Slika je simbolična.
Banka Slovenije bo z mesecem julijem zrahljala pogoje za najem kredita.

Banka Slovenije bo z julijem prilagodila makrobonitetni ukrep, povezan z omejitvami kreditiranja potrošnikov. Nova spodnja meja kreditne sposobnosti bo temeljila na minimalnih življenjskih stroških in nekaterih dodatnih dejavnikih.

Znesek minimalne kreditne sposobnosti bo znašala 745 evrov namesto sedanjih 915 evrov.

Vključeni bodo tudi otroški dodatki

Primož Dolenc, namestnik guvernerja Banke Slovenije je na današnji novinarski konferenci povedal, da se bodo pri izračunu letnega dohodka potrošnika upoštevali tudi otroški dodatek in nekateri drugi socialnovarstveni prejemki, ki so bili doslej izključeni.

Želijo omogočiti kredite tistim, pri katerih se plača giba med minimalno in povprečno

Banka Slovenije bo uvedla enotno omejitev razmerja med letnim stroškom servisiranja dolga in letnim neto dohodkom kreditojemalca.

Ta bo po novem postavljen v višini 50 odstotkov ne glede na višino dohodka. Ob tem bo znižala tudi odstotek dovoljenih preseganj znotraj te ravni, in sicer z desetih odstotkov na tri odstotke.

»Osnovna ideja ukrepanja je, da prepoznamo kreditno sposobnost tistemu ozkemu krogu ljudi, ki te možnosti trenutno nimajo, pa so po naši strokovni presoji sposobni odplačevati določen kredit. Gre za osebe, katerih neto plača se giblje nekje med minimalno in povprečno plačo in pri katerih so bili doslej ti zneski omejeni s 76 odstotki minimalne plače,« je pojasnil Dolenc.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
smrkci (nepreverjen)

Ne seritega in ne zavajajte ljudi ko pa prideš na banko je pa druga pesem,prvo ki ti rečejo da nisi kreditno sposoben,jaz ki imam pod minimalca ne dobim limita kaj še le kredit pa ne seritega mafija kapitalistična maš u p.m.

Ajooj (nepreverjen)

Zakoj delas pod minimalca? Puno je delovnih mest. Lejko zberas

In reply to by smrkci (nepreverjen)

SHadOW-666

Eni v ZDA imajo celo dve službi.
Če želiš malo več dohodkov, pač moraš malo več delati.
Enostavno kak pasulj.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Mutd (nepreverjen)

Ne čudo ka delaš za minimalca če si nepismeni. Lepo ti piše da ukrep začne veljati meseca julija

Starejše novice