Slika je simbolična.
Prišli smo v drugo fazo poplavnega dogodka. Današnji del dogajanja se seli v spodnje dele strug.

Za nami je burna noč, jutro je prineslo olajšanje. Vremensko opozorilo je omiljeno – z izjemo jugozahodnega dela Slovenije, ki je zaradi jugozahodnega vetra obarvan oranžno, je preostanek v rumeni barvi.
 

V hribovitih predelih je pihal viharen veter – na Kredarici so bili izmerjeni sunki do 185 kilometrov na uro. V severozahodni Sloveniji je lokalno padlo več kot 200 milimetrov dežja.

Sredi noči so ob dolgotrajnih močnih nalivih zelo močno narasle reke v zgornjem Posočju, Zgornjesavski dolini in v porečju Save Bohinjke. V drugem delu noči se je pričel visokovodni val vzdolž Save pomikati proti osrednji Sloveniji, kjer pa ga drugi pretoki niso znatno okrepili. Sledijo Zasavje in Posavje ter Hrvaška – visokovodni val naj bi Slovenijo zapustil do večera.

Zdaj se težišče dogajanja s porečja Save seli na porečje Drave. Njen pretok bo zaradi močnih porastov vodotokov tudi na Avstrijskem Koroškem povečan tudi na meji s Slovenijo.

 

Srednji in spodnji tok

Prišli smo torej v drugo fazo poplavnega dogodka, je pojasnil hidrolog Janez Polajnar.

Drava medtem poplavlja že v Dravogradu, kjer je njen pretok 1800 kubičnih metrov na sekundo. Tekom noči se bo poplavni val širil proti njenemu južnemu toku, zaradi česar bodo ogrožena zlasti naselja pod Mariborom, in sicer tako ponoči kot jutri dopoldne – poplavni val bo vztrajal do noči na nedeljo.

Pretok Drave v srednjem in spodnjem toku od Maribora do Hrvaške bi lahko znašal tudi do 2500 kubičnih metrov na sekundo. Njene vode tako pretijo naseljem Stojnci in Muretinci, torej zaselkom med staro strugo in kanalom Formin pod jezerom Markovci, ter domovanjem med staro strugo in kanalom, ki vodi do hidroelektrarne Zlatoličje. 

Skratka, današnji del dogajanja se seli v spodnje dele strug.
 

Manj napeto

Sicer pa v nedeljo k nam prihaja še ena vremenska fronta, menda bo manj izrazita, a so zaradi vetra in količino padavin – v 12 urah naj bi zapadlo blizu 100 milimetrov padavin – izdali oranžno opozorilo. 

Glede na namočenost terena situacija ne bo ravno brezskrbna, je opozoril meteorolog Brane Gregorčič, bo pa manj napeto. Že v nedeljo popoldne se bo pokazalo sonce, v prvi polovici naslednjega tedna pa kaže na večinoma suho vreme.

Komentarji (5)

Djumek (ni preverjeno)

Spet NATEG I PREVARA a zunaj lepo sonce! Da vam jebem mater satanistično lažnivo!

konžar77 (ni preverjeno)

Holobova vlada je že vse popravila tak ka do toga več nemre priti. Tak so ofcan oblubile. Vse je nateg ma kakše poplave.

Jojojoj (ni preverjeno)

Drevje in vejevje na fotografiji, ki se je zagozdilo pod most na Muri pri Veržeju, je tam že od avgustovskih poplav.
Seveda ustrezne službe še niso našle časa, da bi to zelo nevarno zadevo odstranile😩

Carni vrag (ni preverjeno)

Da jih jebem

In reply to by Jojojoj (ni preverjeno)

Jje (ni preverjeno)

In spet, in spet kot vedno zakaj ne izpraznijo akumulacije ko je še čas. Pehanje po dobičku nima meja, soške, dravske itd elektrarne. Tudi v Avstriji ista slika

Starejše novice