Slika je simbolična.
Naslednjih 14 dni višje cene bencina, dizelskega goriva in kurilnega olja.

Ob nespremenjenih trošarinah bodo najvišje dovoljene drobnoprodajne cene bencina, dizla in kurilnega olja od jutri do vključno ponedeljka znašale 1,588 evra za liter bencina, 1,664 evra za liter dizelskega goriva in 1,249 evra za liter kurilnega olja.

Za liter neosvinčenega motornega bencina bo ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,41349 evra na liter, na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,588 evra na liter, pri 50-ih litrih to znese 79,4 evra.

Če ne bi regulirali cen, bi po ocenah Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter neosvinčenega motornega bencina bilo potrebno odšteti okoli 1,645 evra na liter.

Liter dizla bo, ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,38277 evra na liter, na bencinskih servisih izven avtocestnega križa v novem obdobju znašal 1,664 evra na liter, kar pri 50-ih litrih znese 83,2 evra.

Če ne bi regulirali cen, bi po ocenah Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke, za liter dizla bilo potrebno odšteti okoli 1,803 evra na liter.

Za liter kurilnega olja bo, ob nespremenjeni trošarini, ki je trenutno določena na 0,07875 evra na liter, v novem 14-dnevnem obdobju potrebno plačati 1,249 evra na liter. Pri naročeni količini 1.000 litrov kurilnega olja bo potrošnik tako plačal 1.249 evrov (brez prevoza).

Če ne bi regulirali cen, bi po ocenah Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, kjer so upoštevali vse v preteklosti veljavne davke in prispevke,, bi bilo potrebno odšteti okoli 1,430 evra na liter. Potrošnik bi za nakup 1.000 litrov plačal 1.430 evrov, kar pomeni, da pri 1.000-litrskem rezervoarju potrošnik privarčuje 181 evrov.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter neosvinčenega motornega bencina ter za kurilno olje največ 0,08 evra za liter.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto, katere ceste so avtoceste in hitre ceste pa določa Uredba o kategorizaciji državnih cest.

Cene omenjenih naftnih derivatov se bodo tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar - evro.

Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejejo 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin, dizelsko gorivo brez dodatkov in kurilno olje.

Komentarji (13)

konžar77 (ni preverjeno)

Enerhetski baron de vse zrihtau.

takol (ni preverjeno)

leteča podgana nas guli....
Golob samo avgusta za reaktivce porabil veliko več kot Janša v dveh letih!!
Ministrica Ajanovič Hovnikova s 33.000 evri za seminar v ZDA s sodelavkami in soprogom !
Cena bencina se zato draži vsaka dva tjedna

JJmajster (ni preverjeno)

Seveda, zato pa je pri nas gorivo med najcenejšimi v EU. Ja, ful na guli, ja.... guli van majmunon nešče drugi vaših par gramov možganov.

In reply to by takol (ni preverjeno)

Mura je večna (ni preverjeno)

Živel Golob
Dol z Janšo
Živela lepa Tinka

In reply to by takol (ni preverjeno)

janez janez (ni preverjeno)

Ka pa golfanje v eksotičnih krajih ni nič koštalo?
Pa jahtanje z Dimnikom .... nič?
Aja, to je proračun pokril, sestrična je plačevala položnice,
za volvoja je pa ali brat ali oče posodil, ne vem več!!!!!

Pa ka narod, ste že vse pozabili, tudi orožarske provizije?!?!

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

tito (ni preverjeno)

te puške ki jih je Janša prodal na jug so beg spravile veliko komunistične soldatestke
Kar je koristno

In reply to by janez janez (ni preverjeno)

roberto pernati (ni preverjeno)

se strinjam
to je res koristno

In reply to by tito (ni preverjeno)

majmunn (ni preverjeno)

Jebo mu pas mater goloubovo.

qrveš (ni preverjeno)

Mi plešemo....

Jim Beam

A res še obstajajo specialci, ki verjamejo, da je pomembno kdo nam "vlada"? Dokler bo EU in nato bodo oni izbirali, vi se lahko samo kregate...

FWEFWFEWFEWF (ni preverjeno)

PIZDA JIM JE MATERNA PARAZITSKA PA KDAJ SE BO TO NEHALO NISO NORMALNI!!!!

Gsgwhus (ni preverjeno)

Brzostrelke pa idemo v tej parlament pa se sprerešečemo

black panter

prokleta gamad golobinjekova,komunajzerska levičarska

Starejše novice