo zdravnike, sodnike, tožilce, javne uslužbence,...

👍👍👍👍👍👍👍👍👍

Vsi smo v istem čolnu.

Vlada se pa ukvarja sama s sabo in raznimi arogantnimi Dominikami.

In reply to by Asa4 (ni preverjeno)

vrag od vraga (ni preverjeno)

Kakšno oblast ste izvolili takšno imamo. Zato zdaj ne jočite. Kar ste hoteli ste dobili. LP.

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

Dudul Odranski (ni preverjeno)

Pa kakšno zvezo ima zdaj zdravniški štrajk z ljudskimi obveznicami? Daj umakni ta komentar pod ustrezno novico in tam lobiraj za pohlepne zdravnike. Tu pa reci raje kaj o teh obveznicah. Kaj ti misliš o tem?

In reply to by Asa4 (ni preverjeno)

Kapačinej (ni preverjeno)

Večina državljanov ima konkurenčno klavzulo, iz leta v leto večje norme, dopusta 23 dni pa še te ko šefu paše, napreduje po plačni lestvici 2-3 krat v celotni delovni dobi. Pa tudi večina državljanov ne dobi še par deset ur na mesec plačanih za dežurstva/pripravljenost oziroma po domače 90% spanje...

In reply to by Asa4 (ni preverjeno)

Avubdul (ni preverjeno)

Ka či država išče investitore?😂😂😂

zal (ni preverjeno)

to je nej za nas smrtnike ka tu komenteramo... ampak zat iste ki imajo par 100 000. sami pravijo ka za menje kak 5000 evrov se ne splača kujpiti ... što pa ma 5000??!?!!!!

Dudul Odranski (ni preverjeno)

Jaz. Pa kaj več tudi.

In reply to by zal (ni preverjeno)

smrkci (ni preverjeno)

Kako naj jaz kupim delnice če mi je pa ta banda idiotska,ki sedaj prodaja delnice vzela delo ,službo in dostojno življenje,z 300€ ne moreš kupiti delnice,sedaj bodo bogati še bolj bogati,jaz pa še bol reven se pravi da me je banda idiotska prisilila da muiram na obroke,ampak naj si dosti naberejo da bom lažje vzel tem idiotom in dal revnim,ZORO SE VRAČA.

tarča (ni preverjeno)

Moli Boga, da bo tak!
Najlepše je pa videti, kak socialistka iz stranke SD omeja “božjo voljo” in daje roke skupaj 🙏🏻 Malo manjka, pa se bo začela Dominika še križati! Ja, ko malo zagusti, se pa vsi obračate k Bogu!

In reply to by smrkci (ni preverjeno)

benzema (ni preverjeno)

Vsi vemo, da je ta kriminalna vlada RS zaradi vseh afer v prostem padu in vsi vemo, da te katastrofe, ki jo je povzročila sama ne more več popraviti...koliko časa bo preteklo predno sami ugotovijo, da so državo zafurali do neprepoznavnosti in je čas za odstop?
Oni pa ljudske obveznice, kdo jim še sploh zaupa!?

trg zmage

Take obveznice niso po svetu nič novega. Ampak naša vlada bo denar do takrat lepo zapravila... za vračilo pa vzela kredit v tujini. Domnevam! Obveznice so kar zanesljiva naložba, ni pa ravno dobiček takšen, kakršen se na prvi pogled zdi: obrestna mera je res višja, kakor za vezave na bankah, ampak tu imaš še stroške s trgovalnim računom in dobesedno zabetonirano naložbo za 3 leta. Vezave se dajo prekiniti, je nekaj izgube, tu pa tega ne moreš in ob nujni potrebi moraš vzeti kredit na banki... to pa je kar solidni strošek.
Vsak pa se naj odloči sam!

In reply to by benzema (ni preverjeno)

Starejše novice