Svet javnega zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota v objavo razpisa za novega direktorja ali direktorico po odloku, ki kmalu ne bo veljaven. Čemu hitenje?

Svet javnega zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota je na torkovi seji, 19. septembra 2023, kot smo poročali, nepričakovano razširil dnevni red.

Tema razširitve je bila izvedba razpisa za imenovanje direktorja oziroma direktorice Zdravstvenega doma Murska Sobota.

Svet zavoda v objavo razpisa po odloku, ki kmalu ne bo veljaven

Svet zavoda je na seji sklenil, da bo v četrtek, 21. septembra 2023, objavljen razpis za direktorja ali direktorico javnega zavoda, in to po starem odloku, ki bo v kratkem prenehal z veljavnostjo, saj je večina občin že sprejela nov odlok o ustanovitvi.

Razpis naj bi, sodeč po sklepu, objavili zgolj na zavodu za zaposlovanje in na spletni strani Zdravstvenega doma Murska Sobota. Kot rok za prijavo so določili 2. oktober 2023, dan za tem pa bo komisija odpirala prispele vloge, je razvidno iz gradiva iz seje sveta zavoda.

Spomnimo. Nov odlok o ustanovitvi, ki prinaša novo sestavo javnega zavoda in strožje pogoje za imenovanje direktorja, je sprejela večina občin ustanoviteljic, to so Beltinci, Grad, Hodoš, Šalovci, Gornji Petrovci, Kuzma, Murska Sobota, Moravske Toplice, Puconci in Rogaševci, razen občin Tišina in Cankova.

Svetniki občine Tišina in Cankova bodo o sprejetju novega odloka odločali na naslednji seji občinskega sveta, obe seji bosta v četrtek, 28. septembra 2023.

Gačević: Smatramo, da je svet zavoda sprejel sklep skladno z vsemi roki

Za komentar smo se obrnili na predsednico sveta zavoda Leonido Gačević, ki je za Sobotainfo dejala, da je svet zavoda sprejel sklep o izvedbi postopka imenovanja direktorja skladno z roki, ki so potrebni za samo objavo razpisa, potek, odpiranje vlog, predstavitev kandidatov in kasnejšo izbiro kandidata ter soglasje občin ustanoviteljic.

»Tudi pri prejšnjem razpisu za direktorja zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota, v letu 2019, so bili vsi ti roki enaki, kot so letos (svet zavoda je na svoji seji dne 19. septembra 2019 sprejel sklep o razpisu za direkotorja / direktorico zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota, mandat direktorici Edith Žižek Sapač pa je potekel januarja 2020).

Ostali javni zavodi v Mestni občini Murska Sobota začnejo s postopki za imenovanje novega direktorja dosti prej, celo eno leto prej, zato smatramo, da je svet zavoda sprejel sklep skladno z vsemi roki,« je dejala.

Zakaj torej razpis še ni objavljen?

Razpis bi moral biti objavljen 21. septembra 2023, je razvidno iz gradiva iz seje sveta zavoda. Zakaj torej do danes še ni bil objavljen nikjer?

Po besedah Leonide Gačević pravna služba ni upoštevala rokov iz tega sklepa: 

»Vodja pravne službe Mateja Kar Dcosta je komaj dne 22. septembra 2023, ob 14.45, na mene, kot predsednico sveta zavoda, naslovila e-mail, s katerim prosi za dodatna pojasnila glede besedila javnega razpisa za imenovanje direktorja oziroma direktorice Zdravstvenega doma Murska Sobota.«

Člani sveta zavoda po besedah Gačević niso bili seznanjeni o novem odloku. Spomnimo sicer, da so trije člani sveta zavoda tudi mestni svetniki Mestne občine Murska Sobota, kjer so nov odlok že sprejeli:

»Člani sveta zavoda ne s strani občin ustanoviteljic ne s strani vodstva Zdravstvenega doma Murska Sobota niso bili seznanjeni, da se pripravlja nov odlok in da je v postopku sprejema.«

»To je vodstvo zavoda povedalo članom na seji sveta zavoda dne 19. septembra 2023. Nov odlok je sicer res v pripravi, vendar pa je vprašanje in negotovo, kdaj bo sprejet.

Sestava sveta zavoda na sam razpis za imenovanje direktorja nima nobenega vpliva, ravno zaradi tega je nesmiselno čakati, nov razpis za direktorja zavoda pa je potrebno izpeljati tako, da so upoštevani vsi roki, ki so potrebni za celotno proceduralno izvedbo tako razpisa kot tudi imenovanje in nenazadnje še seveda potrditve vseh občin ustanoviteljic,« je dejala Gačević.

Zakaj hitenje z razpisom?

Poleg zaposlenih v svetu zavoda interese ustanoviteljev torej zastopajo mestni svetniki Mestne občine Murska Sobota Andrej Mešič, Marija Zrim in Zdenka Zrinski.

Andreja Mešiča, soboškega mestnega svetnika iz stranke SDS in člana sveta javnega zavoda Zdravstvenega doma Murska Sobota smo povprašali, zakaj javni razpis za novega direktorja ali direktorico že pred sprejetjem novega odloka.

»Nov odlok je še v sprejemu. Nobeden ni dal navodil, da je odlok sprejet in še nekaj mesecev bo trajalo, dokler bo vse, kar se mora z novim odlokom zgoditi, v veljavnosti,« je odgovoril.

Ponovil je, da odlok še ni sprejet, ni dan v uradni list, kar pomeni, da bo treba imenovati tudi vse nove člane sveta zavoda, »kar lahko traja tudi štiri ali pet mesecev«.

»Mi smo se ravnali po časovnici prejšnjega razpisa in smo šli po istih smernicah. Vse smo delali tako, kot je delala prejšnja direktorica. Naloga vodstva zdravstvenega doma je, da upošteva veljavne akte,« je povedal Mešič.

»Vsa nadaljnja opravila bo najverjetneje preverila pravna služba in seveda se bomo ravnali po tem. Mi smo še vedno legitimni svet zavoda, ki mora normalno odločati. Po vseh aktih piše, da je imenovanje v pristojnosti sveta zavoda,« je še dodal

Kaj pravijo župani?

Damjan Anželj, župan mestne občine Murska Sobota, je nedavno dejal, da se lahko postopek za imenovanje direktorja izvaja tako po novem ustanovitvenem aktu, če bo prej stopil v veljavo kakor tudi po starem aktu, če ta še velja.

Z odločitvijo sveta zavoda o pričetku postopka imenovanja direktorja na mestni občini niso bili seznanjeni.

Ker prinaša nov odlok tudi novo sestavo javnega zavoda in strožje pogoje za imenovanje direktorja, smo župane občin ustanoviteljic povprašali, ali so z nenavadno hitrim ukrepanjem sveta zavoda seznanjeni in ali to potezo podpirajo.

Marko Virag, župan občine Beltinci, z namero sicer ni bil seznanjen, se mu pa zdi primerno, da bi se postopki, ki so vezani na delovanja zavoda v prihodnje izvedli po novih predpisih.

Tudi župan občine Tišina Franc Horvat je mnenja, da bi bilo potrebno počakati, da se sprejme novi odlok.

Z namero sveta zavoda je seznanjen tudi Rihard Peurača, župan občine Rogašovci, ki pa odločitve ni želel komentirati.

Župani občin Hodoš, Moravske Toplice in Kuzma z namero sveta zavoda ob našem klicu niso bili seznanjeni, ostalih županov na telefon nismo priklicali.

Žižek Sapač si želi, da bi bil novi odlok čim prej sprejet

Trenutna direktorica Zdravstvenega doma Murska Sobota Edith Žižek Sapač je za Sobotainfo komentirala, da bi morali z javnim razpisom počakati do sprejetja novega odloka.

»Želimo si, da bi bil novi odlok čim prej sprejet, da bi izboljšal starega, kar se tiče kadra in pogojev za delovanje zavoda,« je dodala.

Komentarji (13)

ButikHotel (ni preverjeno)

Kaksno sprenevedanje. Novinarji raje napisite da zobotehniku Forjaniču iščejo sluzbo ker nujno rabi denar. Tretji poizkus. Mešič pa rabi novo kravo molznico. To je samo v Murski Soboti možno da SDS nastavlja direktorja v koaliciji SD IN SVOBODA. Sramota za župana!!

Totos (ni preverjeno)

Damir Anzel prestopil v sds??

In reply to by ButikHotel (ni preverjeno)

MuraRaba (ni preverjeno)

ButikHotel nej na pamet, ka nemas pojma !

realno (ni preverjeno)

Baje se je prijavil Debeli fukjenec
In menda ga bodo izbrali

realnooo (ni preverjeno)

PRIZADETI, DAJ ZE ENKRAT NAPISI IME PA PRIIMEK TOGA DEBELOGA FUKNJENCA.
JE TAU MOGAUCE VECNI STUDENT NA CELU SOBOTAINFO???

In reply to by realno (ni preverjeno)

debeli fuknjenec (ni preverjeno)

jebal sam ja vama svima mamico
u črno jamico

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Debeliii fuknjenec. (ni preverjeno)

Defuk san se predstavi što si, če že pišeš pa spitavleš. Fsi te poznajo što si, tan na ogračekaj na bakovski, kak po varaši, tudi v tvojih rodnih Bakovcaj, ka o Razlagova ge si doma ne gučimo. Pa nišče te po dobro ne pozna, prevarant, lažnivec, provokator, primitivec...

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Politika ga spet serje.

OSTANI ŠE MINUTO (ni preverjeno)

To je tak kak orkester na Titanike.. Ladja se potaplja, ovi so še špilali... Tu je isto, tretji mandat končan, ve se ka ne dobi več, a proba se zdaj preko medijev neka naprafte... 😀 Jah tak je.. vejpa nikaj nej, malo pauze pa te pa dale 😀

Namaz Ismail (ni preverjeno)

youtu.be/yZzFELQUTJo

In reply to by OSTANI ŠE MINUTO (ni preverjeno)

šiba (ni preverjeno)

In Mešič s srednjo šolo zajebava celo Soboto,da bi človek mel ge kaj pokazati,kurči se na očov račun pa jezik vrti pa za sumara ma što njemi ne paše.
Očitno je sposoben

FR (ni preverjeno)

Gotovo je Gotovo 😁

Bolnica (ni preverjeno)

Sto koli de direktor,ma visko postavleno lestvico,v 12 letaj se je marsikaj napravlo,pa se se dela,iz dreka je bil potegnjeni zd,gda niti za plac neje bilou,zaj se je pa ocitno ocitno popravilo,pa nej na racun covida,ker rezultati so bili ze prej za pokazati,obcina tou dobro zna.
Srecno sto koli de,upam samo ka nede politika prevladovala tu

Starejše novice