Slika je simbolična.
Zveza potrošnikov Slovenije je objavila rezultate testa mlete pražene kave za pripravo turške kave.

Slovenci smo nedvomno ljubitelji kave. Več kot polovica nas doma pripravlja t. i. turško kavo, tretjina pa uporablja kafetjero. Večina (60 odstotkov) nas spije dve ali tri skodelice na dan.

Velik pomen pripisujemo blagovnim znamkam, na katere smo navajeni, manj pa posegamo po kavah manjših pražarn.

Okus nam je izjemno pomemben - več kot tretjina anketiranih bi zamenjala kavo zaradi njenih vplivov na okolje in družbo, vendar le, če bi bila nova kava primerljivega okusa.

Ugotovitve raziskave

Pri testiranju je večina kav dobro prestala oceno kakovosti okusa, vendar so se slabo odrezale pri zagotavljanju informacij za potrošnika ter vplivu na okolje in družbo. Med 14 vzorci mlete pražene kave za pripravo turške kave je večina imela dobre senzorične lastnosti. Kljub temu pa vrsta kave in njen natančni izvor ostajata skrivnost za večino testiranih znamk.

Le pri treh kavah je bila navedena država izvora. Večinoma so navedli, da je izvor 'izven EU', kar je razumljivo, saj kavovec v Evropski uniji ne uspeva.

Kot pri drugih živilih lahko tudi kava vsebuje neželene škodljive snovi, če se ne prideluje, predeluje, skladišči, proizvaja in prevaža v ustreznih pogojih. Možen je razvoj plesni. Vendar so bili pri vseh testiranih vzorcih vsebnosti škodljivih snovi znotraj dovoljenih mejnih vrednosti, enako velja za vrednost akrilamida, ki je bila pod referenčno ravnjo.

Zmagovalke testa

Na testu so pri Zvezi potrošnikov Slovenije preverili 14 kav. Parametri, ki so vplivali na končno oceno, so bili naslednji: izmerjena vsebnost škodljivega ohratoksina A in akrilamida, senzorična analiza, označevanje in trajnostne oznake.

Rezultati testa:

ZMAGOVALEC - Buna, 100% arabika

NAJBOLJŠE RAZMERJE KAKOVOST/CENA - Barcaffe Flora

Visoke ocene so dosegli še: Escobar hišna mešanica, Loka kava original, Franck Jubilarna.

Rezultate testa si lahko v celoti ogledate na tej povezavi.

Tagi

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hjaooo (nepreverjen)

Meni se zdijo “nasi” testi hudo prilagojeni. Dosti krat je zmagala kaksna zadeva ( od kreme, mesa, jogurta…) pa so bili po okusi, uporabi v praksi zanic. Vglavnon ge njin ne vrvlen!

H2O4 (nepreverjen)

illy je ena in edina, le da marsikje ne znajo kave pripravit, katerekoli kave

Frap (nepreverjen)

na trto ste pozabili

suckless (nepreverjen)

kava pa coj cevape

lukčev mesec (nepreverjen)

Ehhhh, samooklicana Zveza Potrošnikov Slovenije.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Nateguni !!!

Starejše novice