Otvoritev nove Hiše sobivanja in znanja v naselju Pušča.

Krajevna skupnost Pušča je v sodelovanju z Mestno občino Murska Sobota ter Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota danes opoldne otvorila Hišo sobivanja in znanja.

Prireditev je bila pri večnamenski dvorani na Pušči, dogodka pa se je udeležil župan Murske Sobote Damjan Anželj.

»Stalnica v današnjem času so spremembe in pa učenje. Med romsko skupnostjo je tudi vse več takih, ki končajo fakulteto,« je dejal Damjan Anželj.

Trenutno so infrastrukturna dela v Pušči v polnem teku.

»Pušča je prišla do določene stopnje in tukaj ne smemo zastati. In tudi knjižnica kot javna ustanova se s tem projektom približuje vaščanom v Pušči, mestna občina pa tudi sledi infrastrukturnim projektom v tem naselju. Samo v tem letu bo v Pušči investiranih milijon evrov. Ta hiša je dokaz sodelovanja. S tem Pušči damo novo dimenzijo,« je še dodal župan Murske Sobote.

Predstavnik romske skupnosti Darko Rudaš je poudaril, da je Pušča zelo dober primer romske skupnosti, predstavili so se tudi v evropskem parlamentu.

»Vse stvari so težke preden postanejo lahke. Danes smo dosegli določeno stopnjo razvoja. Danes predstavljamo enega dobrih primerov v Sloveniji in pa tudi v Evropi. Da je temu res tako, smo sredi septembra Puščo predstavljali v evropskem parlamentu v Bruslju.«

Ob tem pa je novo pridobitev označil za posebej pomembno za vaščane in pohvalil Mestno občino Murska Sobota.

»Romi potrebujemo družbeno infrastrukturo. S tem pridobimo družbeni in kulturni kapital. 

Prihajam iz okolja, ki je sobivanju naklonjena, na tem mestu pa moram tudi pohvaliti Mestno občino Mursko Sobota,« je še dejal Rudaš.

»S svojimi storitvami se odpiramo navzven v lokalno okolje. Posebno pozornost posvečamo ranljivim skupinam,« je dejala Klaudija Šek Škafar, direktorica Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota.

»Verjamemo, da so prav mladi prihodnost tega naselja in verjamem, da je znanje tisto, ki bo romsko skupnost peljalo v boljši jutri,« pa je dodal Dalibor Cener Horvat, predsednik krajevne skupnosti Pušča.

»Pletejo se vezi z večinskim prebivalcem. Ko prideš v Puščo, ne vidiš več meja. Enostavno se pripelješ v Puščo in si tukaj doma. Romska skupnost ima veliko za pokazati. Naj bo to nek začetek decemberskega praznovanja. Tudi tukaj bo ena točka, kjer bo mogoče skupinsko praznovanje.

Ne se ustavit, pojdite naprej,« pa je dodal Stanko Baluh, direktor Urada vlade za narodnosti.

Komentarji (7)

Nejenonejdrujgo (ni preverjeno)

Nej eno nej drujgo

Ghost (ni preverjeno)

Ta vržen Evropski pejnez

Musk9 (ni preverjeno)

Naj mi nešče obrazloži zakoj je mel guč ROKI ? Ka ma on tu poleg ? Sai on pa RUDAŠ MASNE PEJNEZE OBRAČATA

Bitangaš (ni preverjeno)

Baluh je že več dugo nej direktor urada za narodnosti. Ka te tu delal?

jurko (ni preverjeno)

Pa magistra Joužeka nej bilo?

administrator (ni preverjeno)

Kateri je župan na sliki
Ko so pa vsi si tako podobni

Xxl (ni preverjeno)

Rudaš si pa žepe puni

Starejše novice