Slika je simbolična.
Med kmeti vlada veliko nezadovoljstva, saj je letina buč naravnost katastrofalna. Kako bo to vplivalo na cene bučnega olja?

Bučno olje zaradi številnih zdravilnih učinkov nosi naziv 'studenec mladosti', uporabljamo ga za pripravo solat in številnih drugih jedi, najbolj pa je poznano v Pomurju in na Štajerskem.

Na ravnicah Pomurja in na Štajerskem bi v tem obdobju morale že rasti buče, s katerimi kmetje pridelujejo bučna semena in bučno olje.

Kmete, ki pridelujejo buče so po letošnjih obilnih poplavah povečini pričakala prazna polja, saj velika večina bučnih semen ni vzklila, kar bo močno vplivalo tudi na cene bučnega olja.

Med vzroki tudi neugodne vremenske razmere

Med kmeti vlada veliko nezadovoljstvo, saj bodo letošnje leto pri oljnih in bučnih izdelkih velike škode.

Kot je za Sobotainfo pojasnil Boštjan Ferenčak, specialist za poljedelstvo in ekološko kmetovanje iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Murska Sobota, je vzrokov za slabo letino več.

»Eden izmed vzrokov so neugodne vremenske razmere. Drugi vzrok pa je, ker je Evropska unija prepovedala en fungicid, s katerim se je tretiralo seme. Preparat, ki je dovoljen sedaj deluje preslabo v takšnih ekstemno neugodnih razmerah,« je pojasnil Ferenčak.

Nekatere površine se bodo na novo presejale, na drugih nova kultura

»Problem je najbolj Rustikal. Tam, kjer je bilo posejano seme Gleisdorf, so rezultati večinoma zadovoljivi, razen tam, kjer so semena dodatno uničile tudi poplave,« je pojasnil.

Pridelek bo vsepovsod nižji: »Tam, kjer je vzklila vsaj polovica semena, se je pustilo, bo pa seveda nižji pridelek. Na določenih delih, kjer je bilo recimo med deset in 30 odstotkov, pa se je ali ponovno presejalo s semeni, ali pa se je posejala kakšna druga kultura.«

V jeseni je pričakovati dvig cen za izdelke iz buče in bučnih semen

Ferenčak je za Sobotainfo pojasnil, da je problem z bučami širši. S težavami se soočajo tudi v Avstriji, na Hrvaškem in na Madžarskem.

»V jeseni bo na vseh omenjenih območjih bistveno manjši pridelek, posledično pa lahko pričakujemo glede na ponudbo in povpraševanje tudi dvig cene, razen če bi se čudežno pojavila neka večja količina semena,« je pojasnil.

Kako visoke bi lahko bile cene?

Ferenčak je pojasnil, da so predvidene cene sedaj zgolj špekulacije: »Ne vemo, kakšen bo pridelek, dejansko ni nekih osnov, na katerih bi lahko napovedali cene.«

»Ponudba bo bistveno manjša od povpraševanja, je pa normalno, da se bo cena dvignila,« je dodal.

Vpliv na vrednost in količino bučnega olja bo »nenormalno velik«

O dvigu cen bučnega semena in bučnega olja smo povprašali tudi Franca Küčana s Kmetije Küčan.

Kot je za Sobotainfo pojasnil v telefonskem pogovoru, bo vpliv na vrednost in količino bučnega olja nenormalno velik.

Po ocenah Küčana je v Avstriji vprašljivih 4000 hektarjev, v Sloveniji pa 1400 hektarjev zemlje.

Bučno olje bo postalo za potrošnike »prava poslastica«, cena olja čez 20 evrov na liter

Kot je povedal, je za slabo letino krivo ogromno dejavnikov: »Krivo je to, da je seme, ki smo ga kupili iz RWA Avstrija in njene družbe v Sloveniji zaščiteno samo z enim fungicidom

»Nekako se bomo priborili. Ne bomo jemali velikih količin ali dodatnih povpraševanj, svoje stranke pa bomo poskušali založiti do naslednjega leta. Je pa res, da bo šla cena bučnega olja sigurno čez 20 evrov na liter. Bučno olje bo za potrošnike prava poslastica, ker bo drago,« je povedal.

»Z zadrugami se že pripravljamo na tožbo zaradi semen. Kmetje bomo pravico iskali na sodišču,« je dodal

Bučno seme bo deležno najmanj 50-odstotne podražitve

Tudi s Kmetije Vitez iz Tešanovcev so za Sobotainfo pojasnili, da bo šla cena zagotovo gor, že semena bodo dražja za najmanj 50 odstotkov.

Stranke podražitev razumejo: »Cene bodo šle gor. Enim je to razumljivo, saj smo dvignili cene že med čason koronakrize, večinoma so bile stranke tolerantne

»Edini problem je, da na vidiku ni videti kakega pokritja stroškov, so dodali,« so dodali.

Komentarji (59)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lukčev Mesec (nepreverjen)

Ta Küčan večno jamra !!!!

Kadarkoli je v medijih eno samo jamranje.

Saj so že leta nazaj navijali cene v nebo !!!

Če je bila dobra ali slaba letina.

Še mimogrede.

Danes opažam, da se spomladi vsem strašno mudi s setvijo in sajenjem.

Ko sem bil še otrok so krompir sadili v sredini maja, ko so bili ledeni možje mimo.

čarni vrag (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tisti kmetje ki so bili lenuhi so sadili krompir sredi maja
Ta pridni pa v začetku aprila

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Jaz ga pa nisem sadil, le kopati sem ga pričel v drugi polovici avgusta !!

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Ejejej, ubogi kmetje.

Svoje pridelke hvalijo kako je domače, eko, bio, naravno in še kaj.

Sedaj se pa bunijo, da je bil FUNGICID preslab.

Pomeni, da smo že pojedli ogromno teh CIDOV !!!!!!!!

Isto sranje v trgovini ali direktno od kmeta.

Vsi imajo zraven CID !!!!!!

mišo 1o (nepreverjen)

Tau se bunijo samo kulaki,šteri večino penez pokasirajo ka sedijo v sindikati pa v kgz. Siromaki šteri majo malo se itak ne bunijo samo delajo,tak ka so nej vsi kmetje isti.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Komentarist (nepreverjen)

Komunist Lukec pač tipično sovraži delavne ljudi. On misli, da bučno olje iz neba priteče in hoče, da mu kmetje delajo zastonj in poleg preprevajo hvalnice golobom.

In reply to by mišo 1o (nepreverjen)

per (nepreverjen)

Kakšna poceni propaganda zdaj zdignejo ceno ka de drugo leto manjši pridelek resan ste strokovnjaki ja tožite boga ka vam z vremenom nagaja debili samo subvencije in škropiva ka pa motika pa malo dela nemreš seme od buč saditi v februarju nekda so buče pobirali novembra zdaj bi pa julija ja malo morgen

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Pravi, da bodo iskali pravico na sodišču.

Bodo tožili vremenarje, ker niso zrihtali dobrega vremena.

🤣🤣🤣🤣🤣

čarni vrag (nepreverjen)

tele mamino

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

vrag od vraga (nepreverjen)

Verjetno te tožili kar JJ, ker vreme ni bilo pravo.

In reply to by Lukčev Mesec (nepreverjen)

Gees (nepreverjen)

Tile kmetje , mislim na kulake ala Kučan , so se dobro prilagodili na trenutne razmere kot jih diktira Bruselj ! Z malo vložka do extremno velikih dobičkov , vse na račun industrije , katere delavci naj bi plačevali te neumnosti Vreme se pac spreminja , kmetijstvo pa se ocitno se ne misli temu prilagodit ! Lažje je izsiljevati !

mišo 1o (nepreverjen)

Dobro ka si pravo kulaki,ka smo nej vsi kmetje isti.

In reply to by Gees (nepreverjen)

Wwww (nepreverjen)

Prekupčevalci in goljufi si že manejo roke, ko bodo za višjo ceno prodajali še bolj razredčeno belo olje.

mentii (nepreverjen)

Zdaj kao morejo zdignoti cene, v jesen ali naslednjo zimo pa de pa clanek, “kmetje dosegli neverjeten zasluzek” “rekordno leto”, tak kak smo vceraj recimo steli za Mleko Promet oz. Pomurske mlekarne. Na zecetki pa jok in stok, kak nedo preziveli, ce ne zdignejo cen! Pfuuj golazen pozresna!!!! Zacnite gesti te posrane pejneze, ka se tak grebete!

vrag od vraga (nepreverjen)

Isto je bilo s pšenico, prodajali so jo po 350 za tono, pa jim bila cena prenizka. Sedaj pa ko je cena pod 250 pa se smejijo. A nekdo je nasankal, tisti, ki jo je kupil.

In reply to by mentii (nepreverjen)

kmetizprekmurja (nepreverjen)

Keri kmet pa dosega neverjetne zaslužke? Mogoče par procentov tistih največjih, ostali pa delamo kak črnci za drobtine. Samo to vi prizadeti kavčarji mestni ne vidite, ker zijate cejle dnejve na sobotainfo.

In reply to by mentii (nepreverjen)

sdsds (nepreverjen)

Ges na vašem mestu ne bi delal, šel bi ležat na kavč, ni pomembno če kavč mestni ali vaški, glavno je, da je udoben, naj tržno gospodarstvo deluje in naj se košarica poln !i

In reply to by kmetizprekmurja (nepreverjen)

???? (nepreverjen)

Dejstvo je, ka je telko semena na zalogi, ka nede ovirana proizvodnja za naslednji 2 leti. V kon je torej problem? Ale pac prilika, ka se zasluzi za novi John Deere, kere pa nede paso na cesto???

Ooopp (nepreverjen)

Nič ne bo višja cena. Ta pravi mali kmet, ki prideluje svoje bučno seme in iz tega dela olje, čisto, bo imel enako ceno, dokler bo imel seme, bo olje, potem pa konec in počaka na novo sezono ko zmanjka. Zakaj bi dvigovali ceno in kupovali drago seme od prekupčevalcev.

Alfonz (nepreverjen)

Eni ze letos majo 18 eur? Lani tudi nej seme klicalo?

KMETalisti (nepreverjen)

Kmetje se non stop samo bunijo, pejneze pa dobijo prlej kak semen v zemlo denejo! Predobro njin ide, zadovolni so pa itak nikoli nej! Kapitalisti s punimi ritami, šteri dobijo v vsakon primeri plačilo, če pa še kaj pridelajo pa telko boukše! Niti eden je nej siromak!!!

Zzzsh (nepreverjen)

Popravek. Kmetje tega ne počnejo in tudi zemlje ne prodajo ali zazidano, ker je zemlja več vredna kot subvencije.. To delajo lahko samo kulaki.

In reply to by KMETalisti (nepreverjen)

. (nepreverjen)

18 Evrov je že zdaj, tak ka 20 je pričakovano.

Dfgghh (nepreverjen)

Naj uganemo, pšenica od kmeta Kučana bo tudi letos kakovostni razred A, ne glede na vse vremenske nevšečnosti in zaplete. Eni znajo!

20let (nepreverjen)

Panvita ma hcerinsko firmo kara preverja kakovost psenice. Tudi svojo testerajo in si izdajo potrdilo, ka majo skos najbokso kvaliteto, kera te ide v drzavne rezerve in oni najvec zasluzijo. Tudi ce je fcase kvaliteta tiste za krmno psenico :) ampak dokler oni sami sebi izdajo potrdilo, drugo neje vazno! Te psenice vec nisce ne preverja niti ne testera! In to traja za 20 let

In reply to by Dfgghh (nepreverjen)

vrag od vraga (nepreverjen)

Seveda, ker mu bo tisti na drugi strani to omogočil.

hjebač (nepreverjen)

pa zokoj bi kupovali bučno??? če lejko olivno deviško olje za 5€ in nika nej slabše od bučnoga

Mkkii (nepreverjen)

Hehe, to olivno za 5 EUR ni dobro niti za verigo na bicikli mazati, ne da bi ta zvarek jedel.

In reply to by hjebač (nepreverjen)

Because (nepreverjen)

En penzion v Avstriji, nej dalec od meje odavle 100% bucno olje za 17€ za liter z racunon. Tak dobro, temno in disece kak ga prinas ne dobis. Ale prinas njim pa nejde skos za 18€ na liter! Kaksna pozresnost! Sveti se je zmesalo resno

Because _ reply (nepreverjen)

Aa požrešnošt praviš. Kak se pa pravi tomi, ka so v trgovinaj praktično vse izdelke(ki so prakticno na dnevnon meniji) dvignoli tudi vsaj za 50 procentov? Bos dao kontakt od toga penziona?

Upkaš (nepreverjen)

Vse to je pozresnost! Te pa se hvalijo z enormnimi dobicki in si glavno talajo miljonske nagrade! In dokler mo norci to podperali in kupuvali, tak dugo so se hvalili z redkordnimi dobickami

In reply to by Because _ reply (nepreverjen)

thrthhht (nepreverjen)

Dobim 3 za liter dobro nič mu ne manjka.

BUTASTI KOMENTATORJI (nepreverjen)

Saj ne morem verjeti ko čitam te vaše komentarje, vsi se spravljate na kmeta, jebenti kaj pa boste vi jedli če ena kriza vdari uvoza ne bo, slovenskega kmeta ste bolševiki uničili, te se boste pa samo lahko pasli, tedaj bom jas videl pametnjakoviče. Vsi se več ali menje iz kmečke riti spadnoli tu se pa delate pametne SRAM NAJ VAS BO kako prav je imel nemški politik, ko je rekel, da tak tupastega naroda kot Slovenci nega na sveti.

Lukčev Mesec (nepreverjen)

Ehhh, ne bluzi, kaj uničili ?

Poglej kakšne traktorje imajo !

In reply to by BUTASTI KOMENTATORJI (nepreverjen)

vrag od vraga (nepreverjen)

Kolikor možnosti za nepovratna sredstva in subvencije imajo slovenski kmetje, tega ni v nobeni drugi državi. Samo jamranje a vozijo najmodernejše traktorje in kmetijsko mehanizacijo. Kar je lepo in prav, samo naj ne jamrajo in govorijo kako jim slabo gre. Samo delat je treba pa še kako lahko lepo živijo. Poleg subvencij pa bi imeli radi še visoke odkupne cene svojih pridelkov.

In reply to by BUTASTI KOMENTATORJI (nepreverjen)

Dezeek (nepreverjen)

Tocno tak, prvo dobijo masne pejneze za start ( googlajte mlad kmet prevzemnik ), te dobijo subvencije za obdelavo kmetijskih zemljisc, subvencijo za gorivo, subvencijo za stroje, subvencijo za gnojila, nepovratna sredstva, brezobrestne kredite, za gumbe dobijo zemljo za najem od zemljiskega sklada, in na konce te se prodajo svoj proizvod - zdaj ze za masne pare!!! Dobi en delavec slucajno 50% nazaj za avto s kerin se vozi delat? Dobi brezobrestni kredit? Dobi pejneze za bilo ka? Nej ne dobi! Dobi samo bedno placilo za garanje! Kmetje pa dobijo maaaarsikaj in te na konce se dober zasluzek za pridelek! In vrvlen ka neje jebeno hudo sideti v novon John Deeri z usnjenin sicon in klimo! Te pa se lejko zadavite z oljon za 20€!!! Mislite ka mo resan vas luksus financerani! Vejpa lidje so vec nej nori!

In reply to by vrag od vraga (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Vsi že samo jamrajo! Tudi ženske med seksom, čeprav jim je lepo..

In reply to by vrag od vraga (nepreverjen)

Lendavska (nepreverjen)

To van je tej čelave bebavec zrikto! Prejšnja vlada! Fala boge ka mamao nove voditelje, de pa trajalo leto ale dvej ka se nazaj red sprave

Vilmoš Tkalec (nepreverjen)

Fsi mij keri v službe odimo delamo za subvencije KULAKOV💩

Lukčev Mesec (nepreverjen)

La, ko se je začela vojna v Ukrajini, so tulili, da ne no kruha in bomo lačni.

Nedolgo nazaj so tulili, da je preveč pšenice iz vojnega območja.

Aja, prepoceni je bila. 🤣🤣🤣🤣

Nikoli jim nič ne paše.

5h45h5h5h (nepreverjen)

Hrane je v izobilju vse ostalo je NATEG!

realnooo (nepreverjen)

AJDE KA BO LETOS KATASTROFA IN ZDIGNEJO ZA 30%. PROBLEM JE V TEM KA CE DE DRUGO LETO ODLICNO BODO CEJNE OSTALE ENAKE OZ. KVECJEMU ZA PAR PROCENTOV NIZJE:)

CIGANIJA SO TE KMETI

🥱 (nepreverjen)

Tocno tak! Se visje do! Ce gli vse spadne, do oni obdrzali to ceno, in ce se te vmes diesel povisa bog ne daj za cent ale dva, do pa meli izgovor za visanje cen. Zakoj pa jih nisce ne pita, zakoj jih zdaj, kda je diesel nej vec tak dragi in je elektrika regulerana ne spistijo!!? Naj Sobotainfo to pita! Bi bil vsaj en zanimivi clanek za steti!!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

LuckaM (nepreverjen)

S kec te mislis kmetan pridejo pejnezi za Porsceje? Ka te lejko o ton stemo na Sobotainfo ? :) s tec, ka damo za paradajs v sezoni 6€, za jagode 6-10€, za mlade krumce 6€, za cresnje 20€, olje 20€…. In te se vozijo s Porschejami in ostalo oslarijo. Ka sluzijo na norcaj! Namesto ka bi lidje bili pametni, pa to nebi kupuvali! Bi hitro pustele cene, ka njin nebi vse zagnililo!!

In reply to by realnooo (nepreverjen)

🍰 (nepreverjen)

Semena za proizvodnjo so na zalogi! Tudi ce 3 leta nedo sadili buc, olja nede sfalilo! Nega popolnoma nobene potrebe po visanji cen! Ker ce letos neje dobra sezona, drugo leto de! Isto je s cresnjami, vmes so, vmes jih nega. To je narava in vedno bo. Se nikder je nej bilo vsega vsako leto!!

Kllh (nepreverjen)

Vse drago, paradižnik češnjevec od Lušta 16 EUR kg, pa mislijo da je zlat, pa ti so dražji kot zdravila.

🤔🤔 (nepreverjen)

Drazje se kak meso. Pa je recimo krava tudi rasla, duze kak paradajs, in je nucala hrano, vodo, prebivalisce in nekoga ka je skrbo za njo. Pa se svoje zivljenje je dala, ka mi lejko gejmo njeno meso. Paradajs pa je raso 4 mesece. Te pa poslusamo kak lastnik-a kupujega luksusne nepremicnine prinas in v tujini 🤔

In reply to by Kllh (nepreverjen)

Sedecrem (nepreverjen)

ne jem luštovega paradajza zaradi tega
ker kapitalistov ne podpiram
Je pa že Evrospinov bistveno boljši

In reply to by 🤔🤔 (nepreverjen)

Kslak (nepreverjen)

Če je kmetom tak lepo zakaj pa ne kmetujete ne pa da hodite delat za minimalca

kisilak (nepreverjen)

Prav maš, lepo je biti kmet, za dane pišeš deževne ure !

In reply to by Kslak (nepreverjen)

Igffcff (nepreverjen)

Pri kmetih je vedno tako dva delata 3je se pa šlepajo in boljše živijo kot tisti ki hodijo delat. Pobrati jim subvencije pa da vidimo kdo je dober kmet

69 (nepreverjen)

Bučno olje je postalo predrago, da bi lahko z njim še naprej mazali urne mehanizme budilk, ki se ročno navijajo.

Kslak (nepreverjen)

Sklad kmetijskih zemljišč ma zemlje jelko ti srce želi ,zemte vnajem, delajte pa do velike subvencije ,Porscheja pa velki traktorji,na morje in smučat te šli kdaj te ščeli pa še gesti te meli šenki

Kslak (nepreverjen)

Sklad kmetijskih zemljišč ma zemlje kelko ti srce želi ,zemte vnajem, delajte pa do velike subvencije ,Porscheja pa velki traktorji,na morje in smučat te šli kdaj te ščeli pa še gesti te meli šenki

HULK (nepreverjen)

Kaj Lušt paradajza se ne sme komentirati? Potem pa sem primoran napisati tukaj, da ta paradajz sploh nima vonja po paradajzu, in raje kupim Grapolo, ki ima močan vonj po paradajzu, pa še pol cenejši je.

realnoo (nepreverjen)

Debeli fuknjenec tij tak za vsaki objavljeni članek moreš komentirati pa blesarije pijsati ovači si nej zdrav jeli bar. Vupan ka kda boš suno paradajz ka se zadavijš.

In reply to by HULK (nepreverjen)

Amuzar Salg (nepreverjen)

Zanimivo, kolko sovražnosti zbrane na enem samem kupi, vsi pametni, kak da ste 4 razrede osnovne šole naredli, vete več o kmetijstvi kak sam kmet, vete vse o subvencijah (roko na srce dobesedno pojma nemate ker 3/4 toga kaj ste naklamfali ne obstaja). Skrivlete se za krinko anonimnosti, v resnici pa ste ene same žalosti, kerim je največji dosežek v živleji, da lahko koga skritizirajo. Praktično ste narodna sramota skrita za eno malo stranjo. Ah ja, povprečni traktor je sicer star 22 let, pa med traktore se štejejo tudi vse mestni ATVji.

stefmokica (nepreverjen)

INTERSPARU imaš solatno olje po ceni 3,5 evra super je ,res pa je ,da precej bučnega olja ostane pri proizvajalcih zaradi visokih cen,kar je tudi prav.Domače je Domače ,pa naj bo doma kar pri kmetih.

Sedecrem (nepreverjen)

dobim olje po 4 evre liter

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice