Slika je simbolična.
Leto 2023 bo najverjetneje najbolj vroče leto v zgodovini meritev, je sporočila Svetovna meteorološka organizacija (WMO) in zahtevala nujno ukrepanje mednarodne skupnosti za zajezitev globalnega segrevanja.

V začasnem poročilu o stanju svetovnega podnebja v letu 2023 je Svetovna meteorološka organizacija opozorila, da so letos padli številni temperaturni rekordi, zato bo letošnje leto najverjetneje postalo najtoplejše leto doslej.

Pojasnila je, da je razlika med prvimi desetimi meseci v letu 2023 ter letoma 2016 in 2020, ki sta trenutno na vrhu lestvice rekordno toplih let, »takšna, da je malo verjetno, da bi zadnja dva meseca lahko vplivala na razvrstitev«.

Poročilo organizacije ugotavlja, da je bilo zadnjih devet let najtoplejših od začetka meritev. »Gre za več kot le statistiko,« je dejal generalni sekretar Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas in opozoril, da človeštvo izgublja tekmo s časom za reševanje ledenikov in zajezitev dviga morske gladine.

»Ravni toplogrednih plinov so rekordno visoke. Globalne temperature so rekordno visoke. Morska gladina se je rekordno dvignila. Morski led na Antarktiki je rekordno nizek,« je poudaril in mednarodno skupnost pozval k večjemu prizadevanju za »zajezitev vse bolj negostoljubnega podnebja v tem in prihodnjih stoletjih«.

Koncentracije toplogrednih plinov se le povečujejo

Koncentracije treh glavnih toplogrednih plinov, ogljikovega dioksida, metana in dušikovega oksida, so leta 2022 dosegle rekordno visoko raven. 

Njihova raven pa se je letos še nekoliko povečala. Samo raven ogljikovega dioksida je za 50 odstotkov višja kot v predindustrijski dobi. To pomeni, da se bodo temperature dvigovale še več let, tudi če se bodo emisije drastično zmanjšale.

Do konca oktobra pa so se povprečne globalne temperature gibale za 1,4 stopinje Celzija nad predindustrijsko ravnijo, še piše v poročilu.

Komentarji (10)

Bog nam pomagaj (ni preverjeno)

Daj ne propagirajte to sranje z podnebnimi spremembami. Če je letos blo najbolj vroče poletje, san ge devica Marija!!!

1411ms (ni preverjeno)

Prosim pošlji statistične podatke tvoje merilne postaje, s katerih je razvidno ka napisano v članki NE drži. Lp

In reply to by Bog nam pomagaj (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

Mah ko jebe tau vaše segrejvanje. Van na Sobotainfo je gvüšno že skürilo možgane

Težko bo (ni preverjeno)

Kaj pa je za pričakovati? Ravni toplogrednih plinov v ozračju se ne zmanjšujejo, niti ne stagnirajo ampak se povečujejo! Zakaj naj bi se segrevanje umirilo?
Nasprotno, postaja intenzivnejše, gre čez najbolj pesimistične modele.
Scvrli se bomo kot piceki. Neurja, poplave, suše bodo šibale tudi našo podalpsko deželico, brez milosti. To nam je zdaj že jasno. In samo hujše bo. Kje je konec? Tega nočemo slišati, ker nas je strah.

Pooii (ni preverjeno)

Enotnem Letalski promet. Poglej flightradar24 in ti bo jasno kdo je poleg tankerjev največje motilec vremena.

In reply to by Težko bo (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ja ka pa avtoji tou je nej problem? Či ti ne nucaš aviona je tvoja stvar pa ladje, ka mijsliš kak prijde poceni roba do nas?

In reply to by Pooii (ni preverjeno)

Christian verjameta (ni preverjeno)

Enim budalam še vedno nej je jasno ka se vreme in temperatura dela preko postavljenih 5G anten.Samo najvekše budale še mislijo ka so temperature v zadnjih letaj naravne, žal nabijali so postavili teh 5G anten in delali še znani kak oni želijo, danes de van narihtali -15 jutri pa se več +20 , ovce pa bojo samo debatejrali; A si vido Joža,včeri minus gnes pa sma več v vlakom plusi,pa take pa tau...Arividerči ovce zabite!

In reply to by Težko bo (ni preverjeno)

- (ni preverjeno)

Cristian ti si za hrastovec definitivno.

In reply to by Christian verjameta (ni preverjeno)

Christian verjameta (ni preverjeno)

Za marsikje.., jebeš ti Hrastovec,tau je za loleke kot si ti sam .

In reply to by - (ni preverjeno)

Yuuiih (ni preverjeno)

Globalno segrevanje ne obstaja. Zakaj. Ker redno in resno merite temperature šele zadnjih 100 let, kar pa je za zemljo predstavlja 1 sekundo. Gre za cikle zemlje. In človek nima nič s tem. Ima pa z onesnaženjem okolja in pitne vode, plastika, pesticidi, trdi delci....

Starejše novice