Foto: Bobo
Poštni delavci na protestnem shodu: Če ne bo napredka, bomo zaostrili aktivnosti.

Nekaj deset delavcev Pošte Slovenije se je zbralo na protestnem shodu v Ljubljani, na katerem so opozorili na zmanjševanje števila zaposlenih, zapiranje poslovalnic in nujnost sofinanciranja univerzalnih poštnih storitev.

V štirinajstih dneh naj bi se srečali s pristojnim ministrom Matjažem Hanom, če premika ne bo, pa so napovedali zaostrovanje aktivnosti.

Predsednica Konference Sindikata delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije Majda Stubelj je v nagovoru, ki so ga protestniki, sicer opremljeni s številnimi transparenti, spremljali z glasnimi vzkliki, piščalkami in ragljami, opozorila, da z današnjim shodom izražajo nasprotovanje odpuščanju in zmanjševanju števila zaposlenih, zapiranju poštnih poslovalnic, razprodaji premoženja. 

»Vrsto let ste varčevali na naših plečih, zato vam sporočamo, da našega premoženja ne damo,« je sporočila poslovodstvu Pošte.

Zaposleni po njenih besedah zahtevajo zakonsko ureditev financiranja univerzalnih poštnih storitev, pošteno plačilo za opravljeno delo in dostojno življenje (tudi uskladitev plač do višine inflacije v letošnjem letu) ter enakopravno obravnavo vseh zaposlenih in vseh socialnih partnerjev.

Poslovodstvu in nadzornemu svetu je očitala ignoriranje socialnega dialoga. 

»Je za vas socialni dialog, da nam na poziv o izplačilu poslovne uspešnosti niti ne odgovorite? ... Je za vas socialni dialog to, da nam na naše predloge in opozorila o kršitvah le suhoparno, pavšalno, generično odgovorite? Sporočamo vam, da to ni socialni dialog,« je bila ostra.

Foto: Bobo

Potrebne so spremembe zakona o poštnih storitvah.

Član sveta delavcev Pošte Slovenije in izvršnega odbora Sindikata delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije Božidar Pograjc je opozoril na nujne spremembe zakona o poštnih storitvah, ki bi zagotovile sistemsko financiranje bremena zagotavljanja univerzalne poštne storitve vsem državljanom na način, »da se nedelujoč kompenzacijski sklad za financiranje univerzalne storitve nadomesti z državno pomočjo iz javnih sredstev - proračuna, kar dopušča tudi poštna direktiva Evropske unije«.

Kakovost storitve se mora prilagoditi na raven Evropske unije.

Z zakonom bi se moralo po njegovih besedah prilagoditi tudi kakovost univerzalne storitve na Evropski uniji primerljivo raven, upoštevajoč zemljepisne okoliščine in gostoto poseljenosti, urediti status izvajalcev zamenljivih poštnih storitev ter spremeniti pravilnik o načinu izračunavanja in poravnave plačil za izvajanje poštnih storitev.

Pri pravilniku gre za pristojbine Agenciji za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije 

Zdaj 98 odstotkov teh sredstev vplača Pošta Slovenije, četudi je vseh izvajalcev poštnih storitev, ki so vpisani v register, več kot trideset, je opozoril Pograjc.

Član sveta delavcev Pošte Slovenije Josip Firm se je posebej obregnil ob zapiranje poštnih poslovalnic, saj da imajo vsi pravico do poštnih storitev, in prodajo premoženja družbe, denimo nepremičnin, ki jih potem najemajo. V tej luči je omenil prodajo poslopja na Čopovi ulici v Ljubljani, ki je veljalo za njihovo zlatnino. 

»Zanima me, koliko članov poslovodstva ali koliko članov Slovenskega državnega holdinga je prodalo svoje nepremičnine in jih je potem najelo, da v njih živijo,« je dejal.

»Žalostno je, da moramo iz medijev izvedeti za načrt poslovodstva in nadzornega sveta, da imajo v planu naslednje leto odpustiti 250 ljudi v prometu, ko pa vsi dobro vemo, da vse leto krčimo in delamo nadure zaradi tega, da lahko sodelavci gredo na dopust. Upamo, da se zavedate, da so zaposleni edino bogastvo, največje bogastvo vsakega poštenega podjetja,« je nadaljeval predsednik odbora za pošto pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije Peter Helbel.

»Sporočilo je bilo več kot jasno, mi vsi smo Pošta, včeraj, danes, jutri,« pa je po še več drugih nagovorih na koncu podčrtala sekretarka pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije Irena Jaklič Valent

Kot je pojasnila, so imeli danes srečanje z ekipo poslanske skupine SD, v štirinajstih dneh pa pričakujejo sestanek z njihovim ministrom, pristojnim za gospodarstvo, Hanom. Od njega pričakujejo jasna stališča in premike v smeri zahtev sindikatov.

Stubelj: V primeru, da sestanka s Hanom ne bo, sledijo nove aktivnosti

»Zavedajte se, da bo ta korak še bolj pogumen in še daljši,« je navedla. Ločeno je novinarjem dejala, da je to zadnji poziv

Država mora začeti sofinancirati univerzalne poštne storitve, je sklenila.

Shod zaposlenih na Pošti Slovenije in v Invalidskem podjetju Pošte Slovenije je potekal pred Poštnim logističnim centrom v Ljubljani, organizirali pa so ga v Sindikatu delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije in Konferenci Sindikata delavcev prometa in zvez Pošte Slovenije. Udeležili so se ga tudi predstavniki Sindikata poštnih delavcev.

Komentarji (5)

realnooo (ni preverjeno)

Zanimivo ka se nikoli ne protestira kda idejo stroski gor. A BO ZA PODRAZITEV ELEKTRIKE PROTEST???

. (ni preverjeno)

Bogati so si napravli elektrarno, zato se bo omrežnina povečala pa bojo plačali enako, revni bojo pa lahko šparali. Država vedno zajebe svoje da lahko kradejo naprej.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

»Našega premoženja ne damo!«, kakšno vaše premoženje, daleč od tega, je že privatizirano !

. (ni preverjeno)

Či so prouti zapejranji nekaterih poslovalnic naj jih sami zemejo v upravljanje. Aja tou pa nej ka so v teh zgube. Keri normalen človek posluje z zgubo? Za tistih par lidij ka prijde na pošto se ne spkača meti pošto.

ptt (ni preverjeno)

ene stvari so za državo bistvene in to pošta tudi je (brez Interevrope seveda).....bou Janči v kratkem prišeu, pa tej zakone zamenjau, brez brige!!

In reply to by . (ni preverjeno)

Starejše novice