Slika je simbolična.
V drugem četrtletju se je nadaljeval trend negativnega naravnega prirasta in pozitivnega selitvenega prirasta.

Statistični urad Republike Slovenije je objavil demografske podatke za drugo četrtletje leta 2023.

Skupni prirast je znašal 3263 prebivalcev. V drugem četrtletju 2023 se je rodilo 4202 otrok, umrlo pa je 4998 prebivalcev. Negativna vrednost naravnega prirasta na tisoč prebivalcev je v enem letu ostala nespremenjena: -1,5.

V drugem četrtletju se je v Slovenijo priselilo več prebivalcev kot v istem obdobju leto prej. Priselilo se jih je za sedem odstotkov več, odselilo pa se je za štiri odstotke manj prebivalcev.

Selitveni prirast tujih državljanov je bil pozitiven, selitveni prirast državljanov Slovenije pa negativen. Iz države se je odselilo 315 državljanov Slovenije več, kot se jih je vanj priselilo.

Slovenija torej ohranja trend negativnega naravnega prirasta, skupen prirast ohranja le pozitiven selitveni prirast.

Največ priseljencev izvira iz Bosne in Hercegovine

Največ priseljencev v Slovenijo prihaja iz držav bivše Jugoslavije, predvsem iz Bosne in Hercegovine in Hrvaške. Leta 2022 je k pozitivnemu prirastu prispevalo tudi številčnejše priseljevanje iz Ukrajine.

Glede na statistične regije je Pomurska regija leta 2022 beležila 7,7 živorojenih na tisoč prebivalcev, medtem ko je slovensko povprečje znašalo 8,2 živorojenih na tisoč prebivalcev. Pomurska regija je torej še nekoliko bolj obremenjena s posledicami negativnega naravnega prirasta, saj obenem tudi ni regija priseljevanja.

Komentarji (12)

Q (ni preverjeno)

Islamizacija Slovenije

. (ni preverjeno)

Je edina rešitev za rast prebivalstva v SLO!

In reply to by Q (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ja ci pa migranti bokse zivijo, kak pa narod sam. Narodi niti kostij ne vrzete njin pa vse :D . Simpl, da ne de dece ci pa se tisti ka scejo meti deco si ne vuplejo po domace povejdano gor sprckati deco. Ker je strosek prevelke .

svojat. (ni preverjeno)

Ajde ne seri pa ne bluzi nekaj za brezveze. Narod ščej biti ležeren in nešče meti dece ali ma pa samo eno dejte. Vsi bi samo kariero, potovanja, bluzenje.... z deco se pa trbej ukvarjati. To se van pa ne da. Rajši mate pse kak deco. Te pa se bunite ka majo priseljenci več dece. Oni skrbijo za svoj naraščaj pa ka nedo izumrli. Vi eni pa cvilite samo nekaj za brezveze pa iščete vzroke za svojo brezbrižnost pri drugih. Najležej je migrante kriviti gda nemaš nikaj v glavi. Tisti narod ka pa na deco gleda kak na strošek pa si itak zasluži ka propadne in izgine v pozabo. Sran vas je lejko imbecili zarukani!

In reply to by . (ni preverjeno)

22 (ni preverjeno)

Moja babica pravi, da mladi radi delajo deco, le ukvarjali se ne bi radi z njo. Zato jo "pošiknejo" v oskrbo in vzgojo starim, sami pa uživajo svoj ljubi mir.

In reply to by svojat. (ni preverjeno)

........ (ni preverjeno)

Tak ja . Dejte je za edne strošek, 6 mačkov pa 2 velkiva psa pa nej. Tak ka či nebi bilau priseljencov bi Slovenija bijla dežela CUCKOV pa MAČKOV.

In reply to by svojat. (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Zelo dober komentar!

In reply to by ........ (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

Ni slabo, pomembno je, da uvoz dobro funkcionira !

In reply to by . (ni preverjeno)

varms83 (ni preverjeno)

V Prekmurje lejko maš rejsan deco glede na to ka je povsod minimalec...

radencana (ni preverjeno)

Prihajamo v novo obdobje baby buma, ampak ne pri slovencah. Številko otrok je pogojeno z inteligenco. Vsaj tak kaže statistika. Nižja je, več je dicej.

.... ..... (ni preverjeno)

Moja babica pravi, da bolj kot so ljudje neumni, več doma seksajo! Inteligentni pa več seksajo v službi ob primerni zaščiti. Ta statistika je bila tudi objavljena z dne 28.10.2023, na N24TV.

In reply to by radencana (ni preverjeno)

neveneven (ni preverjeno)

sami musliči ...

Starejše novice