Foto: Jure Banfi
Nogometna reprezentanca Slovenije je z žrebom v Hamburgu dobila nasprotnike na evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje poletje gostila Nemčija. Ste zadovoljni s slovensko skupino?

Slovenski nogometaši bodo 24 let od zgodovinskih tekem v Charleroiju, Amsterdamu in Arnhemu spet zaigrali na evropskem prvenstvu.

V Nemčiji bodo junija in julija 2024 del elitne zasedbe 24 reprezentanc stare celine, ki je ostala v igri za naslov evropskega prvaka. Lovoriko branijo Italijani, ki so bili v zadnjem finalu boljši od Angležev.

V Hamburgu, ki bo eno od desetih mest gostiteljic turnirja, so danes izžrebali skupine. Reprezentanca Slovenije je žreb pričakala v tretjem kakovostnem bobnu, kar je že pomenilo, da se Slovenci v skupini ne morejo pomeriti z Nizozemci, Škoti, Hrvati, Slovaki in Čehi.

V prvi boben so bili ob Nemčiji, ki bo igrala v skupini A, uvrščeni še Portugalska, Francija, Španija, Belgija in Anglija, v drugem so se nahajale Madžarska, Turčija, Romunija, Danska, Albanija in Avstrija, v četrtem pa Italija, Srbija in Švica ter tri zmagovalke tako imenovanega »play-offa«.

V skupini z Angleži, Danci in Srbi

Nekdanji francoski reprezentant Blaise Matuidi je Slovenijo izžrebal v skupino C, v kateri sta že bili uvrščeni Anglija iz prvega in Danska iz drugega bobna, nato pa se je iz četrtega bobna pridružila še Srbija.

Slovenci bodo prvo tekmo odigrali 16. junija, v Stuttgartu se bodo pomerili z znanci iz kvalifikacij Danci. Štiri dni kasneje bo v Münchnu na sporedu obračun Slovenije in Srbije, 25. junija pa bo v Kölnu še spopad z Anglijo.

V skupini A bodo igrali Nemčija, Škotska, Madžarska in Švica, v skupini B Španija, Hrvaška, Italija in Albanija, v skupini D zmagovalka dodatnih kvalifikacij (Poljska, Wales, Finska ali Estonija), Nizozemska, Avstrija in Francija, v skupini E Belgija, Slovaška, Romunija in zmagovalka dodatnih kvalifikacij (Izrael, BiH, Ukrajina in Islandija), v skupini F Turčija, zmagovalka dodatnih kvalifikacij (Gruzija, Grčija, Kazahstan, Luksemburg), Portugalska in Češka.

Slovensko delegacijo sta na žrebu med drugimi predstavljala predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović in selektor reprezentance Matjaž Kek.

Mariborčan je izbrano vrsto po svetovnem prvenstvu 2010 popeljal še na drugo veliko tekmovanje, s tem pa je izenačil dosežek Srečka Katanca, ki je zlato generacijo z Zlatkom Zahovićem na čelu vodil na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002.

Komentarji (11)

LZN (ni preverjeno)

Srbija prva v skupini

. (ni preverjeno)

LZN ka si pijan ali ka kumaj so se uvrstili pa igre nemajo nikše. Slovenija de pred njimi definitivno.

In reply to by LZN (ni preverjeno)

Rdečeberzijanec (ni preverjeno)

Važno ka SRBE vrežemo, ostalo točka..dve., puna kapa.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Hmmmm, Slovenija dobila nasprotnike ?

Kaj pa, če so Anglija, Danska in Srbija dobili nasprotnika ?

No, vsaka reprezentanca jih je dobila.

mrgo (ni preverjeno)

Mi smo Slovenci in pišemo o naših nasprotnikih, govora je o nas .

In reply to by lukčev mesec (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

tekme s srbi soh nemo gledo, ker nejsan jugonostalgonik.

Hahahh (ni preverjeno)

Tam kjer je Slovenija, tam je vedno skupina smrti, zaradi Slovenije.

KGBB (ni preverjeno)

Škoda ,da ni prvenstvo v Sloveniji na njivi v Stožicah !

In reply to by Hahahh (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Svinja de sanjala kukorco na evropskon. Samo pazite, te kukorce svinja nede vidla niti vohala,niti senjala. Nočne more za te ograček razpezatanco so dovoljene.

mrgo (ni preverjeno)

Skupina je zelo težka, kljub vsemu pa s pogumnim pristopom, z visokim presingom, upam na 5 točk in na napredovanje . Naša velika prednost je da nas vsi trije nasprotniki podcenjujejo .

black panter

Opankare razturimo,z danci tocka pa idemo dale

Starejše novice