Foto: FB/British Vogue.
Zbrali smo nekaj predlogov, kam se decembra odpraviti na izlet.

Nekatera evropska mesta so že zasijala v soju adventnih lučk, nekatera pa še bodo v prihodnjih dneh. Praznovanja ob izteku starega leta se selijo na prosto, božično-novoletne programe pa bodo na številnih trgih in starih mestnih jedrih evropskih mest popestrili tudi božični sejmi z bogato tradicijo.

Ljubljana v soju lučk žari od 1. decembra do 7. januarja 2024, za zabavo pa bodo poskrbele številne prireditve v prestolnici.

Praznični sejmi bodo letos na Bregu, Petkovškovem in Gallusovem nabrežju, spremljala pa jih bo ponudba v gostinskih hišicah na Prešernovem, Kongresnem in Pogačarjevem trgu, Stritarjevi ulici in križišču Wolfove ter Kongresnega trga.

Nekaj najlepših sejmov v Evropi pa bo tudi letos v naši neposredni bližini.

Salzburg, Dunaj, Gradec

Avstrija je država, ki slovi po božično-novoletni ponudbi. Z bogato tradicijo so se naši severni sosedje do popolnosti naučili pričarati duh prazničnega časa ob izteku leta. Stara mestna jedra so že postala prizorišče številnih božičnih sejmov, ki veljajo za najlepše v Evropi.

Slovencem je najbližji božični sejem v Salzburgu, ki velja za enega najstarejših na svetu. Božični sejem v središču mesta je odprt od 23. novembra do 1. januarja 2024.

Božični sejem v Salzburgu. Foto: FB/Vacation in Austria.

Tudi avstrijska prestolnica Dunaj je že zadišala po kuhanem vinu, pivu, pečenem kostanju, klobasah, prestah in drugih dobrotah. Dunajski božični sejmi so med Slovenci še posebej priljubljeni.

Med bolj znanimi sta zagotovo sejma pred tamkajšnjo mestno hišo in habsburško palačo Schönbrunn, ki velja za eno najpomembnejših avstrijskih kulturnih spomenikov.

Božični sejem pred mestno hišo so odprli 11. novembra, obiskovalce pa bo vabil do 26. decembra. Sejem pred palačo Schönbrun pa bo mogoče obiskati od 18. novembra do 4. januarja.

Dunaj ima več božičnih sejmov. Tako velja omeniti še:

  • božično vas pred palačo Belvedere: od 17. novembra do 23. decembra,
  • božično vas na trgu Marije Tereze: od 15. novembra do 23. decembra,
  • božično vas na kampusu dunajske univerze: od 10. novembra do 23. decembra,
  • božični sejem v Spittelbergu: od 16. do 23. decembra.
Božič na Dunaju. Foto: FB/RafaelKaiser.

Letos bodo turiste iz sosednjih držav vabili tudi božični sejmi v Gradcu, kjer si bo mogoče ogledati celo jaslice iz ledu v naravni velikosti. Božični sejem pred mestno hišo potekal od 18. novembra do 24. decembra

Najstarejši božični sejem v Gradcu, in sicer pred Frančiškansko cerkvijo, bo prav tako odprt od 18. novembra do 24. decembra.

Zagreb

Eden največjih konkurentov okrašeni slovenski prestolnici je zagotovo advent v Zagrebu, ki je pred leti prejel tri zaporedne nazive najboljšega božičnega sejma v Evropi. Letos bo sejem pri naših južnih sosedih do slovenskih obiskovalcev še posebej prijazen, saj bodo tamkajšnje dobrote lahko prvič plačali v evrskih kovancih in bankovcih.

Advent v Zagrebu se začenja 2. decembra in bo trajal do 7. januarja.

Zagrebški sejem. Foto: FB/Croatia Full Of Life.

Budimpešta

Na seznam najlepših evropskih božičnih sejmov se že leta uvršča tudi budimpeški božični sejem pred tamkajšnjo baziliko svetega Štefana. Spletna stran European best destination ga je že tretje leto zapored razglasila za najboljšega v Evropi.

Božični sejem, ki je odprt od 17. novembra do 1. januarja, obiskovalcem ponuja stojnice s hrano, okraske in druga darila. 

V madžarski prestolnici pa se ne sme spregledati tudi zelo priljubljen božični sejem na trgu Vörösmarty v središču mesta. Ta je odprt od 17. novembra do 31. decembra.

Čudovita Budimpešta. Foto: FB/Budapest, Hungary.

Za bolj avanturistične

Za večdnevne počitnice v izdihljajih starega leta je nadvse primeren London. Ta predstavlja pravi raj za ljubitelje knjig in filmov o čarovniku Harryju Potterju, ki postajajo vse bolj zakoreninjena decembrska tradicija številnih.

Zelo priljubljena med slovensko mlajšo generacijo je češka prestolnica Praga, saj ponuja pestro nočno življenje, ki denarnice ne obremeni preveč. Za ljubitelje romantike je nadvse primeren tudi Pariz ali Rim. Za bavarsko in pivsko obarvan pridih božiča pa predlagamo potovanje v München.

Vse bolj pa se Slovenci v času božično-novoletnih praznikov odločajo za oddih na Balkanu. Srbska prestolnica Beograd slovi po silvestrskih zabavah na tamkajšnjih splavih, kjer praznovanja velikokrat potekajo ob spremljavi žive glasbe in nastopih priljubljenih balkanskih izvajalcev.

Obisk Beograda lahko izkoristite tudi za enodnevni izlet v glavno mesto Vojvodine Novi Sad, kjer je božični sejem odprt od 25. novembra do 26. decembra.

Če vam balkanski utrip ustreza, a si želite bolj umirjenega vzdušja, je primerno tudi Sarajevo, ki se zadnja leta vse bolj posveča turizmu.

Komentarji (10)

Takjeto (ni preverjeno)

Salzburg najblizje? Khmmmm

Geza Mezga (ni preverjeno)

Varaždin je zelo blizu in prečudovit. Sicer pa so mnogi ljudje lačni in nimajo kaj za pod zob.........

In reply to by Takjeto (ni preverjeno)

rezka (ni preverjeno)

Dao bi tistin ka so lačni in nemajo za pod zob, nej pa ka si šou v Varaždin in se zdaj vö mečeš.

In reply to by Geza Mezga (ni preverjeno)

pimpopalimpo (ni preverjeno)

Da, nekaterim je Salzburg bližje kot drugim. Se pa strinjam, da je tudi Varaždin super. Že Čakovec je na nivoju v prazničnih časih.

Ali pa katero od sosednjih madžarskih mest.

In reply to by Geza Mezga (ni preverjeno)

lukčev mesec (ni preverjeno)

Nepozabni so adventi še za časa Jugoslavije, ko smo šli v Graz.

Enkratna, čudovita doživetja.

Za tiste, ki jim mraz ne dela težav pa Sankt Peterburg ali, kot smo ga nekoč klicali Leningrad, Rusija.

Vredno ogleda !

rezka (ni preverjeno)

Zagreb je letos katastrofa, preverjeno tej vikend. Prejšnja leta je bilo boukše, letos pa je pol centra gradbišče, tak ka se ne splača ta oditi.

Uradno.. (ni preverjeno)

Moj trenutni, pravkar sem ušel policajem, prebijal sem se skozi različne ovire..
Jebenti bile so samo sanje, prespal sem zadnjih pol ure tekme Barcelone.
Vsem skupaj želim lahko noč.

Pankoš (ni preverjeno)

Po celotni "stari" Evropi se odvijajo Adventni sejmi(Adventi Dunaj,Budimpešta ,Zagreb...) samo Ljubljana ima Božično novoletni sejem, na katerem čuješ YU trubače, toliko o spoštovanu naše tradicije in vere..

....... (ni preverjeno)

Lublana ze dolgo vec ne obstaja, to kar ti klices Lublana, je Mali Belgrad.

In reply to by Pankoš (ni preverjeno)

trubadurr (ni preverjeno)

Ja itak, zato pa sakšo leto 20+ avtobusov pravih klenih slovencov v Guči bole skače na trubaše od domačinov... pa zato sta Beograd in Banja Luka najljubšivi destinaciji pravih klenih slovencov za silvestrovanje... ka ne omenjan hord pravih klenih slovencov na Jahorini...

In reply to by Pankoš (ni preverjeno)

Starejše novice