Foto: Policija
V letošnjem letu je država za avtobusne prevoze tujcev, ki so bili prijeti pri ilegalnem prečkanju meje in so izrazili namero za mednarodno zaščito, porabila 662.624 evrov.

Država je letos do zdaj za avtobusne prevoze tujcev, ki jih zalotijo pri ilegalnem prečkanju meje in izrazijo namero za mednarodno zaščito, do azilnega doma oziroma njegove izpostave porabila 662.624 evrov, je v odgovoru na pisno poslansko vprašanje poslanca SDS Andreja Kosija odgovoril minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar.

Generalna policijska uprava in policijske uprave iz Kopra, Novega mesta, Ljubljane, Maribora in Nove Gorice so pogodbe za letos sklenile z družbo Nomago, mariborska policijska uprava pa še eno z družbo Arriva, je pojasnil.

Generalna policijska uprava je aprila lani pogodbo s prevoznikom sklenila za dve leti v višini nekaj manj kot 22.600 evrov z možnostjo povečanja za 30 odstotkov ter podaljšanja za nadaljnji dve leti.

Dodatne pogodbe

Januarja so mariborska, koprska in novomeška policijska uprava skupaj sklenile polletno pogodbo v višini pol milijona evrov, aprila pa so posamične pogodbe s prevozniki sklenile še policijske uprave same.

Foto: Bobo

Nekatere uprave so pogodbo povišale že dvakrat

Kot je razvidno iz ministrovega pisnega odgovora, ima najvišje stroške s prevozi prosilcev za azil koprska policijska uprava, ki je z Nomagom sprva sklenila dveletno pogodbo v višini dobrih 95.000 evrov, a jo nato z aneksom že dvakrat povišala in podaljšala, tako da je zdaj štiriletna pogodba vredna skoraj 250.000 evrov.

Iz dobrih 36.000 evrov so morali pogodbo prav tako že dvakrat zvišati na Policijski upravi Novo mesto, kjer je ta zdaj vredna 94.000 evrov. S 35.500 na 57.000 evrov je že zrasla pogodba Policijski upravi Maribor, z 20.000 na 32.000 evrov pa pogodba Policijski upravi Ljubljana.

Prvotno podpisane pogodbene vrednosti se tako držijo le še na Policijski upravi Nova Gorica, kjer je ta vredna dobrih 14.000 evrov, dveletno pogodbo v višini nekaj manj kot 26.000 evrov pa ima sklenjena tudi Policijska uprava Celje, a letos še niso izvedli nobenih izplačil.

Ob tem so na notranjem ministrstvu še pojasnili, da avtobusne prevoze uporabljajo v primerih, ko gre za večje število prijetih oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo.

Tako namreč lahko varneje in učinkoviteje izvedejo policijske postopke na policijskih postajah.

Ker večina migrantov izrazi namero za mednarodno zaščito, jih po zaključenem postopku z avtobusi odpeljejo v ljubljanski azilni dom

V primerih, ko tujce na podlagi meddržavnega sporazuma vračajo v sosednjo državo, je določena druga lokacija in vrsta prevoza, enako pa ravnajo tudi v primerih, ko tujce zaradi odstranitve vrnejo v sosednjo ali izvorno državo preko Centra za tujce v Postojni, je še pojasnil minister Poklukar.

Komentarji (12)

turk

A ti avtobusi vozijo na vsako uro čez cel dan?

Assia (ni preverjeno)

Taxi nekaj stane.

In reply to by turk

Gavran (ni preverjeno)

Ma ka je tau za našo bogato državo, nič drobijž.

čarni vrag (ni preverjeno)

Mi smo država lopovov in zapravljivcev. Poklukar nesposobni takoj odstopi!

Antimigrant (ni preverjeno)

Ničvredni migranti. Golazen od golazni. Neumni, agresivni, smrdljivi, hinavski, barbarski, parazitski gnoji.

. (ni preverjeno)

So skrajni desničarji! Tako piše v tedniku "Demokracija" in res je tako!

In reply to by Antimigrant (ni preverjeno)

Pujsa pepa (ni preverjeno)

Bom predlagala to golazen vozijo v živinskih vagonih

Čoban (ni preverjeno)

Saj pa take bedarije plačamo mi državljani Slovenije in ne on.Peš prišel peš naj gre nazaj od koder je prišel.Konec Debate.

Assia (ni preverjeno)

Evo, zakaj ste pa izvolili lewo vlado, pri Orbanu tega ni.

In reply to by Čoban (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

to odgovarja minister za zunanje zadeve Poklukar, Poklukar je minister za notranje zadeve, ki se rad oblizne !

Enadva (ni preverjeno)

Glavno ka mi starsi plačamo prevoz dijakom, študentom in še ten ka se zašeki vozijo...bravo

. (ni preverjeno)

Odpelajte si jih v Ljubljano, prvo ka je nova vlada napravila je žice umaknila. Evo, te jih pa mejte golobu na dvorišče dostavite

In reply to by Enadva (ni preverjeno)

Starejše novice