Slika je simbolična.
Zadnja leta smo v Sloveniji bolj vajeni zelenih kot belih božičev. V zasneženo božično jutro se nismo zbudili že 16 let. Kakšne so prve napovedi za letošnjo zimo? Bo zapadlo kaj snega?

Božič - praznični čas, čas za družino, najbližje in čas obdarovanja. Vendar pa si veliko ljudi ob vsemu, kar spada k božiču najbolj želi snega.

Čeprav božič povezujemo z snegom, pa tega na božični dan v Murski Soboti nismo imeli že od leta 2007. Takrat je bilo v Murski Soboti na božični dan, po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje med pet in deset centimetri snega.

Največ snega na božič smo imeli leta 1994, ko je bilo v Pomurju med 20 in 50 centimetrov snega.

Tudi letos majhne možnosti za bel božič

Prve napovedi za letošnjo zimo, ki jih je objavila spletna stran Severe Weather Europe kažejo, da bo december minil brez večjih količin snega. 

Vremenske razmere letošnjo zimo naj bi krojil El Niño, ki navadno traja med devet in 12 mesecev. Gre za naravni vremenski pojav, običajno povezan z dvigom temperature po vsem svetu ter sušo in obilnim deževjem v nekaterih delih sveta. Čeprav ima el niño večji vpliv na Severno Ameriko, njegovi učinki vsaj posredno dosežejo tudi Evropo.

Po napovedih meteorologov naj bi vplival na nadpovprečno toplo in suho zimo v osrednjih delih Evrope.

Nižje temperature v zimskih mesecih bodo predvsem v severnih in severovzhodnih krajih Evrope.

V večjem delu Evrope bo manj snega kot običajno

Pripravili so tudi napoved sneženja za območje Evrope. 

»Če pogledamo povprečno sliko za Evropo, lahko vidimo šibko napoved sneženja,« so zapisali: »Za velik del celine je napovedano manj sneženja kot običajno, razen v delih srednje Evrope in Skandinavije.«

Decembrska napoved sneženja kaže na šibke snežne padavine, saj bo večina celine imela manj snega kot običajno, več ga bo le na skrajnem severu. 

Vir: Severe Weather Europe

Komentarji (7)

Novačnik (ni preverjeno)

Naši vnuki več snega nedo poznali nažalost.

- (ni preverjeno)

Pa kaj
Saj ne bodo tvoje žlahte
Ker jih bodo migranti naprcali

In reply to by Novačnik (ni preverjeno)

Provokator (ni preverjeno)

Sneg bo. Edino, ce ga nese.

Kit (ni preverjeno)

V gorskem predelu naj bo, v nižinah ga ne potrebujemo.

FIGARO (ni preverjeno)

Sneg ti posredno vniči avto, ker kreteni ceste solijo kot blesavi. Mogoče je trkov in škode manj, kar pomeni zaslužek zavarovalnic, škodo na plehu pa nosimo mi, žalujoči ostali...

Pojma nimate (ni preverjeno)

Pojma nimate kaj pišete. 2017 je blo tok snega da smo ga imeli za izvoz. Vi pa bedarije pišete, pa tud napovedat ne znate vreme niti za eno uro naprej, tko kot Arso ne. Tko da držite se rajši kej druzga, če sploh kej obvladate.

Lovec (ni preverjeno)

Pojma nimate… govora je o bozicu… logika v pi*ki materni

In reply to by Pojma nimate (ni preverjeno)

Starejše novice