Slika je simbolična.
Povprečna vrednost razširjene košarice 28 skupin živil se je ob zadnjem popisu z dne 11. novembra še znižala in je najnižja doslej. Tokrat znaša 38,33 evra, kar je štiri odstotke manj kot ob predhodnem popisu.

Najcenejša osnovna košarica 15 skupin živil je bila tokrat na voljo pri trgovcu Lidl (16,60 evra), so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Sledijo košarice trgovcev Mercator (17,64 evra), Spar (22,10 evra) in Eurospin (22,20 evra).

Med dražjimi sta bili osnovni košarici Tuša (35,07 evra) in Hoferja (39,57 evra). Hofer v ponudbi ni imel govejega mesa in jogurta, zato je bila izračunana alternativa, prav tako je imel na voljo dražje piščančje in svinjsko meso, so pojasnili na ministrstvu.

Tuš v osnovni košarici ponuja 10 izdelkov slovenskega porekla, Hofer devet, Lidl osem, trgovci Eurospin, Spar in Mercator pa po sedem izdelkov. Največ izdelkov s poreklom v Evropski uniji ima Spar, in sicer osem.

Od prvega popisa cen osnovne košarice živil 27. marca se je povprečna cena znižala v 12 kategorijah in v dveh zvišala. Najbolj se je v tem obdobju pocenil jogurt, za 28,8 odstotka. Sledijo goveje meso (za 28,33 odstotka), sončnično olje (za 22,09 odstotka), svinjsko meso (za 13,26 odstotka), maslo (za 7,89 odstotka), beli kruh (za 6,55 odstotka) ter krompir (za 5,36 odstotka). Po drugi strani so se jabolka podražila za 10,29 odstotka, testenine pa za 3,17 odstotka.

Tudi razširjena košarica najcenejša v Lidlu

Najcenejšo razširjeno košarico 28 skupin živil pa so popisovalci tokrat odkrili pri trgovcu Lidl, zanjo so odšteli 29,29 evra. Sledijo košarice trgovcev Mercator (30,65 evra), Spar (36,85 evra) in Eurospin (38,98 evra). Najdražji sta bili košarici pri trgovcih Hofer (47,04 evra) in Tuš (47,17 evra). Hofer sicer ni imel na voljo govejega mesa, oba s Tušem pa sta imela na voljo dražje piščančje meso.

V razširjeni košarici 28 živil je mogoče največ izdelkov slovenskega porekla najti pri Tušu, namreč 19. Hofer v razširjeni košarici ponuja 17 izdelkov slovenskega porekla, Lidl 15, Mercator 13, Spar 12 in Eurospin devet. Največ izdelkov s poreklom v EU ponuja trgovec Spar, namreč 15.

Popis cen razširjene košarice 28 skupin živil se je začel 22. junija, od takrat se je najbolj znižala povprečna cena krompirja (za 39,08 odstotka). Sledijo kategorije panceta ali sušena slanina (za 32,63 odstotka), goveje meso (za 23,41 odstotka), jogurt (za 22,29 odstotka), banane (za 19,02 odstotka), oljčno olje (za 15,85 odstotka), piščančje hrenovke (za 14,92 odstotka), limone (za 14,51 odstotka), čebula (za 14,14 odstotka), polbel kruh (za 13,59 odstotka) ter korenje (za 11,43 odstotka).

Komentarji (21)

tuncika

Tuš je zakon, pa pika. Vsak sleherni dan neka ugodnost (torek in četrtek-25%, upokojenci-sreda, petek, sobota in ponedeljek- -11% na celoten nakup). Imajo najširša parkirišča, ter vse prodajne enote : sadje, kruh, delikatesa, mesnica, ribarnica in vse ostalo.
Ne želim delati reklame nekomu, ampak to je "de fakto". Vse primerjave opravite sami.

štemplaš (ni preverjeno)

Tuš bo po vsej verjetnosti kupil Mercator, v prihodnosti pa bodo Hrvati verjetno prodali Mercator kakšnemu tujcu.

In reply to by tuncika

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Mercator že dolgo ni več v rokah Hrvatov.

Zadaj je tuj kapital.

In reply to by štemplaš (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

...zaj mi je jasno...zakoj je mercator dol küjpo tuš...nücajo parking... nej pa zadovolne stranke...

In reply to by tuncika

Kila (ni preverjeno)

Kupujem samo se pri golbu ..
GOLOB NAJBOLŠI SOSED

. (ni preverjeno)

Pa tou košarco si fteknite neka ka nemate blage veze.

Kazzzo (ni preverjeno)

Mercator, Spar najdražja. Sorry.

Drekas (ni preverjeno)

Matr prekmurci ste zabiti u glav usi

. (ni preverjeno)

Drekas tebi se že po vzdevki vijdi kakšen IQ maš.

In reply to by Drekas (ni preverjeno)

Koristi najdi (ni preverjeno)

Hofer je en usrani diskont kjer bi cene morale biti najnižje saj se potrošniki zavedajo da je njihova kvaliteta na zadnjem mestu,to da pa so postali najdražji pomeni da vas potrošnike kradejo!!!

T (ni preverjeno)

Ja

In reply to by Koristi najdi (ni preverjeno)

Jurček35 (ni preverjeno)

Hofer je postal totalni poden. Cene v višave, kvaliteta vedno slabša, smradi izkoriščevalski. Zakaj mora stati posrani jabolčni burek, v keroga vgrizneš 3x pa ga ni več skoraj že 3 EUR?! Kere budale to kupujejo?! En (1) kos malega, posranoga jabolčnega zavitka stane 2 EUR. Je to normalno?

Jurček35 (ni preverjeno)

Hofer je totalna kraja, nateguvanje na kvadrat. In oni še imajo faco ka govorijo o nekši Hofer ceni.

Opazovalka (ni preverjeno)

Jager je zakon 😎

Taraaa (ni preverjeno)

Mercator je daleč najdražji in se ga izogibam pa še večino Hrvaške nekvalitetne robe prodajajo isto se bo sedaj žal zgodilo z Tušem ,boljše bi bilo,da bi ga Nemški Rawe kupil ,ker bi bila večja konkurenca. Sedaj bo pa Tuš še bolj propadal ,ker ga bodo Hrvati še bolj izčrpavali in bodo forsirali nekvalitetne balkanske izdelke🤮

Boki spoki (ni preverjeno)

Kaj to nuca Lidlu, če niti "Srečen Božič" ne voščijo... Lidl, ne, hvala

King_Borut (ni preverjeno)

Lidl je TOP pa še njihov app je na nivoju.

Božo (ni preverjeno)

jebo vas lidl
govnarija od hrane

Kot vedno (ni preverjeno)

Hofer prilepi rdečo ceno tam kjer je akcija spodaj pa stara cena z belo etiketo na kateri je ista cena, ko smo na to zaceli opozarjati so zamnjali v plasticne okvircke in sistem prilagodili da ne mores vec pogledati cene spodaj.Bravo! Vec kot fer 🤣

Magdalenca (ni preverjeno)

Meni je zelo žal, da so trgovine Jager predaleč.

Trgovec (ni preverjeno)

Pejte h kmetu po meso in mlečne izdelke, zelenjavo, sadje, kupujte pri biopredelovalcih, moko in pšenične izdelke in potem primerjajte cene pri trgovcih. Boste opazili faktor cene tudi 5 :1. Tule se pa preračunava plus minus 1 evro. Merkator in Spar imata meso za zrezke po 5 evrov kila
l, makarone kila za 50 centov. Vse za vladno košarico in v posmeh davkoplačevalcem.

Starejše novice