Vir: Osebni arhiv
Tamara Müller iz Ropoče vzreja bengalske mačke, ki uspešno sodelujejo na različnih tekmovanjih.

Bengalske mačke so čudovite in eksotične živali, ki jih mnogi obožujejo zaradi njihovega divjega videza in prijaznega značaja. 

Izvirajo iz križanja divjih in domačih mačk, navadno pa zahtevajo posebno nego in pozornost.

Tamara iz Ropoče ima sedem bengalskih mačk, od tega dva samca

Tamara Müller, doma iz Ropoče na Goričkem, je bila že kot majhna deklica navajena na družbo živali. 

»Pri hiši smo vedno imeli kužka in muco. Meni to seveda ni bilo dovolj in sem si omislila papige, ribe, želve, hrčke, skratka vse, kar so mi kot otroku dovolili,« pojasnjuje.

Trenutno ima sedem mačk, vse pa so bengalske. Pet samic in dva samca, in sicer Oriano, Lolito, Arielo, Auroro, Floro, Leopantherja in Pantherja.

Ideja o nakupu bengalske mačke se ji je porodila sredi noči

Tamara se je prvič srečala z bengalsko mačko, ko jo je kupila. Nikoli prej je ni videla v živo. Pred leti je njeno pozornost ukradla mačka Kourtney Kardashian, »ki je bila res divjega izgleda.«

Čez nekaj let se ji je sredi noči porodila ideja, da bi rada imela takšno mačko.

»Potem je sledilo seveda raziskovanje, kakšen je njihov karakter, ali so nevarne, kaj vse potrebujejo, in najpomembnejše, kje jo dobiti. Po veliko klicih in poslane e-pošte, sem našla pravega vzreditelja, ki sem mu zaupala.«

Refleksi, koncentracija, energija, odzivnost in hitrost

Ko je domov prinesla svojo prvo, je hitro opazila, da nima opravka s čisto navadno muco. V njih je nekaj 'divjega'. »Ne želim nikogar užaliti, vse muce so posebne, ampak rada rečem, da dokler nimaš bengalke, še nisi imel prave mačke.« 

Refleksi, hitrost in energija - to so bedese, s katerimi jih opiše: »Ko sem svojo mačko opazovala doma, v dnevni sobi, je bilo, kot če bi gledala Animal planet in leoparda v divjini.

Refleksi, koncentracija, energija, odzivnost in hitrost - to so mačke, ki so bile ustvarjene za lov in preživetje v divjini

Kot pojasnjuje, večina ljudi vidi samo vzorec, vendar je bengalska mačka veliko več. Kljub svojim divjim prednikom - križane so namreč z azijskim leopardom - in kljub sposobnosti za lov, »so to zelo nežna bitja«.

Tamaro je najbolj očaralo razmerje med njihovo divjo naravo in sposobnostjo, da se približajo človeku.

Z vzrejnim načrtom ohranjati in izboljševati vzrejene standarde

Nekaj mesecev po nakupu prve bengalke, se je odločila, da kupi še drugo, ki jo je uvozila iz Španije. Iz Španije je nedavno pripeljala še enega mucka, na katerega je čakala več kot eno leto.

»Delo vzreditelja ni, da odda čim več mladine, temveč da s svojim vzrejnim načrtom ohranja in izboljšuje vzrejene standarde dotične pasme.

Potrebno se je držati pravil za vzrejo mačk Zveze felinolskih društev Slovenije, ki so napisana zado, da se zagotavlja varnost in zdravje vzrejnih mačk,« pojasnjuje.

V Sloveniji dve tekmovanji, Tamara se udeležuje tudi tekmovanj po tujini

Kot pojasnjuje, sta v Sloveniji dve mednarodni razstavi mačk. Ena je v spomladanskem obdobju v Ljubljani, druga pa je jeseni v Celju.

Letos se je s svojimi mačkami udeležila tudi razstave v Wiener Neustadtu in Medditeranean Showa v Opatiji na Hrvaškem, namerava pa se udeležiti še razstave v Zagrebu, v začetku meseca decembra.

Ne gre za zaslužek ali nagrado, pravi: »Na razstavah sodniki iz različnih držav Evrope ocenjujejo mačke, imajo pa veliko dela, saj je prijavljenih tudi več kot 200 mačk v enem dnevu.

Tukaj se ne gre za nobeno nagrado ali kakršenkoli zaslužek, ker nekih denarnih nagrad na razstavi ne dobimo. Dobimo pokal, medaljo, roseto in kar je najpomebnejše, diplomo oziroma certifikat.«

Lolita izbrana za najlepšo mačko po izboru obiskovalcev v Ljubljani

Mačke so razdeljene v več razredov: kitten, junior, adult, neuter in podobno, vsaka mačka pa najprej tekmuje v svoji skupini s svojimi vrstnicami in isto pasmo za Best in Variety, potem pa nadaljujejo v konkurenci z vsemi ostalimi pasmami za Best in Show in Best of Best.

»Moje muce pridno zbirajo certifikate in vsakič dobimo najboljšo možno sodniško oceno. Mi pa do zdaj največ pomeni dosežek, da je moja Lolita, ki smo jo nekoč na Sobotainfo že iskali zaradi pobega, bila v Ljubljani na razstavi izbrana za najlepšo mačko po izboru obiskovalcev dva dni zapored,« dodaja.

Kakšna pa je cena bengalskih mačk?

Do sedaj so imeli v Tammy Leopards štiri legla, skupno 14 mladičev. Povpraševanja za mladičke njihovih bengalk – kot pojasnjuje – je ogromno, do sedaj so vsi mladiči našli dom v Sloveniji, nekaj pa je sprejetih rezervacij tudi iz tujine.

Cena hišnega ljubljenčka v Tammy Leopards je med 1100 in 1500 evrov, odvisna pa je od kvalitete in izpolnjevanja pasemskega standarda bengalske mačke.

Cena za vzrejo mačke pa variira med 2500 in 5000 evrov.

Komentarji (18)

AhvancaVES (ni preverjeno)

🤣🤣🤣

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Prava mačka.

👍👍👍👍

DebeloPrase (ni preverjeno)

To pa je mačka, wow. Jes bi tudi mel takšo.

kuntakinte (ni preverjeno)

...te pa najprle san sebe v red zemi... ... ...

In reply to by DebeloPrase (ni preverjeno)

Bindi (ni preverjeno)

Plehkost in pumpanje ega. Žival je živo bitje, ne razstavni predmet. V njeni okolici pa stotine shiranih bolnih mačk, ki ne brigajo nikogar, še najmanj to strašansko "ljubiteljico živali".
Kdor ima res rad živali, zanje skrbi in jih spoštuje ne glede na videz in nagrade.

22 (ni preverjeno)

Mar ne vidite, da gre le za biznis in dober zaslužek? Gotovo se bodo našli bedaki, ki ji bodo pomagali polniti blagajno. Strinjam se z vašim komentarjem.

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Lolii (ni preverjeno)

Kak ste vsi vi bolani,mislen,ka je cas za paihiatra!!!

MarkisavskaButala (ni preverjeno)

paihiatra?? 🤣🤣 jaooo.. ti ocitno rabis ucitelja pravopisa

In reply to by Lolii (ni preverjeno)

Olosh (ni preverjeno)

Daj ne delaj bud*le iz sebe. Dobro ti je napiso/la.

In reply to by MarkisavskaButala (ni preverjeno)

Kh (ni preverjeno)

Na leto vzredi okole 50 mack. Torej 50x1500€ 75.000€. Telko drugje tezko zasluzi na leti ;)

Velki trajder … (ni preverjeno)

Aa stroskov pa nega nobenih? In kak si priso na 50?

In reply to by Kh (ni preverjeno)

Takjeto (ni preverjeno)

5 samick, kotijo 2x na leto in v povprecji je v macjon legli od 3 do 8 mladicov. Naj se posoja 2 samcka, dobi se tan od vsakoga legla po enoga mladica. Stroski? Cesa? Macje hrane in pijace? Vse ostalo je luksus, torej nepotrebno. In vse to se oda na crno, brez placila davka.

In reply to by Velki trajder … (ni preverjeno)

55 (ni preverjeno)

FURS?.....

In reply to by Kh (ni preverjeno)

FIGARO (ni preverjeno)

To so vampirji. Ko jih šljivi...

In reply to by 55 (ni preverjeno)

Bimbi (ni preverjeno)

Bravo Tamara! Mladicki iz komentarov pa... Lejko vas je sran, diklina ma idejo pa volo pa več kak očitno je z njo uspešna. Če pa se je "vaša" doma malo "zapistila" se najprle poglednite v ogeldalo...

FIGARO (ni preverjeno)

Mačke so čudovita bitja, blondinka na sliki pa tudi...

Kupec (ni preverjeno)

Takoj rezerviram in kupim eno mucko

Geza Mezga (ni preverjeno)

Jaz imam vzrejo tigrišov, ki požirajo fursovce usrance, posrance.

Starejše novice