Slika je simbolična.
Iz popisa, izvedenega 4. decembra, je razvidno, da sta se povprečni vrednosti tako osnovne kot razširjene košarice živil znižali.

Ob zadnjem popisu spremljave osnovne in razširjene košarice živil, ki so ga 4. decembra objavili na Primerjaj-cene.si, je znano, da sta se povprečni vrednosti tako osnovne košarice 15 živil kot razširjene košarice 28 živil znižali

Povprečje osnovne košarice je nižje za 10,24 odstotka, povprečje najcenejše razširjene košarice pa za pet odstotkov in je s tem celo najnižje doslej. 

Vrednost osnovne košarice ponovno znižana 

Popis osnovne košarice s 15 živili v decembru je razkril, da se je povprečna vrednost slednje ponovno znižala in trenutno znaša 20,34 evra

»To je za 10,24 odstotka oziroma 2,33 evra manj kot v primerjavi s popisom iz 21. novembra,«
kažejo uradni podatki. 

Najvišja vrednost najcenejše košarice tokrat znaša 26,97 evra, najnižja pa 16,35 evra.

Najcenejša osnovna košarica tokrat v Hoferju, najdražja pa v Tušu 

Najcenejša osnovna košarica 15 osnovnih skupin živil je pri tokratnem popisu na voljo pri trgovcu Hofer (16,35 evra).

Sledi košarica pri trgovcu Lidl (16,37 evra), košarica v Mercatorju (18,50 evra) in košarica v Sparu (20,59 evra). 

Med dražjimi pa sta košarici trgovca Eurospin (23,82 evra) in trgovca Tuš (26,97 evra).

V najcenejši osnovni košarici po posameznem trgovcu je največ izdelkov slovenskega porekla v košarici trgovca Tuš – kar deset izdelkov, Mercator in Lidl ponujata osem izdelkov, Eurospin, Hofer in Spar pa zgolj sedem izdelkov. 

Največ izdelkov porekla Evropske unije ponujajo Hofer, Lidl in Spar (sedem izdelkov), Eurospin in Mercator ponujata pet izdelkov, najmanj pa Tuš (tri izdelke).

 V najcenejši košarici 15 osnovnih živil trgovca Lidl so vsi izdelki slovenskega porekla ali porekla Evropske unije.

Slika je simbolična. Vir: FotoBobo

Kako pa je s cenami izdelkov? 

Analiza gibanja rednih cen je v obdobju od zadnjega popisa prvega sklopa (27. marec) do 14. popisa drugega sklopa (4. december) pokazala, da se je povprečna cena izdelkov znižala v 12 kategorijah ter zvišala v dveh kategorijah. 

Za kategorijo sir gavda primerjave ni mogoče izvesti, saj se je v prvem sklopu popisovala drugače opredeljena kategorija. 

Največje znižanje je v kategoriji jogurta, za kar 32,98 odstotka. 

Naslednje največje znižanje sledi v kategorijah svinjskega mesa, kjer se je povprečna cena znižala za 28,39 odstotka, govejega mesa (27,75 odstotka), sončničnega olja (20,60 odstotka), masla (8,19 odstotka) ter belega kruha (7,69 odstotka). 

V ostalih kategorijah se je povprečna cena znižala za manj kot pet odstotkov. 

Cene so se zvišale v kategorijah testenin (7,42 odstotka) in jabolk (5,14 odstotka).

Razširjena košarica živil z najnižjo vrednostjo doslej 

Pri popisu najcenejše razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil se je povprečna vrednost skupin živil pri vseh trgovcih, z izjemo Spara, v primerjavi s popisom 21. novembra ponovno znižala in dosegla najnižjo vrednost. 

»Tokrat znaša 34,76 evra, kar je za več kot pet odstotkov (1,84 evra) manj kot na predzadnjem popisu razširjene košarice 28 osnovnih skupin živil,« je razvidno iz uradnih podatkov.

Znižala se je tudi najnižja vrednost najcenejše razširjene košarice, ki tokrat znaša 28,17 evra.

Slika je simbolična. Vir: FotoBobo

Tudi najcenejša razširjena košarica v Hoferju in najdražja v Tušu

Najcenejša razširjena košarica 28 osnovnih skupin živil je tokrat na voljo pri trgovcu Hofer v vrednosti 28,17 evra

Sledijo košarica pri trgovcu Lidl (28,68 evra), trgovcu Mercator (30,14 evra), trgovcu Spar (35,29 evra) in trgovcu Eurospin (42,48 evra). 

Najdražja košarica je pri trgovcu Tuš (43,81 evra). 

Razlika med najnižjo in najvišjo vrednostjo najcenejše košarice se je tokrat zmanjšala in znaša 15,64 evra.

V najcenejši razširjeni košarici 28 osnovnih živil po posameznem trgovcu je največ izdelkov slovenskega porekla vključenih v košarici trgovcev Tuš in Hofer, kar 18 izdelkov. 

Ostali trgovci ponujajo manj izdelkov (Lidl 16, Mercator 14, Spar 13 ter Eurospin devet izdelkov). Največ izdelkov s poreklom Evropske unije ponuja Spar (13 izdelkov), najmanj pa Tuš (štiri izdelke). 

Najmanj izdelkov porekla držav izven Evropske unije, vključenih v najcenejšo košarico, ponuja Spar, zgolj dva izdelka, v drugih pa lahko najdemo okrog pet izdelkov, z izjemo Eurospina, ki ponuja 9 izdelkov s poreklom izven Evropske unije.

In kakšne so cene izdelkov? 

Analiza gibanja rednih cen živil, vključenih v razširjeno košarico, je v zadnjih dveh tednih (primerjava med cenami 21. novembra in 4. decembra) pokazala, da je opazno znižanje cen v 17 spremljanih kategorijah. 

V petih kategorijah se je povprečna cena zvišala, v sedmih kategorijah pa se cene niso spremenile. To so kategorije goveje meso, jajca, krompir, kuhan pršut, sveže polnomastno mleko, trajno pol posneto in trajno polnomastno mleko. 

Od prvega popisa razširjene košarice (22. junija 2023) do zadnjega (4. decembra 2023) se je povprečna cena znižala v 25 kategorijah

»Najbolj se je znižala v kategoriji krompir (37,93 odstotka), povprečne cene pa so se najbolj povišale v kategoriji zelene solate (29,38 odstotka), jabolk (10,18 odstotka), jajc (3,59 odstotka) ter pršuta (3,25 odstotka),« navaja Urad Republike Slovenije. 

Sledijo kategorije jogurt (26,86 odstotka), panceta ali sušena slanina (25,94 odstotka), goveje meso (22,79 odstotka), piščančje hrenovke (22,43 odstotka), banane (17,56 odstotka), polbel kruh (16,86 odstotka), bageta (16,36 odstotka), oljčno olje (15,02 odstotka), korenje (14,76 odstotka), limone (12,16 odstotka), sir gavda (11,83 odstotka) in čebula (11,11 odstotka). 

V ostalih kategorijah je znižanje nižje od deset odstotkov. 

Slika je simbolična. Vir: Foto Bobo

Komentarji (5)

Vodostaj Green (ni preverjeno)

Vidimo da ste vi samo iz ednouga razloga tu da napizdavlede narod vi sajavi fake novinarčki!

Opazovalka (ni preverjeno)

Poserjem se na to lazno statistiko!

. (ni preverjeno)

Ne bi pravo. Cejne se pa visajo. Mleko 3.5% je nazaj na 0.99€ bilo je zaj 2 mejsca 0.79. Pa najde se se kakso zivilo :)

Gita BR (ni preverjeno)

Po statistiki se cene košarice nižajo vsak mesec. Upam, da bo košarica že drugo leto zastonj.
Joj, kdo še lahko to verjame???
Če se pa že kaj zniža, je to blago pred iztekom roka trajanja, ali pa je zelo, zelo slabe kvalitete, kot npr. S budget v Sparu. Predvsem katastrofalno slabo meso in mesni izdelki - vse smrdi, ko odpreš embalažo.

strojnik tgm (ni preverjeno)

OBSTAJAJO TRI LAŽI.
MAJHNA,VELIKA IN STATISTIČNA LAŽ!

Starejše novice