Slika je simbolična.
Za fizične osebe solidarnostni prispevek okoli 68 evrov.

Solidarnostni prispevek, ki ga kot enega od virov sredstev za pomoč po poplavah uvaja v soboto uveljavljeni interventni zakon, bi po izračunih finančnega ministrstva znašal okoli 68 evrov na zaposlenega.

Na ministrstvu sicer pričakujejo, da se bo večina zavezancev odločila v sklad za obnovo prispevati z delom na soboto.

Osebe z najnižjimi prihodki oproščene prispevka

Zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, ki ga je Državni zbor sprejel minuli četrtek, kot enega od virov za financiranje nastale škode uvaja obvezni solidarnostni prispevek za fizične in pravne osebe.

Zaposleni ga bodo plačali v višini 0,3 odstotka od svoje obračunane dohodnine ter še nekaterih drugih prihodkov, podjetja pa bodo prispevala 0,8 odstotka od osnove za obračun davka od dohodkov pravnih oseb.

Gre za začasni prispevek, ki bo veljal dve leti, in sicer se bo v skladu z zakonom prvič odmeril leta 2024, drugič pa leta 2025.

Pri tem je določeno, da so osebe z najnižjimi prihodki plačila solidarnostnega prispevka oproščene. Meja za obračun je določena pri 35 odstotkov povprečne plače v Sloveniji.

Od preostalih fizičnih oseb in fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost in so del letne odmere dohodnine, naj bi zbrali okoli 81 milijonov evrov solidarnostnega prispevka na leto, so izračunali na finančnem ministrstvu. Izračun velja ob predpostavki, da se nihče od zavezancev ne bi odločil za solidarnostno soboto.

Ta številka je nekaj višja kot ob vložitvi predloga zakona v postopek v Državni zbor, saj se je tekom obravnave osnova za plačilo obveznega solidarnostnega prispevka nekoliko razširila. Poslanci so namreč v davčno osnovo vključili tudi dohodke, ki niso del letne odmere dohodnine, na primer kapitalske dohodke in dohodke iz oddajanja premoženja v najem.

Tisti, ki imajo več, naj tudi plačajo več

Finančni minister Klemen Boštjančič je to razširitev ob robu četrtkove seje državnega zbora pojasnil z besedami, naj tisti, ki imajo več, tudi plačajo več. Del prebivalstva ima namreč razmeroma visoke dohodke iz tega naslova, je dejal in spomnil, da nekateri ljudje, ki imajo deset in več nepremičnin, te nepremičnine oddajajo in živijo od najemnin.

»Po prvotni verziji bi bili izključeni iz tega davka, po novi pa ne bodo,« je dejal.

Za fizične osebe naj bi solidarnostni prispevek v vsakem od obeh let znašal v povprečju okoli 68 evrov. Tisti s povprečno plačo, ta je za leto 2022 znašala 2023,90 evra bruto, bi plačali 73 evrov, tisti z minimalno plačo (12.893 evrov v letu 2022) pa 39 evrov.

Dodatno naj bi se od fizičnih oseb z dejavnostjo, za katere ni bila izdana odločba o odmeri dohodnine, v sklad za obnovo steklo okoli štiri milijone evrov, od pravnih oseb pa okoli 71 milijonov evrov.

Povprečni znesek pri pravnih osebah bi znašal okoli 886 evrov na zavezanca, so še sporočili s finančnega ministrstva.

Skupaj tako vlada v prvem letu pričakuje okoli 156 milijonov evrov prihodkov iz naslova solidarnostnega prispevka.

Kot alternativo plačilu solidarnostnega prispevka interventni zakon ob soglasju delavca in delodajalca predvideva možnost organizacije dveh solidarnostnih delovnih sobot, ene letos in ene prihodnje leto. Za ta dan se v skladu z zakonom tako delavci kot delodajalci odpovejo svojemu zaslužku - delavec svoji neto plači, delodajalec pa prispeva v enakem znesku. Ob tem se lahko kot solidarnostna delovna sobota šteje tudi kak drug dan.

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
kuntakinte (ni preverjeno)

... vsi ministri(nesposobni) te vlade...bi mogli obvezno dati trij plače ...Goloub pa pujsa pepa ... pa moreta leto dnij delati kšenki.... pardon ...samo plačo leto dnij nej dobiti ...ka či kaj delata...delata kvar...

3a (ni preverjeno)

Vsi nekoristni od lenobe smrdljivi socialaši, bi morali opravljati vsakodnevno prisilno delo! Denar, porabljen za rejo teh nekoristnežev, bi še kako prav prišel pomoči potrebnim! Torej na delo!

In reply to by kuntakinte (ni preverjeno)

-- (ni preverjeno)

nek data milijone golub in pujsa pepa

In reply to by 3a (ni preverjeno)

dajmo (ni preverjeno)

Predstavnik združenja Povezani smo Ivan Jurgec si prizadeva za vpis pravice do uporabe gotovine v ustavo, s čimer bi, kot je zapisal v pobudi, preprečili "digitalno suženjstvo". Rok za zbiranje 30.000 podpisov za začetek postopka spremembe ustave, ki je začel teči danes, se izteče 30. oktobra

Prekmurec 67 (ni preverjeno)

Za Ukrajino majo,za svoje državljane pa ne?

PRESRAN (ni preverjeno)

Jaz bom rajši delal v soboto. Spadam v "J" skupino rintačev in niti približno na dan ne zaslužim 68€, še polovico tega najbrž ne. Po drugi strani pa me ne morejo tako malo plačati, kako malo lahko jaz delam...

nedan (ni preverjeno)

Ne dan nič, dokler do se miljoni pa miljarde metale za orožje in za podporo nacistov v Ukrajini.

pomoje (ni preverjeno)

pa za nvo razpise, pa za mariborskoga župana hotel.....ne dam

In reply to by nedan (ni preverjeno)

Kuhamo jezo (ni preverjeno)

...te pa se odseli v Moskvo pa ovohavaj Putlerov rektum.

In reply to by nedan (ni preverjeno)

69 (ni preverjeno)

Res je, vendar o tem državljani žal ne ne odločamo sami!

In reply to by nedan (ni preverjeno)

Ograček (ni preverjeno)

Vsi ka ste volile tou košavo,pernato žival ite vsi v 3.p.m.

22 (ni preverjeno)

Je bilo zopet preveč alkohola? Za tako perjad ni alkohol!

In reply to by Ograček (ni preverjeno)

jtm (ni preverjeno)

Malo morgen! Denar naj vzamejo "nevladnikom", Arsenoviću....
Vsi na proteste! Dol s hunto!

. (ni preverjeno)

Vsi na kolo za zdravo telo!

In reply to by jtm (ni preverjeno)

prasenović (ni preverjeno)

ne me jebati

In reply to by jtm (ni preverjeno)

Skdk (ni preverjeno)

Naj se jebejo banda klosarska nesposobna… Ka pa pomoc eu-ja? Ka pa jankovicovi miljoni? Lejko bi tudi te brihte za kaksno lopato prijele…. Sramota od drzave.

blek (ni preverjeno)

Sredstev EU neščejo, ker z njimi pride nadzor. Nemreš kradnosti po domače, tu pa si bodo talali, tak kak so že navajeni

In reply to by Skdk (ni preverjeno)

Hjaoo (ni preverjeno)

Mene bole zanima kama so sli vsi ti pejnezi? Vejpa neje zjebalo cele Slovenije, ampak 2 vasi. Torej naj dajo vsakome ka je zgubo kuco enostavno 300.000€ zato dobijo novo kuco, ale stanovanje. In ce je slo 300 kuc je to niti nej miljarda. Pa 300.000€ je itak totalni overkill, ker so vsi meli stare kuce. Kama do sle ostale miljarde? Za par cest, plocnikov pa ostalih pizdarij? Ocitno do bogati palek bogateli in zidali kuce za miljon po komadi in to samo zato, ker “lahko”

Takjeto (ni preverjeno)

Ale pa naj enostavno pokupijo v okolici kuce kere se odavlejo pa naj ta te lidi naselijo. Kda majo staro kuco nemrejo cakati novoga grada. De hitro, efektivno, po normali ceni, pa do srecni tisti ka scejo kuco odati, pa tisti ka so brez kuce. Pa FCASE de, nej za 5 let. Sploj nej tak tezko, ce se sce

In reply to by Hjaoo (ni preverjeno)

black panter

Banda lopovska golobinjekova

Gost1 (ni preverjeno)

Deca draga..negda smo delali solidarnostne sobote,meli smo delavske akcije pa se nihče nej buno.. zdaj pa samo jamrate...jes san na minimalci pa mi nede težko dati,zato,ka lidje nucajo..en mesec peški ite v trgovino, eli pa v gostilno pa prisparate z gorivom..edno majco ali lače od kakšne firme si menje kupite pa nete fertik..

Grahek (ni preverjeno)

Ja tij kar tak kak si pravo. Druge pa pusti ka te briga ka si sto kupi pa kama ide

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

Prekmurec 67 (ni preverjeno)

Ne gre se za dati,ampak ka so za se drugo penezi (nevladniki,Ukrajina,raznorazni referendumi) za pomagati ljudstvu,ko ni ničesar krivo pa tega ni.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Lepo ste to napisali, vendar mnogi ne bodo tega razumeli! Minusi že kažejo, da je tako.

In reply to by Gost1 (ni preverjeno)

perdzefkraj (ni preverjeno)

obveznomi solidarnostnomi prispevki se pravi davek nej pa solidarnostni prispevek

ToniV (ni preverjeno)

Prav bi bilo da politični vrh plača vlada in država ne pa folku pobrat …., vlada in država na Račun malega človeka živi …. Treba iti na ulico in razturat

majmun (ni preverjeno)

negda smo delali solidarnostne sobote za vojsko

komentator81 (ni preverjeno)

Inda so tuj vladajoce davali pod giljotino

In reply to by majmun (ni preverjeno)

Ktb (ni preverjeno)

Naj kurvinski ukrajinci dajo.

Veliki i (ni preverjeno)

Kako bojo plačali tisti v tujini zaposleni čisto dvomim

prasenović (ni preverjeno)

ne dam nič
ker oni tudi nič ne dajo za maribor

Mirkos (ni preverjeno)

Solidarnost je po definiciji ne obvezna to je lahko samo v Sloveniji. Lopovi!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice